Ko je Zagorka Dolovac - Novosađanka koje nema

Zagorka Dolovac mogla bi da dobije i treći mandat na funkciji Republičkog javnog tužioca, s obzirom na to da se ona jedina prijavila na konkurs za tu poziciju.
Ko je Zagorka Dolovac - Novosađanka koje nema
Foto: Medija centar Beograd
Na taj način aktuelna, ali i svaka druga vlast dobila bi tužioca za poželeti - onog koji se niti vidi, niti čuje.
 
Tako je već 12 godina otkad Dolovac sedi u fotelji rezervisanoj za državnog tužioca. 
 
Plata od 400.000 dinara
 
Dolovac je rođena 1966. godine u Novom Sadu. Nakon što je 1985. završila Karlovačku gimnaziju, diplomirala je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1989. Tri godine kasnije položila je pravosudni ispit, a u međuvremenu je bila pripravnik u Okružnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.
 
Od 1992. do 1996. u Opštinskom javnom tužilaštvu u Novom Sadu je radila kao stručni saradnik, da bi narednih sedam godina bila zamenica opštinskog tužioca, a potom od 2004. do 2007. biva zamenica Okružnog javnog tužioca u Novom Sadu.
 
Te 2007. godine posao je šalje u Beogradu, gde postaje v. d. Okružnog javnog tužioca. Od 1. januara 2010. godine obavlja funkciju Republičkog javnog tužioca i tu se njena profesionalna biografija, sudeći po zvaničnom sajtu Republičkog javnog tužilaštva (RJT), zaustavlja. 
 
Slučajevi na kojima je radila uključuju privredni i klasični kriminal, među kojima su i "PIK Zemun", "fudbalska mafija", laboratorija droge u Krnjači, kao i slučaj Miladina Kovačevića, beleži Istinomer.
 
Ono što ne piše na sajtu tužilaštva, a što se može pronaći u zvaničnim bazama, jeste to da Dolovac za posao koji obavlja prima 400.993 dinara mesečno, dok kao predsednica Državnog veća tužilaca dobija 49.722 dinara kvartalno. Kada je postala republička tužiteljka, njena plata je bila 142.134 dinara, nakon čega se uvećavala.
 
Osim toga, poseduje dvoiposoban stan koji je dobila na poklon, a ima i pravo korišćenja jednosobnog stana u Beogradu za službene potrebe. 
 
Iako se zvanična biografija zaustavlja kod funkcije republičke tužiteljke, tu, naravno, nije kraj. Njene mandate obeležio je niz kritika upravo zbog načina na koji obavlja svoj posao.
 
Biografija između redova
 
Tokom poslednjih godina na račun rada Zagorke Dolovac upućene su brojne kritike, pa bi neki njene mandate sumirali u dve slikovite situacije. Prvi je momenat kada se sklanjala od Marinike Tepić koja je htela da joj uruči ugovor između Telekoma Srbija i kompanije Wireless Media. 
 
Drugi je bio ničim izazvan trenutak kada se republička tužiteljka bukvalno krila - od novinara. Televizijska kamera uhvatila je Dolovac kako izlazi iz zgrade predsedništva Srbije, a tužiteljka je papirima pokrila lice. 
 
A kao i uvek, krenulo je velikim obećanjima. Dan nakon što je 2009. položila zakletvu, Dolovac je izjavila da će nadležna tužilaštva posebnu pažnju obratiti na nerešene slučajeve iz prošlosti, uključujući ubistva novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića. Nijedan od ovih slučajeva još uvek nije rešen. 
 
 
Iako danas verovatno ne bi imao zamerke na rad Zagorke Dolovac, sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je bio u opoziciji, tvrdio je 2010. kako je novi državni tužilac stranački kadar Demokratske stranke. Ipak, bez obzira na kritike i osporavanja, Dolovac je nastavila svoj posao i jedna od prvih "zvučnijih" optužnica bila je ona protiv turbo-folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović zbog sumnje da je nezakonito prodavala fudbalere Obilića. Tužilaštvo je posle sklopilo sporazum o priznanju krivice sa Ražnatović.
 
Dve godine od početka mandata, Dolovac je, kako je revnosno "arhivirao" Istinomer, izjavila kako "neće dozvoliti da ljudi koji nemaju nikakvog znanja u javnosti proizvode besmislene priče priče u želji da degradiraju predstavnike tužilačke organizacije".
 
"Više puta sam rekla da tu nema kalkulacije i koliko god da neko želi da utiče na tužilački ili sudijski rad, sigurna sam da ti pokušaji neće proći. Korupcija u pravosuđu je danas na najmanjoj meri u novijoj istoriji. A ako i postoji korupcija u pravosuđu, nisu nam krivi političari, već mi sami. Ne može časnog nosioca pravosudne funkcije nijedna politika naterati da bude korumpiran", rekla je u martu 2012. Zagorka Dolovac.
 
Kako su odmicale godine, Dolovac se sve ređe pojavljivala u medijima i davala izjave. Jedna od tih situacija bila je 2013. kada su u akcijama "Grom" i "Grom 2" hapšeni narko dileri "koji su bili na samom vrhu piramide". 
 
Drugi mandat uz SNS
 
U momentu kada je došlo vreme za drugi mandat Zagorke Dolovac vlast u Srbiji preuzela je Srpska napredna stranka. Jedan od malobrojnih iz vladajuće struje koji su se usprotivili njenom novom mandatu bio je - Marjan Rističević. On nije želeo da glasa za predlog da Dolovac dobije još jedan mandat, jer to "nije predlog Vlade Srbije već Državnog veća tužilaca čiji je sastav iz 2010. godine, koji je izabrala stranka bivšeg režima". 
 
Ipak, "seljački" glas u Skupštini Srbije bio je usamljen i Dolovac je ponovo izabrana za republičku tužiteljku. Pre otpočinjanja novog mandata reagovala je i zbog afere sa izvlačenjem brojeva igre na sreću Državne lutrije Srbije, pa se Dolovac oglasila i zatražila da policija prikupi sve neophodne informacije. 
 
Krajem 2016. Dolovac je izabrana i za predsednicu Komisije za sprovođenje nacionalne strategije za reformu pravosuđa na period od godinu dana. 
 
 
 Foto: Screenshot (Insajder.net)
 
Gotovo godinu dana kasnije Dolovac je ukazala na odličnu saradnju Srbije i Rumunije protiv kriminala. Kritike koje su išle na račun Dolovac sušta su suprotnost onome što se moglo čuti o bivšoj državnoj tužiteljki Rumunije Lauri Kodruti Koveši, koja je postala svojevrsna heroina u borbi protiv korupcije i kriminalnog sistema. 
 
U međuvremenu Dolovac se oglašavala u pojedinim slučajevima, ali je o nekim i ćutala. Na primer, kada je javnost očekivala, od državne tužiteljke reči nije bilo o slučaju "Savamala", "Jovanjici", nesreći na naplatnoj rampi u Doljevcu, "Krušiku", padu helikoptera, nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu... Međutim, zašto je to tako, objasnila je u intervjuu za Blic
 
"Republičko javno tužilaštvo i Republički javni tužilac, kao i druga generalna ili vrhovna javna tužilaštva u svetu, ne postupa u prvom stepenu, tj. ne bavi se neposrednim gonjenjem mogućih učinilaca krivičnih dela. (...) U navedenim predmetima postupaju takozvana prvostepena javna tužilaštva. Javnih tužilaštava u Republici Srbiji ima ukupno 90 čija je nadležnost podeljena na osnovu teritorije koju pokrivaju i poslova koje obavljaju. 25 viših i 58 osnovnih javnih tužilaštava vode postupke u tzv. prvom stepenu, tj. neposredno gone učinioce krivičnih dela. Pored njih, Tužilaštvo za organizovani kriminal, Tužilaštvo za ratne zločine i Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal vode postupke u specijalizovanim oblastima kriminaliteta. Mislim da je važno da naglasim da sam na početku svog mandata stavila van snage tada postojeće opšte obavezno uputstvo kojim je tužilačka komunikacija sa medijima bila centralizovana i time omogućila svim javnim tužilaštvima da samostalno obaveštavaju javnost o predmetima iz svoje nadležnosti", poručila je u martu prošle godine Dolovac.
 
Veliku buru, ali i ponovno dovođenje u pitanje funkcije Zagorke Dolovac, izazvao je intervju predsednika Višeg suda Aleksandra Stepanovića za KRIK. On se požalio na to da nemaju nijedan slučaj visoke korupcije.
 
"Ono što radimo je ono što nam stigne iz tužilaštva. Kad čitate intervju koleginice Zagorke Dolovac (Republičkog javnog tužioca), mislite da živite u jednoj zemlji, skandinavskoj, blagostanja, gde cveta cveće, gde je potpuno jedna idila. Osnovni zadatak tužilaštva je da prati šta mediji izveštavaju i da vidi da li ima osnovane sumnje u nešto od toga i da prikupi potrebna obaveštenja", poručio je u novembru prošle godine Stepanović.
 
Samo dan nakon što je objavljen intervjuu sa Stepanovićem, Dolovac je viđena kako izlazi iz zgrade Predsedništva Srbija i lice pokriva papirom. Ubrzo nakon toga usledio je njen odgovor, kroz intervju za Novosti. Kako je rekla, deo medija je "namerno izvukao i malicionzno eksploatisao" izjavu sudije Stepanovića u okviru "negativne kampanje koju vode protiv javnog tužilaštva, zarad navodnog interesa javnosti i novinarskog profesionalizma".
 
"Ne mogu se oteti utisku da je reč o namernom potkopavanju krivično-pravnog sistema u zemlji zarad određenih interesa, bilo da su oni privatni ili politički", rekla je Dolovac. 
 
I dok deo opozicije poručuje kako je "nestanak Zagorke Dolovac prijavio Interpolu", institucija Republičkog javnog tužilaštva nastavlja sa radom. Kako se može videti u saopštenjima tužilaštva, gotovo ničeg nema o problematičnim slučajevima, ali ima mnogo toga o sastancima Zagorke Dolovac.
 
Ipak, ocena rada celokupnog pravnog sistema u Srbiji, a ne samo jedne osobe, data je upravo na sajtu RJT-a, kada se uputite u "aktivnosti" pa pronađete vest iz avgusta prošle godine, u kojoj se govori o projektu "Prevencija i borba protiv korupcije", koji finansira Evropska unija.
 
"Korupcija je sveprisutna u mnogim sferama i nastavlja da zabrinjava. Potrebna je snažna politička volja kako bi se problem korupcije rešio na delotvoran način, kao i snažan odgovor tužilaštva i sudstva na slučajeve visoke korupcije", deo je vesti na sajtu RJT u kojem se citira izveštaj Evropske komisije za Srbiju.
  • Milo

    24.07.2021 11:30
    Imala je i primanja jer je ispitivala i na Pravosudnom ispitu u Bg.
  • nesko09

    10.07.2021 16:54
    I od tih 400.000 din.procenat ide sns-u.Isto kao i guvernerka.
  • Gaga

    09.07.2021 20:07
    Zagica
    Da menjamo mesto bolje Gaga nego Zagica, da se i Gagica malo omasti sa platom,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.