Mogući besplatni udžbenici za karlovačke prvake

Karlovačkim prvacima, ukoliko se na narednoj sednici lokalnog parlamenta izglasa Odluka o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom, biće zagarantovani besplatni udžbenici.
Mogući besplatni udžbenici za karlovačke prvake
Foto: 021.rs
Lokalna samouprava je đacima koji polaze u prvi razred osnovne škole do sada isplaćivala jednokratnu pomoć, a novom odlukom kojom se pruža materijalna potpora porodicama sa decom, proširuje se spektar novčanih davanja.
 
Kako se navodi u predlogu te odluke, osim udžbenika, predviđa se i nabavka školskog pribora i drugih potrepština za đake, koji se prvi put upisuju u osnovnu školu.
 
Obaveza škole biće da dostavi spisak učenika koji su upisali prvi razred Odeljenju za društvene delatnosti početkom školske godine, a ovo će ga proslediti Opštinskom veću na odlučivanje o priznavanju prava. Opština će novac uplaćivati na račun škole koja se dalje brine o kuvini pribora i knjiga.
 
Pored nabavke udžbenika za prvake, ovom odlukom predviđa se i podrška talentovanim đacima s teritorije Sremskih Karlovaca, koja će se ogledati u kupovini mesečne markice za prevoz o trošku opštine. Pravo na tu pomoć imaće talentovana deca koja ostvaruju izuzetne rezultate u oblasti kulture, muzike, sporta, obrazovanja i slično i imaju potrebu za dodatnim školovanjem i učenjem izvan Karlovaca.
 
Novom Odlukom o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom, koja će se u ponedeljak naći pred odbornicima, potvrđuju se dosadašnje vrste davanja - jednokratne novčane pomoći za svako rođeno dete, takozvani roditeljski dodatak, i porodicama u kojima se rode blizanci ili trojke, novogodišnja novčana pomoć i novogodišnji poklon, odnosno poklon za prvu bebu rođenu u kalendarskoj godini, kao i onu koja svet ugleda prvog dana nove godine.
 
Opština će i dalje, kako se vidi iz predloga tog akta, nagrađivati đake generacije osnovne i srednje škole, kao i učenike koji osvoje nagrade na državnim i internacionalnim takmičenjima u organizaciji ministarstava, pokrajine i lokalne samouprave. Opštinsko veće svake godine utvrđuje visinu pomoći za svaku od kategorija. 
  • pape

    12.06.2021 09:25
    A neee
    Ako ne od ove, od sledeće sigurno bespaltni udžbenici Fondacije "Alek Kavčić"! Dosta je bilo mafijanja! Više dinara neće dobiti od nas.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti