FOTO: Novosadska kapija stara gotovo tri veka dobila stari sjaj

Jedna od najlepših novosadskih kapija, u Nikolajevskoj porti, koja je godinama bila zapuštena, dobila je novo ruho.
FOTO: Novosadska kapija stara gotovo tri veka dobila stari sjaj
Foto: 021.rs
Rekonstrukcija stare barokne kapije iz 1748. godine počela je krajem februara ove godine, a sada se radovi privode kraju. 
 
Radnici su u utorak odneli skelu i prolaznici mogu da vide kako izgledaju kapija i bedem koji pripadaju zgradi Akademije umetnosti u Novom Sadu.
 
Kapija se, zbog toga što je bila u ruševnom stanju, neko vreme nije ni koristila, a sada će, konačno, moći da bude otvorena i da kroz nju prolaze oni koji se upute ka Akademiji.
 
 
Pred početak obnove
 
Kapija je obnovljena na inicijativu Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada. Radovi su podrazumevali uklanjanje bilja i zelenila koje je bilo uraslo u strukturu zida, obijanje trošnog maltera, popunjavanje pora i pukotina na zidu, ugradnju novih drvenih vrata i bravarije, kao i farbanje ogradnog zida.
 
Rekonstrukcija je urađena u skladu sa izvornim stanjem i izgledom kapije, vrata i bravarija su izrađena prema originalnim vratima, a koristili su se materijali koji su namenjeni renoviranju istorijskih objekata. 
 
  
 
Kako je zabeležila Donka Stančić u "Umetničkoj topografiji Novog Sada", ovaj objekat je kroz istoriju bio poznat i kao Visarionova bolnica, Špitalj, te Ubogi dom za beskućnike i bolesne. 
  • Sunce

    01.07.2021 08:07
    Svaka čast
  • /

    30.06.2021 22:38
    /
    posto su idioti srusili, treba vratiti i kapiju ispred gradica i kapiju kod stepenista ka tvrdjavi.
    jednu kapiju je srusio kralj aleksandar a drugu komunisti
  • .

    30.06.2021 20:43
    @YYY

    Kao sto je neko rekao, protiv cirilice kao pisma nista.
    Ali jako je primetna disproporcija u izboru pisma kojima su izvrljane i naruzene fasade - cirilica; i pisma koje Novosadjani dominantno koriste - latinica.

    Vama nije malo cudno da u ovoj meri dominiraju cirilicni grafiti?
    Uostalom, za koji dan ce svakako osvanuti i na ovom zidu.

    Zahvaljujuci patriJotama, cirilica je od nacionalnog postala nacionalisticki simbol.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti