Transparentnost : Vojvođanska vlast nabavila luksuzne audije kršeći zakon i razbacujući novac

Pokrajinski organi nabavili su dva luksuzna automobila kršeći Zakon o javnim nabavkama, objavila je organizacija Transparentnost Srbija.
Transparentnost : Vojvođanska vlast nabavila luksuzne audije kršeći zakon i razbacujući novac
Foto: 021.rs
"Pokrajinski organi nabavili su ove automobile direktno suzbijajući konkurenciju i 'crtajući' audi u specifikaciji. Pri tome su lizing za dva audija na godinu dana platili toliko da su jednog mogli da kupe i da im ostane 14.000 evra", navodi Transparentnost Srbija.
 
Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa objavila je 11. maja odluku kojom se ugovor o zakupu vozila dodeljuje firmi "Porsche mobility" iz Beograda, kao jedinom ponuđaču.
 
Procenjena vrednost ugovora bila je 9,8 miliona dinara, bez PDV-a, a ugovor je potpisan na 9.388.534 dinara bez PDV-a, odnosno 11.266.241 sa PDV-om (95.817,1 evra). Radi se o zakupu dva nova automobila na 12 meseci, uz plaćanje na 12 rata.
 
Ta javna nabavka nije bila planirana Planom javnih nabavki za ovu godinu, niti u naredne izmene tog plana, a uneta je tek u šestu verziju, donetu 16. aprila. Nabavka nije bila predviđena ni Finansijskim planom za ovu godinu. Ostalo je nejasno da li je u pitanju loše planiranje potreba, naknadno uočena mogućnost za finansiranje budžetskih rashoda ili neka potreba koja se naprasno pojavila, a ranije nije postojala, navodi Transparentnost.
 
"Problem sa ovom javnom nabavkom je to što je očito prekršeno više odredbi Zakona o javnim nabavkama, odredbom da boja vozila treba da bude 'mythos black metalic', kako piše u tehničkoj specifikaciji. Ova boja direktno ukazuje da automobil koji se nabavlja mora da bude 'Audi' pošto ovu boju jedino koristi ta marka", navodi se u analizi.
 
Dodaje se da je tim uslovljavanjem nesumnjivo prekršen član sedam Zakona o javnim nabavkama, o načelu obezbeđivanja konkurencije i zabrane diskriminacije, u kome piše da je "naručilac dužan da u postupku javne nabavke omogući što je moguće veću konkurenciju".
 
Dalje se navodi da je prekršen i član 100, u kome eksplicitno piše da "tehničke specifikacije ne mogu da upućuju na posebnu marku".
 
"I zbilja, kada se uporede tražene karakteristike vozila sa ponudom firme 'Audi' u Srbiji, može se doći do 'ciljanog' modela automobila: reč je o Audiju A6 Limuzina 55 TFSI quattro S-tr. 250 kW, koji se savršeno uklapa u sve postavljene parametre: dužinu, visinu, širinu, međuosovinsko rastojanje, zapreminu motora, prtljažnika, snagu motora, karakteristike menjača", piše u analizi Transparentnosti.
 
Transparentnost Srbija je navela da nabavka nije ni ekonomična jer je za novac kojim se na godinu dana iznajmljuju dva vozila bilo moguće kupiti jedan novi automobil, a još bi preostalo oko 14.000 evra.
 
Uprava za zajedničke poslove pokrajinskih organa nije odgovorila na pitanje ko će koristiti ova dva automobila.
 
Kancelarija za javne nabavke je na pitanje da li je sprovela monitoring ove javne nabavke odgovorila da nije i dodala da će na osnovu tog pitanja "postupiti u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima i sprovesti monitoring u vezi sa tim postupcima javnih nabavki".
 
Celu analizu Transparentnosti Srbija možete pročitati OVDE.
  • RVosa

    01.06.2021 19:45
    @khm
    U pravu si, nezavisna Republika Vojvodina je ono sto je potrebno!
  • Dr

    01.06.2021 14:44
    Tuzno
    A onda gradjani sms porukama skupljaju novac za lecenje dece. Da li je ovo vise nego tuzno?
    Neki djaci u selima pesace i po 10 km do skole, a ovi snobovi koriste i po tri auta. Gde ce vam dusa?
  • khm

    01.06.2021 13:53
    I posle pokrajina, odnosno pokrajinska vlada treba da postoji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti