Raspad novosadskog protesta: Organizatori odustali zbog "uletanja" Vidi, gari, ne može

Neformalna građanska inicijativa Dunavac Šodroš sa partnerskim organizacijama otkazuje najavljeni protest zbog usvajanja plana o novom mostu.
Raspad novosadskog protesta: Organizatori odustali zbog "uletanja" Vidi, gari, ne može
Foto: 021.rs
Protest koji je bio najavljen za sutra u devet časova ispred Skupštine Vojvodine ,u kojoj će se održati sednica Skupštine grada, otkazan je zbog "preuzimanja protesta".
 
"Mesecima unazad ukazujemo na štetnost izgradnje mosta na planiranom mestu. Odlučili smo da taj stav iskažemo protestom u susretu sa odbornicima neposredno pre održavanja sednice na kojoj je planirano njihovo izjašnjavanje po pitanju ovog plana, a u pozivu upućenom građanima smo zamolili da se svi uzdrže od isticanja stranačkih i obeležja bliskih istim. Danas je Kampanja 'Vidi, gari, ne može' bez prijave skupa u nadležnoj policijskoj upravi pokušala da preuzme održavanje protesta, pozivajući svoje članove i aktiviste na protestni skup koji je uredno zakazan od strane Neformalne građanske inicijative Dunavac Šodroš prethodni dan", navodi se u saopštenju za javnost ovih inicijativa.
 
Kako navode u svom saopštenju, kampanja "Vidi, gari, ne može" usko sarađuje sa političkim strankama. 
 
"Zbog toga mi kao građani koji su odlučni u odbrani prava da političke stavove izražavamo samostalno i bez upliva bilo koje političke stranke, ne možemo da stanemo u istu liniju. Da ne spominjemo da je pomenuta kampanja za ovakve potrebe itekako finansijski, logistički i organizaciono mogla da ima daleko veće kapacitete od NGI Dunavac Šodroš", dodaje se u saopštenju. 
 
Ocenjuju "preuzimanje protesta" kao grubo nerazumevanje i nedemokratsko ponašanje aktivista navedene kampanje i namerno opstruisanje protesta.
 
"Ovo je još jedan dokaz da stranački neopredeljeni građani ne smeju i ne treba da služe političkim strankama za potkusurivanje", ocenjuju.
 
Ističu da žele da očuvaju autonomiju građanske borbe bez uticaja stranaka. Apeluju na svoje pristalice i članove da imaju razumevanja za njihovu odluku i izvinjavaju se svima koji su planirali da dođu i podrže ih. 
 
Saopštenje potpisuju, neformalna inicijativa Dunavac Šodroš, Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana "Sačuvajmo Liman od betona", Za zeleno novo naselje, Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine, Udruženje rekreativnih ribolovaca "Šodroš-Dunavac" i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.
 
Inicijativa "Vidi, gari, ne može" pozvala je danas Novosađanke i Novosađane na protestni skup protiv izgradnje novog mosta na Dunavu, nakon što su juče ove neformalne inicijative najavile održavanje protestnog skupa.
 
Kako se navodi u saopštenju "Vidi, gari, ne može", na skup pozivaju kako bi "odbranili Novi Sad od kabadahija na vlasti, koji zbog vlastitog profita uništavaju grad i vrše ekocid".
 
"Predugo vlast ignoriše opravdane zahteve građana da se sve radnje oko izgradnje novog mosta na Dunavu učine transparentnim i da se usklade sa potrebama grada uz poštovanje evropskih ekoloških standarda", piše u saopštenju. 
 
Zaključuje se da protest treba da pokaže jedinstvo svih zabrinutih građana, političkih i nevladinih organizacija i svih društvenih snaga kojima je opšti interes i boljitak prioritet u odnosu na bilo koji drugi partikularni interes.
  • Alan Ford

    20.06.2021 16:49
    Policija
    Kad vi organizujete i prijavite protest policiji, onda vi odgovarate lično za red na tom protestu. S obzirom da ovo jeste grupa građana, nemamo logistiku ni finansiranje da bi to sproveli ako neko drugi se utrpa u ovo.
    Znači problem je u tome što uopšte treba da se prijave protesti, jer čim ga kao prijavite policiji, eto Sime ili nekog od mladih jurišnika "akademaca" da ga minira.
    Pokušajte malo da razmišljate i bolje da se informišete pre nego što komentarišete, hvala.
  • Miloš

    19.06.2021 22:06
    Ajde gari pali...
    Gari je novo odelo istog šljama, plan B koji je prošao u Crnoj Gori gde je kvazi opozicionar postavljen da potpiše sve što mu Brisel, Vašington ili drugi globalistički centar naredi. Takođe će i kod nas na sledećim izborima pobediti opozicija jer je narod nezadovoljan pa ga treba malo umiriti. A onda Jovo na novo sve u krug i svi se finansiraju iz istih centara moći. Samo pogledajte da li je iko od političara odgovarao za propast Srbije u zadnjih 30 godina. Isti likovi se vrte a mi se svađamo dok oni nezvanično sarađuju.
  • Mile Licanin

    19.06.2021 19:44
    Šta most smeta
    Most će biti deo obilaznice oko Novog Sada. Samo da se rasterete kružni tokovi kod groblja i kod LIDL-a. Nekad se čeka baš dugo. Iskreno bolje i to nego kroz grad do Rume

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti