FOTO Stabla posečena i orezana: Uređenje Lidla izazvalo revolt građana, svi se ograđuju

Parterno uređenje okoline novog Lidla na Futoškom putu, koje uključuje orezivanje i seču stabala, dovelo je do reakcije osam grupa građana koji upozoravaju na "masakr odobren u institucijama".
FOTO Stabla posečena i orezana: Uređenje Lidla izazvalo revolt građana, svi se ograđuju
Foto: 021.rs
Niz stabala, među kojima su platani, nestao je pred mašinama koje su se krajem prošle nedelje pojavile na lokaciji do nekadašnjeg rasadnika Gradskog zelenila. 
 
Reč je o obimnim radovima na izgradnji saobraćajnice, pešačkih i biciklističkih staza, parkinga i pristupa četvrtom objektu Lidla u Novom Sadu, koji bi trebalo da bude završen krajem godine.
 
Građani su uočili seču i proglasili Lidl za "najgoreg novosadskog komšiju", naročito nakon što im je nagovešteno da će Grad i trgovinski lanac učiniti šta mogu da se sačuvaju zelene površine.
 
"Svedočimo nemilosrdnoj seči drveća u sezoni gnežđenja, orezivanju i seči platana koje izvode firme somborskih tablica, iako je pretpostavka da se nalaze na površinama javne namene", poručuju aktivisti i građani okupljeni u "Ekološki front".
 
 
Oni se pitaju zbog čega je zelenilo u velikoj meri očuvano, pa čak i unapređeno u okolini Lidlovih objekata u drugim državama, poput Rumunije, te zbog čega građani Srbije ne zaslužuju isti tretman.
 
Grad: Vodilo se računa o zaštiti svakog stabla
 
U Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije za 021.rs podsećaju da su 23. februara počeli radovi na izgradnji saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom u okolini i za potrebe novog Lidla.
 
U okviru ovih radova, vrednih 181 milion dinara, predviđena je izgradnja saobraćajnice sa istočne strane, sa koje se planira pristup novom trgovinskom objektu. 
 
"Ova saobraćajnica prostiraće se od priključenja na Futoški put do postojećeg kružnog toka u bloku zgrada u produžetku Bulevara Jovana Dučića. Sem kolovoza, planirani su i obostrani parkinzi i pešačke staze, kao i biciklistička staza. Kako se duž buduće saobraćajnice nalazi drvored platana, naročito se vodilo računa o tome da se obezbedi očuvanje i zaštita svakog stabla", navode u upravi. 
 
 
Kako dodaju, postojeća stabla orezana su "radi stvaranja uslova za bezbedno odvijanje saobraćaja, a uklonjena su samo ona stabla koja se nalaze u planiranoj regulaciji".
 
"U narednom periodu svakako će se pokloniti pažnja unapređenju zelenila na ovom prostoru, a s tim u vezi u okviru parkinga predviđeni su prostori za sadnju novog drveća", poručuju u upravi za građevinsko zemljište i investicije.
 
Inače, izvođači radova na ovoj lokaciji određeni su tenderom i to su, kako je 021.rs pisao, "Put-invest", "AB&CO" iz Novog Sada i "Tehnika" iz Vršca.
 
Lidl: Verujemo da je došlo do nesporazuma
 
Na pitanja 021.rs koja je i da li postoji uloga Lidla u seči i orezivanju stabala duž Futoškog puta, u Lidlu odgovaraju da sumnjaju da su građani pogrešno razumeli koji su radovi u toku.
 
"Istina je da paralelno sa gradnjom prodavnice, u blizini naše parcele, na javnoj površini, nadležne lokalne institucije obavljaju gradnju ulice i podzemne infrastrukture, što prema našim informacijama, obuhvata i gradnju biciklističkih staza, parkinga, pešačkih staza, kružnog toka ali i uklanjanje platana. Iz gore navedenog, verujemo da je došlo do nesporazuma, odnosno, da je zbog blizine lokacije pogrešno zaključeno da je naša kompanija ta koja izvodi radove na uklanjanju drveća u Futoškoj ulici. Kada je u pitanju parcela koja jeste u našem vlasništvu, gradnja objekta na njoj je u toku, odnosno pri kraju i sledi faza u kojoj će na parkingu, u zonama unapred predviđenim za to, biti posađen određen broj sadnica, a sve u skladu sa planskom dokumentacijom i dokumentacijom za izgradnju ove prodavnice", poručuju u Lidlu.
 
Ono što u Lidlu ignorišu je činjenica da se za potrebe prilaza ovom trgovinskom lancu seku i orezuju stabla upravo na Futoškom putu, a u okviru istih radova koji se odvijaju u produžetku Bulevara Jovana Dučića.
 
Podsetimo, aktivisti su pre oko godinu dana pisali Lidlu i zamolili lanac da se, po ugledu na praksu širom Evrope, očuva što više zelenila. Lidl je u odgovoru naveo da će očuvati drvo Atlantskog kedra koje ima posebno mesto na parceli.
 
Građani su, na poziv Gradskog zelenila, učestvovali i u presađivanju pojedinih sadnica iz starog rasadnika, što ih je dodatno uverilo da će se uložiti više truda u očuvanje zelenih površina.
  • Lala

    04.06.2021 03:29
    Videcete
    Videcete sta ce nici za godinu dve pored Lidla cela ta livada do kruznog toka imate jedan put da pogadjate.Lidl je samo paravan za kompleks koji ce nici jer onaj sto kopuje sve po gradu uzeo je i to.Pa da ne bude da je rasadnik iseljen zbog njega iseljen je zBog lidla a posle dolazi ono zbog cega je .Tolko o tom.Cudi ke da Gsp nisu iselili jer im je i to lokacija za zgrade boli glava.A sad zamislite rasadnik kolki je bio skroz uz gras do dole do kruznog pa sirina i tu treba zgrade izgraditi al smeta zelenilo.I onda zna se kako ide kao lidl pa cemo posle malo ostalo dok prodje
  • AntifaNS

    04.06.2021 00:08
    #SmrtEkoloskomFasizmu
    #SlobodaNarodu
  • Igor

    03.06.2021 18:51
    Bul.Slonodana Jovanovica 29
    Na Novom Naselju, ispred Bul.Slobodana Jovanovica 29, postavljen je saobrqcajni znak za pesacki prelaz koji je extremno u funciji.
    Sva decica koja idu iz Tozinca i Sonsia u OS Prva Vojvodjanska, moraju da predju taj prelaz.
    Novo postavljeni znak ae apsolutno vec na samo 5m udaljenosyi od njega uopste ne vidi, sto znaci da za vozila koja tutnje tuda znak za pesacki prelaz uopste nije vidljjiv.
    Dragi moji, JKP Zelenilo je zvati jedno 5 puta, urgirano od ljudi koji radd u zelenilu i drvece nije skraceno do dan danas a to traje mesecima.
    Nikog to ne zanima.
    Pa jel moguce,ljudski,eticki da jedno JP postavi znak svesno iako znaju da se on od drveca i lisca uopste ni ne vidi a da drugo JP Zelenilo uopste nema namwru da skrati drvece.
    Ljudi, pa tu je pre 14 dana udareno jedno malo dete sto nije neocekivano...

    Apelujem na 021 da istrazi malo ovaj slucaj, da pomogne deci i starima koji koriste taj pesacki...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti