Vučević na godišnjicu vandalizovanja Gradske kuće: Tužan sam što niko nije odgovarao

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević poručio je da je tužan što niko nije odgovarao zbog razbijanja i pokušaja paljenja Gradske kuće na protestima u julu prošle godine.
Vučević na godišnjicu vandalizovanja Gradske kuće: Tužan sam što niko nije odgovarao
Foto: 021.rs
Protesti su počeli zbog najave pooštrovanja mera i mogućnosti uvođenja policijskog časa, što je došlo samo dve nedelje nakon što su u Srbiji održani parlamentarni izbori. 
 
Iako su protesti krenuli mirno, u Novom Sadu je ubrzo počelo i nasilje, a jedan od dramatičnijih dana bio je 8. jul. Tada je kamenovana Gradska kuća, nakon čega je policija razbila proteste. Razbijanje protesta obeležila je i prekomerna upotreba sile policije, pogotovo u slučaju prebijanja devetnaestogodišnjeg mladića, koji je oboren sa bicikla, a potom i napadnut.
 
Gradonačelnik Vučević je na društvenim mrežama podelio fotografije razbijanja i pokušaja paljenja Gradske kuće, navodeći da to nisu slike zemlje zahvaćene ratom, već prizori Novog Sada "kada su bezumlje i besmisao kulminirali nad zdravim razumom".
 
"Prošlo je tačno godinu dana od pokušaja paljenja naše Gradske kuće, tog vancivilizacijskog čina koji je šokirao sve Novosađane, čina koji nije moguće opravdati nikakvim političkim ili socijalnim razlozima, već ga treba nazvati pravim terminima - divljaštvo i vandalizam. Tužan sam što niko dosad nije odgovarao za ovo bezumlje, ali sankcije su izvan naše moći delovanja", naveo je Vučević.
 
 
On je obećao da je to bio poslednji put da su se "pristojnost i kultura Novosađana povukli pred mračnim porivima pojedinaca".
 
"U našim srcima nema straha, posebno kad je odbrana našeg divnog grada u pitanju. Mi smo ponikli na temeljima tolerancije, a nastavićemo da negujemo različitost uzidane u srž Novog Sada", zaključio je gradonačelnik Miloš Vučević.
 
Kako smo pisali, Zavod za zaštitu spomenika kulture procenio je štetu na 1,2 miliona dinara. 
 
"Nasilno je razbijeno 39 duplih dvokrilnih prozora u prizemlju i 13 na prvom spratu Gradske kuće. Razbijena su stakla na četvoro ulaznih dvokrilnih vrata i to troje vrata na glavnoj fasadi i jedna na bočnoj. Na četiri prozora su konstatovana oštećenja na drvenim delovima prozora. Jedan prozor je nagoreo od baklje. Od pokretnih stvari konstatovana šteta se ogleda u polomljenom jednom monitoru, kancelarijskom ormanu, zidu koji je oštećen od velike kamenice, zavese...", rečeno je u julu prošle godine za 021.rs.
  • NS

    11.07.2021 22:25
    Juuu
    Pa gde su botovi,kolektivno na godišnjem ili su nepismeni pa ne znaju sta da napisu.Hajde botovi da vas čujemo.
  • Sima

    10.07.2021 11:50
    Hoce li konacno neko da shvati da ovaj i njegova druzina samo prave stetu stranci i predsedniku, oni su bruka svoje stranke
  • Limanac

    09.07.2021 22:14
    I ja sam tužan što si ti Miloše gradonačelnik mog grada,i to ,loš,najlošiji...i kad tad ćeš odgovarati!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.