Obavljene prve transplantacije ove godine u KCV, nakon pauze zbog kovida

U Centru za transplantaciju KC Vojvodine, u poslednjih nedelju dana urađene su tri transplantacije bubrega od živog srodnog davaoca.
Kod svih primalaca organa funkcija transplantiranih bubrega je dobra, a posleoperativni tok je dobar kod svih operisanih, kako donora, tako i primalaca organa.
 
Ove, za KC Vojvodine već rutinske procedure, obavljene su po prvi put u toku ove godine, nakon pauze koja je nastala zbog visokog rizika za razvoj
kovid infekcije u poslednjh godinu i po dana, što je uslovilo privremeni prekid transplantacionih procedura u KCV. 
 
Procedure su sprovedene uz maksimalno poštovanje svih mera predostrožnosti i prevencije kovida, koje podrazumevaju vakcinaciju davaoca i primaoca,
vakcinaciju osoblja uključenog u proces transplantacije, negativne PCR testove na korona virus, kao i mere striktne izolacije bolesnika.
 
Uz to, od ove nedelje aktiviran je i proces prepoznavanja i dijagnostike kod preminulih davalaca organa i u slučaju moždane smrti, što predstavlja ključni momenat za ponovno aktiviranje procedura transplantacije jetre, bubrega, srca i drugih organa i tkiva koji se mogu dobiti isključivo od preminulog davaoca, uz apsolutno poštovanje volje porodice preminulih osoba i praćenje procedura zasnovanih na zakonu i pravilnicima izdatim od strane Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja, navode u KCV.
 
Dodaju da, istovremeno, nedavne transplantacije matičnih ćelija hematopoeze (transplantacija koštane srži) koje su obavljene na Klinici za hematologiju KC Vojvodine, što je veoma značajno za lečenje malignih bolesti krvi, ukazuje na normalizaciju režima vrhunskih medicinskih procedura u KC Vovodine, što će svakako poboljšati kvalitet lečenja bolesnika.
  • Sandra

    08.06.2021 00:06
    Pohvala
    Imamo mlade i uspešne lekare.
    Ako to ne znate,znači da ste imali sreće da vam isti ne trebaju.
    Dr Jelača Bojan na prvom mestu. Naklon do poda!
  • Pišta

    07.06.2021 23:15
    !!
    Dragane, najlepši si.
  • Hm

    07.06.2021 21:58
    Dobro je da niste oterali još tog jednog vaskularnog hirurga koji zna da radi, čudi me da je iko I preostalo u KCV. Sve što ste mogli od kvalitetnih lekara, oterali ste...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.