Ne tako brzo: Prošao rok za prodaju zemljišta japanskom Nideku, procedura mora da se ponovi

Skupština grada će u petak, 18. juna, ponovo dati saglasnost na prodaju parcele za gradnju fabrike japanskog Nideka, jer ugovor o prodaji nije potpisan u roku od 30 dana, saznaje 021.rs.
Ne tako brzo: Prošao rok za prodaju zemljišta japanskom Nideku, procedura mora da se ponovi
Foto: 021.rs
Kako se može videti iz predložene odluke, Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) je 2. juna neposrednom pogodbom prodala firmi CTP Invest zemljište od 12,5 hektara u radnoj zoni Sever IV, po ceni većoj od 590 miliona dinara (590.009.714).
 
U pitanju je parcela koja je prodata još u martu, na šta je lokalni parlament dao saglasnost 5. aprila. Međutim, kako se ispostavilo, nisu ispoštovani rokovi i ugovor nije potpisan u roku od mesec dana. 
 
U dokumentaciji nema "detaljisanja" o razlozima zbog kojih procedura mora da se ponovi, osim što se navodi da ugovor nije potpisan "iz razloga složenog i dugotrajnog postupka koji sprovode organi upravljanja, a koji prethode potpisivanju ugovora".
 
Kako se 021.rs uverio, odluka o prodaji 126.085 kvadratnih metara, koja ide pred Skupštinu grada je, sem obrazloženja u jednoj rečenici i promenjenih datuma, istovetna kao i aprilska, čak i po ceni kvadrata od 4.679,46 dinara.
 
Jedina bitna razlika je što se sada nigde ne pominje šta je sa drugom parcelom od 86.262 kvadratna metra, koja je takođe prodata CTP Investu i za koju je isto trebalo ugovor da se potpiše u roku od 30 dana.

Ono što je sada na prodaju je plac pored već postojećih hala u radnoj zoni Sever IV, gde su smeštene fabrike "Lear" i "Continental". U prvoj fazi, na 12,6 hektara, gradila bi se hala i prateći objekti za Nidek, koji bi zauzimali prostor od gotovo 26.000 kvadratnih metara. Predviđeno je da fabrika krene sa radom krajem 2022. godine i da u njoj radi 300 radnika. 
 
 
Podsetimo da CTP Invest, odnosno ćerka firma CTP RHO, ima ugovor sa japanskom kompanijom Nidek (Nidec Corporation) o izgradnji hale, koju će potom uzeti u zakup za potrebe fabrike za proizvodnju elektro-motora. 
 
Na osnovu odluke Vlade Srbije ova investicija proglašena je projektom od značaja za Republiku Srbiju, čime je omogućena prodaja placeva u industrijskoj zoni Sever IV neposrednom pogodbom. 
 
Prema investicionom planu Nidek planira da, kao zakupac, koristi kompleks u zoni Sever IV i da on narednih godina poraste i do 37 hektara, pri čemu bi vlasnik bio CTP. U situaciji da Japanci odustanu od zemljišta ili hale, CTP invest bi isto mogao da proda ili da u zakup nekoj drugoj kompaniji. 
 
Država i gradska vlast ekspresno rešili prodaju zemljišta u Novom Sadu
 
Kako smo pisali, iz dokumentacije o prodaji se vidi da je ona urađena veoma brzo, u roku od desetak dana i uz neverovatnu ažurnost svih organa, koji su iz dana u dan donosili neophodne odluke. 
 
Prodaja se odvijala na sledeći način:
 
  • 15. mart - CTP Invest i Nidek pismom obavestili Upravo za građevinsko zemljište da su zainteresovani za zemljište
  • 22. mart - Pismo zavedeno
  • 25. mart - Vlada Srbije donela odluku - izgradnja fabrike od značaja za Republiku Srbiju
  • 25. mart - gradsko veće izmenilo Program otuđena građevinskog zemljišta, na spisak dodate parcele namenjene Nideku
  • 26. mart - Uprava za urbanizam dala informaciju o lokaciju i izvode iz Geodetskog zavoda
  • 29. mart - Gradonačelnik Miloš Vučević doneo rešenje o pokretanju postupka otuđenja građevinskog zemljišta
  • 30. mart - U Upravi za građevinskog zemljište i investicije održan postupak neposredne pogodbe
  • 1. april - Gradsko veće odlučilo da se Odluka o prodaji prosledi Skupštini grada na usvajanje
  • 5. april - Odbornici usvojili odluku da se zemljište proda.
  • Bacvanin

    16.06.2021 11:59
    Ajmo aktivisti sta se ceka ,potrudite se da oterate i ovog investitora, narod nek zivi od vazduha
  • Pozitivac

    16.06.2021 11:36
    Sistem
    Bitno je da znamo da sisyem radi kada se hoce. A za nas obicne gradjane moraju da prodju godine da bismo dobili lokacijske uslove u gradu. Doci ce vreme kada ce i nenapredni članovi drustva u razumnom roku zavrsavati posao kod institucija drzave kojoj placaju porez.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti