Povećan broj intervencija Hitne zbog visokih temperatura, kolabiraju i mlađi i stariji Novosađani

U poslednja tri, četiri dana Zavod za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu ima izuzetno veliki broj intervencija zbog visokih temperatura.
Povećan broj intervencija Hitne zbog visokih temperatura, kolabiraju i mlađi i stariji Novosađani
Foto: 021.rs
Portparol Hitne pomoći, dr Zoran Krulj, za 021.rs kaže da se broj intervencija zbog posledica vrućine na dnevnom nivou kreće između 130 i 140.
 
Ekipe Hitne pomoći na teren su izlazile zbog vrtoglavica, sunčanice, pa čak i toplotnih udara. Intervencija je bilo i tokom noći kada su temperature takođe visoke.
 
Dr Krulj kaže da im se javljaju sve starosne kategorije, ali najčešće hronični pacijenti s pogoršanjem osnovnih bolesti koji su i u najvećem riziku.
 
"Jako visoka temperatura koja traje već neko vreme praktično bez nekog adaptacionog perioda koji je trebalo da prethodi ovom talasu vrlina učinila je da neadaptirani organizam u takvim okolnostima neadekvatno zna da reaguje, a to je slučaj i sa mlađima i sa starijima", objašnjava doktor.
 
On navodi da su na intervencijama primetili da mlađe uzrasne kategorije ne uzimaju dovoljno hrane, što takođe može dovesti do slabosti organizma.
 
"Koliko god da je toplo nešto hrane se mora uzeti, po mogućnosti neka lakša, niskokalorična hrana", ističe dr Krulj.
 
On ocenjuje i da često izostaje permanentan unos tečnosti, zbog čega i ima najviše izlazaka na teren.
 
"Ne unosi se tečnost u dovoljnoj količini, zapravo se tečnost unosi samo kada smo žedni. To je jedna velika greška, tečnost mora da se uzima kontinuirano i kada ne osećamo žeđ, zato što organizam gubi i elektrolite i vodu nevidiljivim znojenjem. Dakle, pored onog vidljivog imamo i nevidljivo znojenje koje izuzetno doprinosi nastanku dehidratacije i nastanku poremećaja elektrolita koji znaju kasnije da rezultiraju kolapsnim stanjima, vrtoglavicama, padovima i slično i to je najveći broj intervencija koji se dešava na javnim mestima", priča za 021.rs doktor Krulj. 
 
On navodi da i najmlađi sugrađani imaju lošu toleranciju na ovaj vreli talas. 
 
"Deca uzrasta između jedne i tri godine su izuzetno netolerantni na gubitak tečnosti i njih češće treba nuditi vodom", naglašava.
 
Preporučuje svima, pa i građanima na kupalištima, da se sklanjaju sa sunca u rizičnom vremenskom periodu od 10 do 17 časova. Ukoliko moraju da provode vreme napolju, najbolje je da stoje u hladu, da koriste adekvatnu zaštitu i nose laganu odeću.
 
Podsetimo, danas će biti najtopliji dan ove sedmice sa maksimalnom temperaturom do 38 stepeni. Veoma toplo biće i u petak, do 35 stepeni, dok se za vikend očekuje osveženje za pet do osam stepeni.
  • Ana

    24.06.2021 11:29
    Ovo vreme je jezivo. Cuvajte se.
  • M

    24.06.2021 09:11
    Mladji, nemojte da vezbate na otvorenom po ovoj vrucini. Sve preko 32-33 stepena je opasno. Ja sam vezbao i zamalo se onesvestio od vrucine. Srecom je bio hlad u blizini, gde sam odsedeo 20 minuta dok mi nije bilo bolje. Inace sam izdrzljiv kao magarac, ali protiv vrucine ne mogu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti