Mladi i biznis: Preduzetništvo rizično, poželjna pomoć države, ali nije nužna za dobar posao

Pokretanje preduzeća nije lako, pogotovo ako ste mladi i bez iskustva.
Mladi i biznis: Preduzetništvo rizično, poželjna pomoć države, ali nije nužna za dobar posao
Foto: Pixabay
Ipak, mladi u Srbiji su veoma zainteresovani za preduzetništvo jer u tome vide mogućnost da stvaraju nešto i budu primećeni. Za to im je važno da imaju podršku roditelja i prijatelja - ali i pomoć države. 
 
Mladi Novosađani kažu za 021.rs da bi se upustili u biznis ukoliko bi imali početni kapital i da treba preuzeti rizik kako bi sebi nešto više izgradili. 
 
Stefan K. je sa kolegama sa fakulteta pokrenuo sportski portal, a Aleksandar S. vodi firmu za digitalni produkt dizajn. Ipak postoje i oni koji nisu spremni da budu preduzetnici jer smatraju da nemaju dovoljno znanja ili ih jednostavno nikada nije interesovala ova oblast. 
 
Jedan od onih koji je preuzeo rizik je Novosađanin Luka Ćurčić koji je zajedno sa kolegom pre tri godine osnovao softversku firmu Marble IT. On je oduvek bio kreativan i radio na raznim idejama, te se tako rodila i ideja o pokretanju biznisa. 
 
Luka kaže da je za uspeh bitno prevazići sve izazove i ostati fokusiran na cilj. 
 
"Podršku od porodice i prijatelja smo imali od samog početka i lepo je imati oko sebe ljude koji su ponosni na ono što radite, međutim pomoć države nam nije bila potrebna, ali smo kasnije iskoristili povlastice za firme koje su došle sa promenom zakona", dodaje Ćurčić. 
 
Luka je mladima koji bi želeli da uđu u preduzetništvo preporučio: "Dobro se fokusirajte na svoje planove, budite otvoreni ka novim idejama i ljudima i stalno razvijajte želju za učenjem i usavršavanjem jer je to nešto bez čega nećete moći".
 
U Srbiji postoje razne organizacije koje pomažu mladima da se snađu na svojim počecima. Omladinski savez Srbije kroz ERAZMUS razmene organizuje programe za mlade kako bi im pomogli u razvijanju znanja i veština u upravljanju preduzećem. Privredna komora Srbije osniva sekciju za mlade preduzetnike sa ciljem da osveste javnost o značaju razvoja omladinskog preduzetništva. 
 
Projekat Evropska mreža preduzetništva pokrenut je 2008. godine kako bi efektivno i efikasno iskoristili potencijal malih i srednjih preduzeća širom Evrope. Mladima ovaj program pomaže da kroz učešće u razmenama stiču značajna iskustva i znanja kako bi odlučili da li je pokretanje preduzeća za njih, kaže za 021.rs Vladimir Nikić.
 
"Mladi kroz ovaj projekat, radeći u stranim kompanijama sa iskusnim ljudima dobijaju mogućnost da stvari gledaju iz šire perspektive jer naše školstvo nije dovoljno multidisciplinarno. Ovakvi programi daju mogućnost da, osim stručnih oblasti za koje su se školovali, nauče i neke nove sa kojima nisu imali dodira. Bitno je imati saznanje o tome da li je preduzetništvo pravi put profesionalnog razvoja ili treba ići nekim drugim", završava Nikić.
 
Uoči obeležavanja Svetskog dana malih i srednjih preduzeća 27. juna, Privredna komora Vojvodine, EU info point i Evropska preduzetnička mreža 25. juna predstavljaju rad ovih institucija, gde je jedan od projekata namenjen upravo mladima.
 
Recite nam - da li biste se upuštali u preduzetništvo u ovom trenutku?
  • Nije sve IT

    20.06.2021 10:04
    Voleo bih da vidim šta bi na ovo rekli preduzetnici koji nisu u IT sektoru.
  • /

    20.06.2021 09:09
    /
    po definiciji: preduzetniku ne treba pomoc drzave.
    zato je preduzetnik.

    treba napraviti kategoriju 'srpski preduzetnik'
  • /

    20.06.2021 08:12
    Preduzetnistvo za mlade pogotovu je mrtvo. Sa izmenama koje su pokosile it pausalce, digli su namete do nebesa...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti