SSP: Da li su Novosađani zaslužili smrad na Keju; SNS: Upravo oni su propustili da izgrade prečistač

Stranka slobode i pravde (SSP) saopštila je da je "zahvaljujući nebrizi novosadske vlasti došlo do toga da grad svoje otpadne vode ispušta direktno u Dunav bez ikakvog prečišćavanja".
SSP: Da li su Novosađani zaslužili smrad na Keju; SNS: Upravo oni su propustili da izgrade prečistač
Foto: 021.rs
"Tako imamo da se svega nekoliko stotina metara nizvodno od Štranda svake sekunde ispušta od 1.700 do 2.000 litara otpadnih voda direktno u Dunav. Situacija uzvodno od kupališta nije ništa bolja. Samo jedan od primera je Kamenjar, koji nema kanalizaciju nego svoje otpadne vode decenijama unazad taloži u septičkim jamama. Ove otpadne vode sada su već našle put do toka Dunava i zbog toga je danas opasnost od zagađenja fekalnim bakterijama kod novosadskog kupališta postala realna", navode u SSP. 
 
Oni su upitali "da li su Novosađani zaslužili da duž poteza Kej - Štrand, pogotovo u letnjim mesecima, udišu smrad fekalija i da ne dobiju prečistač otpadnih voda, zato što naprednjačka vlast opet lovi u mutnom, ovoga puta u mutnom Dunavu."
 
"Sredstva za idejni projekat stigla od EU, projekat je urađen i pre desetak godina trebalo je da košta oko 70 miliona evra, a po tadašnjem projektu Novi Sad je trebalo da ima dva prečistača - na novosadskoj i na sremskoj strani", navodi SSP. Dodaju da je "pod sadašnjom SNS vlašću, cena ovog projekta naglo skočila na procenjenih najmanje 115 milona evra" i pitaju zašto se odustaje od prečistača otpadnih voda sa bačke strane.
 
"U ovom slučaju kako gradski 'stručnjaci za sve i svašta' planiraju, celokupna količina otpadnih voda iz Novog Sada, od oko 2.000 litara u sekundi transportovala bi se cevima preko Žeželjevog mosta na drugu obalu Dunava i tamo prečišćavala, što je van pameti", kažu u SSP. 
 
SNS: SSP širi paniku
 
Srpska napredna stranka odbacila je optužbe Stranke slobode i pravde i navela da je njihovo saopštenje o nedostatku prečistača za otpadne vode u Novom Sadu "vrhunac licemerja političke organizacije koja je tokom tri mandata, istina pod imenom Demokratske stranke, imala priliku da realizuje ovaj i mnoge druge projekte".
 
"Baveći se isključivo ličnim interesima, propustili su da izgrade upravo prečistač za čiji nedostatak sada optužuju Srpsku naprednu stranku. Između ostalog, nisu izgradili ni gradsku bolnicu, koja treba da počne sa radom za dva meseca", navodi SNS.
 
Dodaju da Grad posredstvom svojih službi redovno prati kvalitet dunavske vode, posebno na Štrandu i da su rezultati merenja javni. 
 
"Tokom juna kvalitet vode na najlepšoj plaži na Dunavu bio je dobrog ili jako dobrog kvaliteta, tako da nema mesta panici koju Stranka slobode i pravde želi da proširi. Novosađani i gosti našeg grada slobodno mogu na Štrandu da se okupaju, poštujući bezbednosna pravila spasilačke službe. Posle izlaska iz Dunava na plaži postoji dovoljan broj tuševa, gde mogu da se istuširaju", saopštava SNS. 
 
Kako navode, projekat izgradnje prečistača otpadnih voda vrlo je blizu realizaciji, jer je deo međudržavnog sporazuma sa Kinom, a sva sredstva biće obezbeđena iz programa "Čista Srbija".
  • Zoki

    31.10.2021 15:37
    Pezos
    Naravno da Novosadjani zasluzuju cist vazduh bez smrada ukljucujuci i nas u Peyrovaradinu gde je planirana izgradnja postrojenja blizu stambenih kuca i zgrada. Sto niste pitali gradjane Petrovaradina sta misle i zasto pobogu ne izgradite to postrojenje negde dalje od naseljenoh mesta kada znate da je ono izvor nesnosnog smrada?
  • Mr.M

    03.07.2021 18:16
    Ovo kad pročitam oni/mi ili to su oni pre nas uradili,uništili...boli me kitac za proslost daj mi sadasnjost i buducnost...10godina vlasti ucinak pokazite nemojte se pravdati!
  • maja

    03.07.2021 12:47
    @vladaN
    Za 10 god. napravio je Promenadu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti