VIDEO: Na sam dan protesta zbog opasnog saobraćaja u Petrovaradinu, Grad postavlja signalizaciju

Građani koji su nezadovoljni bezbednošću saobraćaja u Petrovaradinu zakazali su za danas skup, a posle visegodišnjih apela, upravo danas se farba i postavlja saobraćajna signalizacija.
VIDEO: Na sam dan protesta zbog opasnog saobraćaja u Petrovaradinu, Grad postavlja signalizaciju
Foto: 021.rs
Okupljanje zakazano je za danas, ispred Mikromarketa u Bloku osam, a sa ciljem povećanja bezbednosti saobraćaja u ovom delu grada. 
 
Međutim, upravo danas, u neposrednoj blizini mesta održavanja zakazanog skupa, radnici farbaju saobraćajnu signalizaciju koju stanovnici Petrovaradina traže godinama unazad.
 
 
Osim novoofarbanog pešačkog prelaza, postavljene su i vibracione trake koje su jedno od sredstava za usporavanje saobraćaja, koje su građani izneli kao zahtev.
 
Iako se meštani Petrovaradina već godinama žale kako je saobraćaj, pre svega u Preradovićevoj ulici, preopterećen i vrlo opasan po pešake, neposredni povod za današnji skup je saobraćajna nesreća u kojoj je početkom meseca stradala dvadesetjednogodišnja devojka iz ovog dela Novog Sada.
 
Inicijatorka okupljanja Milica Mihajlović ističe za 021.rs da je dobila poziv od predstavnika policije, ali i od pomoćnika gradonačelnika sa kojima je održala sastanak na kojem je iznela svoje uslove.
 
"Oni su već danas počeli sa radovima, a prema njihovim najavama, do oktobra će svi naši zahtevi biti ispunjeni", ističe Mihajlović.
 
Ona dodaje i da će bez obzira na to što su čelnici grada i policije pokazali volju da se nešto promeni, skup biti održan, jer je cilj istog pored skretanja pažnje nadležnim organima na problem koji postoji u ovom delu Petrovaradina, podizanje svesti građana koji su neoprezni.
 
"Naši građani će doći, potpisaće se oni koji se slažu sa našom idejom. Hoćemo i da deca koja dođu crtaju saobraćajne znake, te da skrenemo pažnju mladima da se ne pretrčava van pešačkog prelaza. Mora da se promeni svest, možemo imati koliko god hoćemo znakova ako jedni voze 120, a drugi prelaze van pešačkog onda ne može ništa da se promeni", ističe Mihajlović i dodaje da ukoliko odrasli nemaju odgovornost, mladi ne mogu ništa dobro naučiti od njih.
 
Preradovićeva dobija semafor 
 
Jedan od najznačajnijih zahteva koje su izneli sami organizatori protesta, pored bolje signalizacije, bilo je i usporavanje saobraćaja i postavljanje novog semafora.
 
Kako Mihajlović potvrđuje našoj redakciji, na sastanku sa članovima Kabineta gradonačelnika najavljeno je postavljanje novog semafora za 30 do 40 dana, baš u neposrednoj blizini mesta gde je 21-ogodišnjakinja iz Petrovaradina nastradala početkom meseca.
 
Naša sagovornica prilikom najave samog okupljanja istakla je da je upravo taj događaj "kap koja je prelila čašu", budući da se u tom delu naselja često događaju udesi zbog neprimerene brzine i loše signalizacije.
 
"Devojka koja je nastradala je naša komšinica, dete iz kvarta koje je tu odraslo sa nama, a ona nam je četvrta žrtva iz komšiluka u deset godina. U ovom krugu kod pijace je nastradalo troje, i ovde na sto metara od pijace ona je poginula. I sve je udario kamion ili automobil. Na leto 2019. je teško povređena komšinica, nju je udario šleper na pešačkom prelazu iza pijace", priča ova meštanka Petrovaradina za 021.rs.
 
Početak okupljanja zakazan je za danas u 18 časova na platou ispred Mikromarketa, a prisutni građani će zajednički sastaviti dopis sa predlozima i zahtevima koji će uputiti nadležnim službama. Ovaj skup Mihajlović najavljuje kao mirno okupljanje revoltiranih građana. 
  • Vozac

    26.06.2021 16:42
    Gusto
    Iz petrovaradina treba izmestiti teretni saobraćaj pravi veliku gužvu. Kamioni se parkiraju gde hoće. Gradilišta problem nove zgrade samo što se ne grade na kolovozu materijal i kamioni zauzmu celu traku. Naravno treba smanjiti brzinu kretanja pogotovo u večernjim satima. Osvetljenost jako loša često nema uličnog osvetlenja.
  • Homer

    25.06.2021 17:46
    Четири
    Шлепера у снимку од 30 секунди! И то из правца одакле им је ЗАБРАЊЕНА вожња.
  • Komsha

    25.06.2021 08:13
    Tu je i gradić
    I u gradiću se vozi kao na reliju. Pvi što promaše pešake obično ostanu slupani u kapiji. Gradić niko nije uzeo u statistiku, a mislim da prednjači u broju nezgoda. Preći sigurno put u gradiću se smatra uspehom!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti