Buka sa Štranda: Inspektori naložili kafićima da sami izmere nivo buke, pa da im jave

Buka koja dopire iz lokala koji se nalaze na Štrandu ometa pojedine stanare susednih zgrada.
Buka sa Štranda: Inspektori naložili kafićima da sami izmere nivo buke, pa da im jave
Foto: 021.rs

Kapije Štranda su otvorene do ponoći, odnosno jedan sat duže petkom i subotom, do kada i ugostiteljski objekti na plaži treba da prestanu sa radom. Od stanara susednih zgrada čuli smo da se tokom večeri sa plaže čuje muzika.

"Buke ima skoro svako veče do posle ponoći. Sreća da sam zbog vrućina zatvarao prozore, jer je radila klima, pa se manje čulo. Ali da, preteruju sa muzikom", kaže Andrej koji živi u jednoj od zgrada u blizini plaže.

Nadležni su upoznati sa ovim problemom, a zbog žalbi građana na teren su već izlazili inspektori za zaštitu životne sredine, koji su kontrolisali pet ugostiteljskih objekata na Štrandu.

"Nakon utvrđenog stanja, navedenim privrednim subjektima naloženo je da preko ovlašćene, stručne i akreditovane organizacije obezbede merenje dnevno-večernjeg i noćnog nivoa buke, pri maksimalnom radnom režimu", navode u Kabinetu gradonačelina za 021.rs.

Ugostiteljski objekti moraju sami da organizuju merenje u, kako se navodi, "najbližem referentnom stanu" ali i na otvorenom, u određenoj akustičnoj zoni. Oni su u obavezi da nakon izvršenog merenja, inspektorima dostave izveštaje. Tek na osnovu njihovih rezultata, nadležni će dalje postupati.

Iz Kabineta gradonačelnika podsećaju da nadzor nad ugostiteljskim objektima i kontrolu poštovanja radnog vremena na Štrandu obavlja JPK "Gradsko zelenilo", koje i iznajmljuje prostor.

"Komunalna milicija nije nadležna za kontrolu radnog vremena ugostiteljskih objekata na kupalištu Štrand jer kupalište može biti otvoreno samo u navedenom periodu (do ponoći radnim danima, odnosno do jedan sat petkom i subotom) i mora da bude zatvoreno u vreme posle kojeg se, po trenutno važećim propisima, stiču osnove za primenu ovlašćenja komunalne milicije", kažu nadležni. 

Ugostiteljski objekti bi trebalo da poštuju radno vreme Štranda, što je jasno navedeno i definisano ugovorima koje oni potpisuju pri zakupu prostora od JKP "Gradsko zelenilo".

  • Jojo

    18.07.2021 09:02
    Jedno je radno vreme, potpuno drugo je zagađenje bukom. Od Štranda je nastalo jedno neprijatno agresivno vašarsko mesto jeftine potrošačke zabave odakle urlaju pomešane "žive muzike" i šire se smradovi iz friteza i palačinki i/ili dim i tačno je svejedno koje je radno vreme dokle god je sadržaj kao na Zlatiboru. To šta i kako sme da se radi i ima li restoran filtere jeste posao gradskih vlasti da urede, a inspekcije da sprovede.
  • krempita

    16.07.2021 22:21
    I ljudi su veliki problem (najveći čak). Svi koji pognu glavu i trpe teror buke. Evo, moja zgrada takvih je puna. Nas je kafić terorisao više od godinu dana, i niko nije bio ni najmanje zainteresovan da preduzmemo nešto povodom toga što je neverovatno jer su puštali ludački glasnu muziku (danju i noću!) koja bi svakoj normalnoj osobi zasmetala! Sad je mir. Stvarno ne znam zašto. Zbog ovoga se menja država.
  • Miroslav S

    16.07.2021 00:15
    Pa šta?
    Noćas zavijaju više nego prethodnih dana. Rekao bih da reaguju na ovu vest i komentare. Da nam pokažu da ovo više nije naša već njihova zemlja, njihov Štrand, njihove reke, izvori... Izgleda da se oni plaše samo baba Coke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti