Specijalista ginekologije objašnjava šta je urinarna inkontinencija i kako se leči

Jedan od problema koji danas značajno narušava kvalitet života žena svih generacija, a pogotovo žena srednje životne dobi koje su u naponu snage, jeste nevoljno mokrenje.
O njemu se na žalost često ćuti, krišom se nose rezervni donji veš, dnevni ulošci pa čak i pelene, kaže specijalista ginekologije i akušerstva prim. dr sci med Dejan Ninčić.
 
"Kao ginekolog koji se svakodnevno susreće sa pacijentkinjama koje imaju tegobe sa nevoljnim mokrenjem, znam koliko je teško nositi breme naizgled naivnih , ali tako devastirajućih problema bilo kog tipa urinarne inkontinencije", ističe doktor Ninčić.
 
Urinarna inkontinencija je svako nevoljno ispuštanje mokraće kojie se ispoljava, ne samo kao medicinski, već kao i socijalni i higijenski problem, koji značajno narušava kvalitet života žene.
 
Slabost mišića karličnog dna je osnovni uzrok tegoba sa nekontrolisanim mokrenjem koje se najčešće javlja kod žena posle 40. godine života, trudnica i porodilja. Ove tegobe se manifestuju kao potreba za hitnim mokrenjem (urgentna inkontinencija), nevoljnim umokravanjem prilikom fizičkog naprezanja, kašljanja, kijanja (stres inkontinencija) kao i njihova kombinacija. Takođe, slabost mišića karličnog dna je i vodeći uzrok spuštanja zidova vagine i spada materice, mokraćne bešike i završnog dela debelog creva kao i seksualnih disfunkcija.
 
Dr Ninčić kaže da postoji više načina da se pristupi ovom problemu.
 
 
Kegelove vežbe
 
Arnold Kegel, nemački ginekolog je davne 1948. godine prvi opisao način i značaj izvođenja vežbi jačanja mišića dna karlice koje su po njemu i dobile naziv Kegelove vežbe.
 
Najlakši način da naučite kako se vežbe pravilno izvode je da počnete da praktikujete, tokom akta mokrenja, prekidanjem mlaza mokraće. Ako uspete da prekinete mlaz mokraće grčenjem mišića međunožja, onda ste na pravom putu. Upravo ti mišiće koje ste upotrebili da bi prekinuli mlaz mokraće su mišići koje moramo ojačati. Vežbe se potom rade nakon mokrenja, van toaleta, svakodnevno, nekoliko puta u toku dana.
 
Na taj način ojačani mišići karličnog dna utiču na značajno smanjenje tegoba kod nekontrolisanog mokrenja i mogu da ublaže i uspore proces spada genitalnih organa kao i da poprave seksualnu funkciju te da pripreme pacijentkinje za dalje mere lečenja. Same vežbe najčešće nisu dovoljne da bi se problem rešio.
 
Operacija
 
Da, Kegelove vežbe mogu da smanje, ali ne i u potpunosti da izleče tegobe sa nekontrolisanim mokrenjem. Do pre samo nekoliko godina, operacija je bila jedini izlaz iz ove nimalo prijatne situacije, ishodi su uvek bili neizvesni.
 
Dr Ninčić objašnjava da se zbog neizvesnih ishoda operacije, kao i mogućih komplikacija sa anestezijom s pravom postavlja pitanje da li je operacija jedini način lečenja urinarne inkontinencije.
 
Magnetna stolica
 
"Zahvaljući novim saznanjima i razvoju medicinske tehnologije danas su nam na raspolaganju moćne metode magnetne stimulacije mišića karličnog dna za lečenje urinarne inkontinencije i blažih oblika spada genitalnih organa primenom 'Magnetostym metode' ili popularnije 'magnetne stolice'", navodi doktor.
 
 
Kako funkcioniše magnetna stolica?
 
Jako magnetno polje jačine 1-5 T (Tesla) stimuliše ciljano mišiće medjice odnosno karličnog dna tako što uslovljava njihovo grčenje, a jačina kontrakcije je najmanje deset puta jača nego ona koja se postiže Kegelovim vežbama.
 
Magnetno polje takođe povećava i prokrvljenosti ciljane regije međunožja, omogućavajući veći dotok kiseonika do mišića karličnnog dna i njihovo brže i zdravo jačanje.
 
Istovremeno se stimulišu i nervna vlakna mišića medjice, mokraćne bešike i debelog creva, čime se direktno utiče na poboljšavanje funkcije ovih organa.
 
Kao rezultat, tegobe sa nevoljnim mokrenjem se značajno smanjuju u 98 odsto lečenih pacijentkinja, a u preko 80 odsto dolazi do potpunog izlečenja.
 
Ovi rezultati su isti ili čak i bolji nego razultati bilo koje do sada primenjivane operativne tehnike za lečenje urinarne inkontinencije.
 
Ginekološka ordinacija Eurolab i stručni tim ordinacije na čelu sa prim.dr Dejanom Ninčićem nakon višegodišnjeg iskustva u radu sa pacijentkinjama koje se javljaju zbog problema sa nevoljnim mokrenjem, nudi efikasno rešenje.
 
Revolucionarna metoda lečenja urinarne inkontinencije primenom magnetnog polja na magnetnoj stolici se u Novom Sadu primenjuje jedino u Ginekološkoj ordinaciji Eurolab, i to unazad pet do deset godina.
 
Poliklinika Eurolab nalazi se na dve adrese u Novom Sadu, u Laze Nančića 2.
 
Više informacija može se dobiti na njihovom veb sajtu (vidi OVDE) ili na brojeve telefona 021/270-44-44 i 065/270-44-44.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti