FOTO Beogradska ulica u Karlovcima: Put koji nije put, zmije i planirana hala pod prozorima kuća

Stanovnici Beogradske ulice u Sremskim Karlovcima već decenijama žive u neuređenoj ulici, a sada se suočavaju i sa novim problemima.
FOTO Beogradska ulica u Karlovcima: Put koji nije put, zmije i planirana hala pod prozorima kuća
Foto: 021.rs
Zabačena ulica koja je, ironično, blizu centra naselja, dostupna je preko uske prečice ili, u zavisnosti od vremena, prašnjavog ili blatnjavog puta. Kontejner za smeće u ulici ne postoji, iako su ga meštani, kako su ispričali za 021.rs više puta tražili od nadležnog komunalnog preduzeća "Belilo" i od opštine. 
 
U poslednje vreme, pričaju, u tom delu zbog izlivanja kanalizacije i deponije koja se u blizini formira, često viđaju pacove i zmije u blizini njihovih kuća.
 
Posle svake manje kiše kanalizacija se izlije na ulicu, a sada je neko počeo da pravi deponiju građevinskog materijala prekoputa njihovih kuća. Deponija neće dugo biti njihov problem, jer je baš ta parcela namenjena za izgradnju hale za proizvodnju ambalaže. 
 
 
Ova hala će im biti, kako navode, "bukvalno pod prozorom, tek nekoliko metara udaljena od ulaza u kuće". Pitaju i šta će se desiti sa kanalizacijom, koja ne može da opslužuje ni njihovih nekoliko kuća, a ne jednu fabriku koja će zauzimati najviše 1.150 kvadrata
 
"Ako se to uradi, sve atmosferske vode skupiće se ispred naših bašta, zakloniće nam sunce, a tu će se praviti i plastika, šta ako nam zagadi vazduh", pita se jedna od građanki koje stanuju u ovoj ulici. 
 
Komšije koje su se okupile da sa nama podele svoje probleme uglavnom tu žive decenijama, tu su odgajali svoju decu, a sada i unuke. Pričaju da gotovo nikada nisu dobili ništa od opštine, te da su sami pre nekoliko decenija postavljali bandere, uvodili struju i kopali kanale kako bi atmosferske vode oticale sa puta i iz njihovih dvorišta.
 
 
U Opštini Sremski Karlovci, ipak, za 021.rs kažu da jesu nešto uradili.
 
"U prethodnom periodu Opština Sremski Karlovci je izvela radove na izgradnji kanalizacione mreže, kao i radove na rekonstrukciji postojeće kolovozne konstrukcije", navodi se u odgovoru na pitanja 021.rs.
 
Dodaju da su prilikom kontrole izvedenih radova i nakon prijava od strane građana uočili "određene probleme", koji prethodno i posle više pokušaja nisu otklonjeni i koje je neophodno sanirati u narednom periodu. Neophodno je, kažu, i planiranje izvođenja radova na nepostojećoj saobraćajnoj infrastrukturi.
 
Jedan od problema koji je, smatraju u Opštini, nerešiv na način na koji odgovara građanima, je odvoženje smeća.
 
"Konstatovano je da kamion za odvoženje smeća može da dođe samo do kraka ulice koji se spušta iz Mitropolita Stratimirovića i da ne može da uđe u deo Beogradske ulice koji ide paralelno sa državnim putem. Takođe je na sastanku sa građanima i predstavnicima 'Belila' dogovoreno mesto na kom će građani ostavljati svoje kante, a kojem može pristupiti kamiion za odvoženje smeća", objašnjavaju u Opštini.
 
 
Predlog stanovnika Beogradske ulice da se planirana hala premesti u neki drugi deo naselja u Opštini ne razmatraju. Kako navode, planom generalne regulacije Sremskih Karlovaca definisana su pravila uređenja i građenja u svim zonama naselja. Sporna lokacija je, objašnjavaju, namenjena za poslovanje.
 
U odgovoru piše i da delatnost kojom će se baviti preduzeće ne sme ugroziti stanovanje u okruženju, "u smislu buke, zagađenja vazduha, povećane frekvencije saobraćaja i narušavanja uslova parkiranja".
 
Kako se može videti u Centralnoj evidenciji objedinjenih procedura za izdavanje građevinskih dozvola, preduzetnik koji je ovu parcelu kupio je podneo zahtev za izdavanje lokacijskih uslova Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Ovo je treći put da vlasnik firme "Euroflex" podnosi zahtev za izdavanje lokacijskih uslova. Prethodna dva puta zahtev je odbačen, a sada je postupak u toku.
 
Kako se može videti u prvom Zaključku o odbijanju, razlozi zbog kojih je zahtev odbijen su predviđeni otvori u zidovima koji se nalaze na manje od pet metara od susednih parcela i nepotpuna dokumentacija dostavljena JVP "Vode Vojvodine" za izdavanje vodnih uslova.
 
Drugi put "Euroflex" je odbijen kada je utvrđeno da se na osnovu Plana generalne regulacije Sremskih Karlovaca na ovom području ne sme graditi objekat za koji je obavezna izrada procene uticaja na životnu sredinu, a u dokumentaciji nije naveden kapacitet proizvodnje kako bi se moglo oceniti da li je procena neophodna. 
 
Inače, "Euroflex" je ovo zemljište dobio neposrednom pogodbom po ceni manjoj od tržišne zbog "unapređenja lokalnog ekonomskog razvoja". Prema proceni Ministarstva finansija vrednost te lokacije iznosi 3.244.363 dinara, a preduzetnik je platio umanjenu cenu od 2.595.491 dinar. Ovo mu je omogućeno davanjem državne pomoći u bruto iznosu od 665.094 dinara. Ova pomoć je opravdana zapošljavanjem osam osoba sa teritorije Karlovaca u roku od tri godine, kao i dodatnim zapošljavanjem još sedam Karlovčana u narednom periodu. Očekivani prosečni prihod na obećanim radnim mestima je 400 evra.
  • Karlivčanka

    01.07.2021 19:03
    Beogradska ulica
    Pa treba da budete zadovoljni, kad se napravi hala biće rešena i ulica i kanalizacija, sklonjena deponija a i kamion će moći da skloni smeće.
  • Matko

    01.07.2021 01:02
    Kada drugi put pođete na izbore, malo mućnite glavom pre toga...
  • Mile

    30.06.2021 22:10
    Od 3 kile
    Bas je dobo, ko u Texas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti