FOTO: Novosadski planinari uspešno spaseni nakon opasnog pada na Prokletijama

Novosadski planinar Aleksandar Tufegdžić juče je spasen nakon akcije uspona na vrh Jezerce na Prokletijama, kad je imao pad pred dostizanje samog vrha.
Grupa od 12 planinara iz Planinarskog društva "Alma Mons Adventures" iz Novog Sada juče je krenula na avanturu visoku 2.694 metara nadmorske visine.
 
 
Pred sam vrh u zadnjem kuloaru, na 2.580 metara, dva planinara su prokliznula i nakon klizanja od dvadesetak metara, jedan je uspeo da se zadrži na samoj ivici stene, a drugi je pao u dubinu od devet metara, navodi planinski vodič Đorđe Veselinov iz "Alma Mons Adventures".
 
"Jul po običaju nema toliko snega na tim visinama, a upravo je on spasio tog planinara. Jer je planinar pao u taj procep između stene i snega. Da njega nije bilo, pad bi bio mnogo dublji jer nakon toga je nagib stene od preko 45 stepeni i ništa ga ne bi moglo zadržati od pada u ponor. Nesreća se dogodila oko 12h, a po pozivu Gorska služba spasavanja je stigla na lice mesta oko 16.30. Zbog nepristupačnog terena helikopter nije mogao prići bliže nego se spustio na jednu zaravan par stotina metara niže", navodi Veselinov. 
 
 
Nakon pakovanja i imobiliziranja povređenog sledilo je spuštanje. Tufegdžić je, imao višestruke povrede i trpeo velike bolove, pa je transport u bolnicu bio prekopotreban. 
 
 
"U Podgoricu smo sleteli vec negde oko 20h i usledile su visečasovne kontrole, snimanja i pregledi. Na kraju se sve srećno završilo jer je planinar prošao sa jednim prelomom noge, uganućem ramena i par ogrebotina, što je za takav pad zaista malo. Kompletna akcija je bila neverovatno dobro organizovana. Helikopterska služba za vanredne situacije nakon poziva 112 se aktivira i poleće iz Podgorice. Kupi gss-ovce u Nikšiću koji su zaduženi za visokogorska spašavanja, pa drugi deo ekipe u Žabljaku i na kraju, uz dozvolu preleta albanske strane, završava na mestu gde se dogodila nesreća. Isto tako, osoblje Kliničkog centra Podgorica - sinhronizovani i uviđavni prosto su se utrkivali ko će nam pre pomoći i olakšati trenutnu situaciju", navode u planinarskom društvu.
 
  • !

    05.07.2021 02:31
    @The Lalosh

    Aha, samo vi radite na sebi, a ko ovo smatra nepotrebnim rizikom, taj sedi u kafani i kuka...

    Ako hocete sport, imate izbor od umetnickog plivanja do ragbija...
    Desetine i desetine sportova.

    Ali ne, neki bi da idu u bespuca gde ih flote helikoptera trebaju spasavati i drugi se izlagati opasnosti na nepristupacnom tetenu da ih spasu.

    Ovo nije sport nego necije preterano, neopravdano rizikovanje svog i tudjih zivota.
  • The Lalosh

    04.07.2021 20:34
    Sedi di si
    Ovi što komentarišu da neko ko radi na sebi i pokušava da ŽIVI umesto da životari bolje da se pokriju ušima.

    Ko plaća? Kao vi plaćate? Da ste pomerili dupe iz stolice ili fotelje znali bi da se za svaki takav poduhvat plaća osiguranje. Ko nije osiguran dobije račun lično. Svako ko je svestan u šta se upušta platiće osiguranje. To je deo dokumentacije koja se priprema pred takve avanture.

    Ako mislite da se u takve akcije ide iz kafane uz dogovor u petak za subotu, opet se uštinite.

    Kada budete shvatili da neki ne sede i kukaju na život već ga žive, biće vam kasno.

    Puna podrška Đoletu!
  • Pmila ns

    04.07.2021 18:43
    GSS
    Gorska j spasla mnoge avanturiste i hvala im na toma. Zdravi i srecni bili planinski zaljubljenici. Hvala GSS, oni su heroji nacije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti