Ciklonizacija digla celu flotu zbog komaraca u Novom Sadu: Krenuli avioni, helikopteri, amfibije

Novosadska Ciklonizacija izvela je večeras seriju kombinovanih tretmana, iz vazduha, sa vode i zemlje, protiv rečnih komaraca.
U tretmanima u zaštitnoj zoni, uz ceo tok Dunava, učestvovala su dva aviona, jedan helikopter, čamci i amfibijska vozila, dok su tretmani sa zemlje unutar gradske teritorije, prigradskih naselja i sela izvedeni uz pomoć 20 automobila opremljenih ULV generatorima.
 
Ovo je već treći ovakav sveobuhvatan tretman od početka ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca na teritoriji Novog Sada, a drugi u vrlo kratkom periodu. Prethodni je izveden u ponedeljak uveče, a iz Ciklonizacije kažu da je ovo pokazatelj sa kakvom hiperodukcijom rečnih komaraca se suočavamo ove godine.   
 
"Kontrola uspešnosti je pokazala da su tretmani izvedeni u ponedeljak na teritoriji Grada Novog Sada imali visoku efikasnost. Međutim, neposredno posle njih usledila je migracija populacija ruralnih - rečnih komaraca na teritoriju Grada Novog Sada. Migracija podrazumeva kretanje populacija iz netretiranih zona širom Vojvodine, iz plavnih zona i ritova, ka naseljenim zonama. To je razlog što smo u vrlo kratkom periodu dobili brojnost rečnih komaraca u CDC klopkama koja je nekoliko desetina puta veća od kritične i što je bilo neophodno organizovati novo kombinovano tretiranje iz vazduha, sa zemlje i sa vode, a u cilju spuštanja brojnosti populacija rečnih, ruralnih komaraca ispod kritične", objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću Ciklonizacije.
 
 
Aćimović podseća da ove godine imamo savršene hidrometeorološke uslove za hiperprodukciju komaraca i da se ceo region bori sa najezdom komaraca u urbanim zonama. Za to što je stanje u Novom Sadu ipak znatno bolje nego u drugim podunavskim gradovima, zaslužni su, smatra Aćimović, pravovremeni i sveobuhvatni larvicidni i tretmani protiv odraslih komaraca koji se sprovode još od aprila. 
 
"Tokom maja imali smo više velikih tretmana protiv larvi rečnih komaraca. Hvatali smo područje Grada Novog Sada i opština Beočin i Sremski Karlovci. Inače, ovogodišnja sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca startovala je u punom obimu u aprilu. Akcija je počela izvođenjem tretmana protiv urbanih ili, takozvanih, kućnih komaraca u zatvorenom i na otvorenom u kvartovima na Novom naselju i Satelitu u kojima se nalaze zgarde čiji podrumi su konstantno po vodom i koji su idelana izvorišta komaraca tokom cele godine. Na ovom području su izvršeni su prvo larvicidni tretmani, a potom i tretmani sa zemlje protiv odraslih formi komaraca. Paraleno sa ovim tretmanima, larvicidno su tretirana i sva izvorišrta kućnih komaraca na kanalima i barama na celoj teritoriji Grada Novog Sada", dodaju u Ciklonizaciji.
 
Aćimović navodi da je monitoring komaraca konstantan tokom sezone i da će tretmani biti izvođeni čim se za to ukaže potreba. 
Sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca podrzumeva monitoring larvi i odraslih komaraca, biološke i hemijske tretmane protiv larvi komaraca sa zemlje, vode i iz vazduha, kao i tretmane protiv odraslih formi komaraca sa zemlje, sa vode i iz vazduha. Takođe, podrazumeva i kontrolu uspešnosti svih vrsta tretmana.
  • Banostor

    17.06.2021 21:58
    pravda za Banostor. Dije komentar???
  • Bumbar

    17.06.2021 20:28
    b
    sami nemojte kao u Bukovcu iz kola prsnuli na početku sela, na sredini i gotovo ni smrdelo nije, hvala za ništa. C
  • Joca

    17.06.2021 13:32
    Predlažem da na neki od onih novih dronova montiramo peckalicu od 500 kila i polako - jednog po jednog!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.