Beljanski: Političke i interesne grupacije možda požele da preuzmu advokatske komore

Predsednik AKV Vladimir Beljanski izjavio je da ne treba isključiti mogućnost da političke i interesne grupacije pokažu interesovanje za preuzimanje advokatskih komora u Srbiji.
On je, posle Skupštine Advokatske komore Vojvodine, na kojoj je reizabran za naredni četvorogodišnji mandat, rekao da su politički uticaji "pogubni za advokaturu".
 
"Ne isključujem mogućnost prelivanja situacije iz Beograda u Vojvodinu, sa nadom da se to neće dogoditi, kao što ne isključujem ni mogućnost da političke i druge interesne grupacije pokažu interesovanje za preuzimanje komora", rekao je Beljanski.
 
Ocenio je da situacija u beogradskoj advokaturi "liči na događaje od pre četiri godine", a da je nacrt Zakona o parničnom postupku "iskorišćen kao neposredni povod za međusobne zamerke i povećanje tenzije među advokatima".
 
Predsednik, potpredsednik i deo članova Upravnog odbora Advokatske komore Beograda, najveće komore u Srbiji, podneli su ostavke, a novi izbori u toj komori raspisani su za jesen.
 
"Moramo se odupreti političkim uticajima, bez obzira sa koje strane dolaze. Moramo biti svesni da se ti uticaji vremenom samo povećavaju jer je advokatura značajna društvena snaga od 11.000 intelektualaca. Nemojmo živeti u zabludi da se na jesen, kada dođu na red izbori u ograncima, neće pojaviti kandidati sa političkom agendom koji će pokušati da usmere rad komore na stranu koja je suprotna interesima advokature", rekao je predsednik AKV. 
 
Beljanski je na Skupštini najavio da će, u mandatu do 2025. godine, posebna pažnja biti posvećena postupku izrade predloga novog Zakona o advokaturi.
 
"AKV treba da ima svog predstavnika u radnoj grupi koju će tim povodom osnovati Ministarstvo pravde, a advokatura u toj radnoj grupi mora da ima nadpolovičnu većinu. Prioriteti su da AKV zadrži status kakav ima po sadašnjem zakonu, a da advokatura ostane samoregulišuća i nezavisna profesija pružanja pravne pomoći", rekao je Beljanski.
 
On je dodao da taj zakon treba da sadrži bolje propise o disciplinskoj odgovornosti advokata, čime će, kako je naveo, biti unapređen disciplinski postupak kao osnovno sredstvo komore koje advokatima omogućava ravnopravan i adekvatan rad u pravosuđu.
 
Za potpredsednika AKV izabran je Laslo Joža iz Subotice.
  • Ilona

    15.06.2021 07:42
    Strah
    Od čega se uplašio V.Beljanski?
    Kakve on to političke i interesne grupacije spominje?
    Pa on je politički dobro zaštičen!
  • Pih

    13.06.2021 22:31
    Ta nemojte kasti
    A koja je politička interesna grupa V. Beljanskog naterala da slaže sudiju Višeg suda u Bg. da ne može da dodje i brani jednog od optuženih u predmetu Asomakum, pa se istog dana ipak pojavio na trivijalnom proglašenju presude?
    https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/266004/Slucaj-Asomakum-Novosadski-advokat-za-neka-sudjenja-u-izolaciji-za-druga-nije.html
  • Jole

    13.06.2021 21:30
    Pitanje
    Da li je moguće da čovek poput V. Beljanskog bude na čelu AKV?
    Zar advokati ne zaslužuju ništa bolje?
    Zar čovek protiv koga se vodi disciplinski postupak, zar čovek, koji je koristio pajser za preuzimanje funkcije predsednika AKV, zar je moguće?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti