FOTO: Na Grbavici posipali so na novoposađeno drveće, uništavanje mladih sadnica po čitavom gradu

U poslednjih nekoliko nedelja u Novom Sadu sve je češća pojava uništavanja sadnica drveća i zelenila, kako njihovim lomljenjem, tako i posipanjem soli na novoposađena stabla.
Gotovo u svim delovima grada ekipe Gradskog zelenila prilikom obilazaka terena već više nedelja uočavaju različite vidove uništavanja zelenila. 
 
U prethodnom periodu polomljene su mlade sadnice lipe na uglu Bulevara vojvode Stepe i Bulevara Slobodana Jovanovića, parkiranjem je uništen travnjak na Petrovaradinskoj tvrđavi, bespravno isečena četiri stabla na uglu Almaške ulice i Đorđa Rajkovića, a poslednji u nizu ovih "ataka" građana na novosadsku prirodu bilo je posipanje soli oko mladih sadnica javora i jasena na uglu ulica Braće Ribnikar i Doža Đerđa.
 
Kako za 021.rs navode iz Zelenila, njihove ekipe sve češće uočavaju slučajeve uništavanja prirode u Novom Sadu, a to podrazumeva lomljenje sadnica drveća, vađenje novoposađenog zelenila (šiblja, žive ograde, cveća iz cvetnih gredica kupa i žardinjera, uništavanje travnjaka nesavesnim parkiranjem, zalivanje drveća materijama koje dovode do sušenja).
 
"Uglavnom se radi o nepoznatim licima, a službe Gradskog zelenila ovakve slučajeve prijavljuju komunalnoj inspekciji, koja dalje postupa kako bi se pronašli počinioci", kažu iz Zelenila.
 
 
Novi Sad koji je prema najavama gradonačelnika Miloša Vučevića iz 2019. pretendovao na titulu "zelene prestonice Evrope", sudeći prema nesavesnom ponašanju građana prema zelenilu svakako nije na dobrom putu da to i postane.

Komentari 113

  • Jovanka

    09.06.2021 09:01
    Bedno
    Sve dok deca u udžbenicima čitaju stihove Cecinih "pesama", umesto da čitaju stihove Zmaj Jove Jovanovića, "gde god nađeš zgodno mesto, tu drvo posadi..." sve dok su im Zadruga i Parovi obrazovni program, dotle će biti ovakvog odnosa prema svemu, i biljkama i životinjama i ljudima.
  • Nesporazum

    07.06.2021 18:01
    Mineralno đubrivo
    Postoji verovatnoća da je akter ovog dela hteo da prihrani stabla ureom (azotnim mineralnim đubrivom) koje je iste boje ali drugačije granulacije, pa je iz ne znanja so završila kod stabla a ne u šerpi. Takodje postoji verovatnoća da to i nije so.
    Natrijum je isto sličan.
  • Goran

    07.06.2021 11:24
    Јавна тајна
    ..питајте у кафеу Москито ту на углу, ко им годинама већ прави проблеме у вези зеленила... човек из струке, запослен у институту за шумарство иза у Антона Чехова. Трује сво дрвеће у околини већ скоро деценију.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti