FOTO: Novi Sad u Lego univerzumu

Kako izgleda kada se Novi Sad prebaci u taj, jednostavniji, Lego svet u kome se sve kockice savršeno uklapaju?
Četrnaestogodišnji Andrej Čekerinac iz Sremske Mitrovice, putem računara pravi zanimljive i realistične građevine od Lego kockica. Na njegovom Instagram profilu mogu se pronaći, na primer, "kockaste" verzije centra Novog Sada ili Beograda, sa prelaza iz 19. u 20. vek, ali i moderne metropole ili jednostavno zanimljive scene.
 
Kako kaže, modele uglavnom pravi putem programa Blender, sa čijim fukcijama i mogućnostima se upoznao sam. 
 
"Blender koristim malo više od godinu dana. Učio sam postepeno, o osvetljenju i modelovanju. Eksperimentisao sam, pa sam došao na ideju da pravim Lego slike u njemu. Verujem da sam dosta napredovao za to vreme", kaže Andrej za 021.rs. 
 
U izradi pravih malih Lego svetova svakako mu pomaže i znanje o perspektivama u fotografisanju, koje je imao od ranije jer se bavio i tim hobijem. Kako do svih potrebnih delova nije lako doći, Andrej je ipak morao da se okrene digitalnom svetu. 
 
"Lego kocke sam voleo kao mali i stalno sam se igrao sa njima. Uvek sam maštao o tome da pravim svoje Lego setove što na neki način i radim sada. Imam oko 60 setova i sve ih čuvam na policama", objašnjava.
 
 
Maketa, poput one na kojoj je predstavljen centar Novog Sada, sadrži skoro deset hiljada delova, a svaki od njih je potrebno napraviti u programu. Prva maketa u ovom stilu koju je napravio je ona na kojoj se nalazi Sremska Mitrovica, a glavni grad Vojvodine je delovao kao dobar izazov.
 
"Proces izgradnje je započeo sa gradnjom Gradske kuće. Zatim sam napravio okolne zgrade, putevi i dekoracije odnosno ljudi i kočije. Cela konstrukcija iznosi oko 10 hiljada delova", objašnjava Andrej. 
 
Najteža za "izgradnju" bila je upravo Gradska kuća koja dominira centralnim novosadskim trgom.
 
"Zbog svojih razmera i dekoracija na fasadama njena izgradnja je sigurno trajala oko deset sati. Što se okolnih zgrada tiče potrudio sam se da ih učinim veoma starim kako bi se uklopile u celu atmosferu", priča Andrej za 021.rs. 
 
 
Kako kaže, ova vrsta hobija još nije mnogo razvijena kod nas. Sa druge strane, u svetu postoje i specijalizovani sajtovi, poput The Brothers Brick koji dodeljuju i nagrade za najbolje Lego graditelje.

Teme

Lego
  • Pavle

    07.07.2021 12:30
    3D
    Reč "modelovanje" može da zbuni. Materijalnog, trodimenzionalnog modela nema; nije upotrebljena nijedna lego kockica osim virtuelnih.
    Nego se u programu za animaciju projektuju objekti sa Lego teksturom.

    P. S.
    Vitalna poruka redakciji:
    stranica za unos komentara vam se automatski refresh-uje i komentar nestane kao da ga nije ni bilo ako se malo duže piše. Nadam se da nije namerno ;)
  • Vojvosadjan

    07.07.2021 11:41
    @hm
    Kreativno dete sedi pred računarom i radi u Blenderu dok ti sediš pred istim češljaš pornhub pa dolaziš ovde da završiš s poslom. Srami se.
  • Cale

    07.07.2021 11:03
    Eto ideja za gradske vlasti - nova nabavka za idejni projekat "LEGO Novi Sad" procenjena vrednost 9 miliona dinara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti