FOTO: Kako će izgledati Kulturna stanica Novo naselje - iskorak u projektovanju objekata kulture

O posebnom prostoru namenjenom kulturi na Novom naselju priča se već nekoliko godina unazad. Lokacija je poznata - ugao Bate Brkića i Seljačkih buna - a sada je predstavljen i izgled.
Portal Gradnja.rs objavio je tekst o budućoj kulturnoj stanici na Novom naselju, u kojem otkriva i njen izgled. Kako se navodi, Kulturna stanica Novo naselje predstavlja iskorak u projektovanju objekata kulture namenjene lokalnoj zajednici.
 
Autori projekta buduće kulturne stanice na Novom naselju su Dragana Konstantinović, Slobodan Jović, Miljana Zeković, Maja Momirov, Višnja Žugić i Bojan Stojković, dok je rendere radio Maige studio.
 
Kulturne stanice treba da predstavljaju centre zajednica i mesto gde je moguće ostvariti sve kulturne i kreativne potrebe kako lokalnog stanovništva određenog kraja grada, tako i svih drugih stanovnika Novog Sada.
 
Ovo je slučaj i sa Kulturnom stanicom Novo naselje (KSNN), koja je kao ideja rođena iz potrebe i želje stanovnika, udruženja i pojedinaca koji deluju na Novom naselju. Među njima posebno se izdvaja udruženje Novo Kulturno naselje, koje godinama unazad realizuje različite kulturne događaje, utičući tako na "duh mesta" i stvarajući od jedne livade mesto kulture. Grad Novi Sad uz Fondaciju "Novi Sad 2022", prepoznali su upravo ovu livadu kao lokaciju na kojoj bi se napori lokalnog udruženja realizovali u vidu Kulturne stanice.
 
 
 Foto: Maige studio
 
Dve celine pod jednim krovom
 
Specifičnost Kulturne stanice Novo naselje jeste upravo u njenoj tipološkoj nedefinisanosti. Sa jedne strane, moguće ju je definisati kao klasičan kulturni centar, a sa druge, ovaj objekat mora da omogući povezivanje sa lokalnim stanovništvom i omogući prostor za kulturnu produkciju, piše Gradnja.rs.
 
Kada se na sve to doda i da je pitanje o tome šta je kulturna produkcija u današnjem vremenu, zapravo pitanje na koje niko nema jasan odgovor, dolazimo do komplikovanog projektnog zadatka.
 
"Iz ovog razloga, pred autorskim timom sa Fakulteta tehničkih nauka bio je težak zadatak da odgovori na sve želje i potrebe zainteresovanih strana i na neki način pomiri sve 'pod jednim krovom'. U takvoj situaciji, odgovor na projektni zadatak morao je biti pre svega u programu i organizaciji objekta", kažu za Gradnja.rs autori projekta.
 
 
 Foto: Maige studio
 
Ovo je dovelo do postavljanja prostornog koncepta koji se zasniva na simbiozi dve programske platforme jedne otvorene i fleksibilne, namenjene slobodnom kreativnom delovanju, koja predstavlja nastavak livade i "duha mesta" koji je na njoj uspostavljen i one druge, čvrste i definisane, koja će omogućiti da KSNN funkcioniše kao ozbiljna produkcijska infrastruktura. KSNN zato predstavlja iskorak u projektovanju objekata kulture namenjene lokalnoj zajednici.
 
U organizaciji prostora, autori objekta ostali su dosledni svom konceptu, pa se KSNN sastoji od otvorenog prizemlja kao nastavka javne površine, u kojem se nalaze centralni event prostori, galerije, mesta okupljanja i kafe. Njega natkriva "krov", koji obuhvata veliku multifunkcionalnu salu sa pratećim sadržajima, kao i predavaonica, ispostava biblioteke i muzički studiji.
 
 
 Foto: Maige studio
 
Krov se završava prostorima za radionice i administraciju, koji se ređaju oko centralne krovne terase, koja je zamišljena kao mesto okupljanja, druženja, urbanog baštovanstva i otvorene letnje kuhinje. Ispod celog prizemlja nalazi se podrumska etaža, sa tehničkim prostorijama i garažom.
 
Kako se navodi, glavni ulaz objekta se nalazi na uglu Bulevara Bate Brkića i Seljačkih Buna, gde se formira ulazni trg sa baštom kafea. Severna fasada objekta se u prizemlju otvara ka intimnoj zoni – zasenjenoj zelenoj površini za odmor i relaksaciju – koja se planira između objekta i unutar blokovskog parkinga.
 
Ipak, najvažniji kontakt sa okruženjem jeste prema otvorenoj zelenoj površini, livadi na kojoj se razvija uređeni amfiteatar, otvorena scena, radio i kafe u cilindru koji izlazi iz gabarita objekta. 
 
Delovi teksta i fotografije preuzeti su uz dozvolu portala Gradnja.rs. Ceo tekst, sa više detalja o budućem novonaseljskom kulturnom prostoru, pročitajte na OVOM LINKU.
  • R

    30.06.2021 15:22
    Moglo je bolje
    Čist promašaj.
    Po estetici i formi, objekat može da se nalazi u bilo kom delu grada, gde god da se sagradi isti bi vizualni efekat imao. Nema nikakve karakteristike koje ga vezuju za Novo Naselje.
    Priča o otvorenom prizemlju i livadi na koju se nadovezuje... Standardni koncept koji uvek prolazi, ništa novo, ništa revolucionarno.
    Uzimajući u obzir da su članovi tima ozbiljne arhitekte, očekivao sam više od ovog projekta.
  • arh

    30.06.2021 15:03
    Stomak me zaboli kad vidim u komentarima likove koji ne umeju dva komada nameštaja u sopstvenoj kući da uklope kako pametuju o estetici i arhitekturi.
  • Neue kulthur

    30.06.2021 14:40
    Kladionica, fićka, gange, ojkače i popovi s kandilom, naravno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.