Pukovniku nestala odlikovanja tokom obnove staračkog doma, izvođač radova želi da nadoknadi štetu

Tokom rekonstrukcije limanskog Doma za stara lica, štićenici iz apartmana u rekonstruisanom delu doma, preseljeni su u privremene smeštaje na 11 meseci, a u tom periodu stvari iz apartmana su nestale.
Pukovniku nestala odlikovanja tokom obnove staračkog doma, izvođač radova želi da nadoknadi štetu
Foto: 021.rs
Pukovnik u penziji Dimitrije Jovičić štićenik je doma "Liman" Gerontološkog centra u Novom Sadu već duže od 11 godina, a kako navodi za 021.rs, korisnicima zgrade doma čija je rekonstrukcija počela u junu prošle godine poručeno je da pripreme najnužnije stvari potrebne za tri meseca života u "privremenom smeštaju".
 
Takođe, tvrdi Jovičić, rečeno im je i da će stvari biti "pečaćene", te da ponesu samo najnužnije potrebno za pomenuti period. 
 
Posle nešto više od tri meseca trajanja rekonstrukcije doma, preseljeni korisnici obavešteni su o produžetku radova, te su im socijalne radnice Gerontološkog centra donele zimske stvari.
 
Početkom maja ove godine korisnicima je konačno dozvoljen pristup svojim apartmanima.
 
"Po povratku u apartman zatekli smo nered. Te crne trake koje su pri našem odlasku iz apartmana zalepili na ormane i vitrine, nisu postojale", priča Jovičić za 021.rs.
 
On dodaje i da su primetili da jedna čitava vitrina iz njihovog apartmana nedostaje, te kada su proverili uočili su da im je veliki deo stvari tokom "rekonstrukcije" pokraden.
 
Kada su pukovnik u penziji Jovičić i njegova supruga sa kojom deli apartman otvorili ormare i fioke, uočili su da im nedostaje veliki broj stvari, između ostalog i odlikovanja koja su Jovičiću tokom službovanja u JNA dodeljena.
 
Među ukradenim stvarima štićenika doma, osim bušilica, krznenih bundi, kristalnih čaša i činija, ćebadi, kućne aparature, kožnih jakni nestalo je i 11 od ukupno 12 odlikovanja koja je pukovnik u penziji dobio tokom službovanja.
 
"Žalosno je to što se supruzi, meni, ali i drugim štićenicima događa, pokradeni smo do daske. Sav pisani materijal sa spiskovima ukradenih stvari i sa prijavama je kod mog advokata. Tužno je što nisam dobijao nikakve odgovore od Uprave, dok je direktorka je odbijala da me primi, nikako nisam mogao do nje doći", kaže Jovičić.
 
On dodaje i da je broj štićenika koji su primetili da im stvari posle rekonstrukcije nedostaju između 10 i 15. 
 
Prema Jovičićevoj gruboj proceni, stvari koje nedostaju iz apartmana u kojem on boravi sa svojom suprugom u vrednosti su između 500.000 i milion dinara. Nasuprot tome, sam Jovičić potvrđuje da odlikovanja za njega nemaju materijalnu vrednost, te i da ona ne mogu da se kupe.
 
"Tokom godina službe sam nagrađivan i dobijao sam najbolje moguće ocene kojima se ocenjuje rad oficira. Takođe, tokom svog službovanja sam i ranjen, a u vojsci sam proveo 40 godina. Sada, sve ono što mi je ostalo kao uspomena na moj častan rad, neko je bahato oteo. Odlikovanja sam dobijao u državi koja danas više ne postoji, ne mogu se kupiti", navodi Jovičić.
 
Jovičić tvrdi da je Uprava Gerontološkog centra zaključana, te da niko ne može da uđe u prostorije i da se bori za svoja prava.
 
"Kada sam pitao zaposlene u domu, svi sležu ramenima, niko ne zna gde je čitava vitrina, kao ni ostatak stvari. Većina tih stvari se ne može izneti u 'džepu'. Očigledno nije postojala kontrola", poručuje pukovnik.
 
Jovičića su, na kraju, primili predstavnici doma, ali nije bilo rezultata. Iz tog razloga Jovičić se obratio policiji, koja je izašla na teren, te je njima predočena čitava situacija. Kako 021.rs nezvanično saznaje, policija je slučaj prosledila tužilaštvu.
 
Nakon kontaktiranja policije i izlaska u medije, uprava doma je uputila odgovor Jovičiću, navodeći mu da su, prema kućnom redu, svi štićenici u obavezi da dragocenosti prilikom dolaska u ustanovu ili po njihovom sticanju prijave socijalnom radniku radi evidencije i dogovora oko načina čuvanja, a da su sami korisnici odgovorni za lične stvari koje čuvaju u svojoj sobi.
 
Takođe, u pisanom odgovoru pukovniku, uprava poručuje i da je on za tu obavezu verovatno znao, imajući u vidu to i da je sam Jovičić nekoliko godina bio "deo organa upravljanja samog doma".
 
Oni zaključuju da, "bez obzira na sve pomenuto, na sve načine pokušavaju da utvrde kako je do eventualnog nestanka ličnih stvari došlo".
 
Jovičića ovaj odgovor ne zadovoljava, s obzirom na to da tokom 11 meseci rekonstrukcije objekta nije mogao da uđe u njega. On dodaje i da u samoj sobi nije imao stvari od izuzetne vrednosti kao što su zlato, srebro i platina, ali i da su za njega odlikovanja koja su "od nekakvog metala" ipak od neprocenjive vrednosti.
 
Gerontološki centar: Odgovornost ustanove ne postoji, korisnik nije prijavio odlikovanja
 
Kako u odgovoru za 021.rs navode iz Gerontološkog centra "Novi Sad", od 70 korisnika koji su tokom rekonstrukcije prebačeni, nestanak stvari su prijavila dva korisnika. 
 
Oni tvrde i da je pre samog preseljenja korisnicima naglašeno da svoje lične stvari, kao i stvari koje su vredne prenesu sa sobom.
 
"Stvari korisnika nisu 'pečaćene', već su složene i zapakovane u ugradne plakare koji nisu demontirani tokom rekonstrukcije. Plakari su bili zaključani, prelepljeni i zaštićeni najlonom. Stvari koje su ostale u apartmanima nisu iznošene nigde", odgovaraju iz Gerontološkog centra.
 
Oni dodaju i da sam Gerontološki centar nije dužan da ustanovljava da li su stvari za koje korisnik tvrdi da su nestale, još uvek u ustanovi. Takođe, oni i našoj redakciji potvrđuju da je na više mesta u domu jasno istaknut Pravilnik o kućnom redu koji stoji na nekoliko vidnih mesta (na ulazima u trpezariju objekta i u zajedničke prostorije korisnika).
 
Bez obzira na to što, kako kažu iz ustanove, ne postoji odgovornost Gerontološkog centra, niti izvođača radova, izvođači ipak pristaju da nadomeste štetu korisnicima ili da plate obeštećenje, što je korisnicima i preneto.
 
Iz centra poručuju da su upoznati sa prijavom slučaja policiji, te i da se zvanični odgovor čeka. Dodaju da je, prema njihovim saznanjima, istraga dokazala da odgovornost ustanove ne postoji.
 
"Slučaj je prijavljen policiji i čeka se zvaničan odgovor. Prema nezvaničnim saznanjima policijskom istragom je utvrđeno da odgovornost ustanove ne postoji", poručuju iz Gerontološkog centra u odgovoru za 021.rs.
 
Jovičićev advokat Dušan Dubajić za 021.rs potvrđuje da privatna krivična prijava njegovog klijenta još uvek nije podnesena, jer kako kaže, još uvek čekaju da li će Tužilaštvo pokrenuti postupak.
  • Zaklina

    09.07.2021 10:56
    Nestala odlikovanja
    Sramota!
    Vrlo ne odgovorno od strane Gerentocentra, bez obzira sto odlikovanja nisu popisana. Direktirica nije se udostojila da primi gos. Jovicica, i nece jer boze moj to se nije desilo u ustanovi gde je rukovodilac? Radovi se izvode pod cijom ingerencijom? Mozda nekih manje bitnih ljudi, bitno je da se bavi sikaniranjem uposlenih!
  • /

    09.07.2021 10:15
    /
    naravno, srbi nisu u stanju da sagledaju sustinu.
    nije stvar u ordenju vec o licnim stvarima korisnika.

    kako se tek odnose prema forografijama ili nekim drugim necijim sentimentalnim stvarima. pogotovo sto je nekima to jedino i zadnje sto ce imati
  • Ivan

    09.07.2021 09:00
    .
    Ono,kad si ceo zivot na drzavnoj sisi,odlikovan,ranjen,pa se ne izboris za stan i odvajas od penzije za iznajmljivanje stana.Pa ja kad idem negde od kuce na duze vreme,uvek nosim sva dokumenta i hard sa svim fotografijama,jer mi je to najvrednije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.