Kruševački advokati zatrpali novosadski sud tužbama, AKV ih prijavila zbog "nelojalne konkurencije"

Advokatska komora Vojvodine (AKV) podnela je disciplinsku prijavu zbog "nelojalne konkurencije" protiv trojice advokata iz Kruševca.
Kruševački advokati zatrpali novosadski sud tužbama, AKV ih prijavila zbog "nelojalne konkurencije"
Foto: 021.rs
Ovi advokati iz Kruševca su samo prošle godine "zatrpali" novosadski sud sa više od 6.000 parničnih predmeta u kojima su zastupali klijente u tužbama protiv banaka. Specifično je to što oni svoje klijente nikada nisu ni videli, jer su ih pribavili preko posrednika. 
 
Milan Karać, sekretar Upravnog odbora Advokatske komore Vojvodine, kaže za 021.rs da su ovi advokati pribavljali stranke na nezakonit način, koji je u suprotnosti sa Kodeksom profesionalne etike. 
 
"Korišćeni su posrednici radi pribavljanja klijenata, a postoji i osnovana sumnja da se radi o pridobijanju ličnih podataka", objašnjava Karać. 
 
Dodaje da je reč o organizovanju određenih udruženja koja na nezakonit način pribavljaju privatne podatke korisnika bankarskih usluga i oštećenih u saobraćajnim nezgodama.
 
"I onda ti posrednici na terenu zovu oštećene i nose punomoći od advokata koji su u ovom slučaju iz Kruševca. Kolega je čak doživeo da njega zovu, mada on nikom nije dao svoje podatke u vezi sa kreditom koji je koristio, što znači da je neko prodao njegove lične podatke", navodi sagovornik 021.rs.
 
Ovo, navodi, šteti svim advokatima u AKV jer advokati ne smeju da koriste usluge posrednika za pribavljanje klijenata, ni da dele blanko punomoći unapred trećim licima. 
 
"To škodi svim advokatima, pogotovo mlađim advokatima, koji su tek na početku karijere i koji zbog takve pojave ne mogu da dođu do predmeta i klijenata, jer neko organizuje mrežu posrednika i nezakonito i nekolegijalno pribavlja klijente i predmete", ističe on. 
 
Na ovaj način, advokati iz Kruševca mogli su i dobro da zarade.
 
"Podnošenje tužbe po minimalnoj tarifi je 9.000, jedno ročište je 10.500 dinara. Minimalan iznos po jednom predmetu je 19.500 dinara, s tim što se mali broj sporova završava na tom minimalnom iznosu. Obično tu bude još jedno ročište i još jedan ili dva podneska i matematika je tu vrlo jasna", objašnjava sekretar UO AKV. 
 
Štetu, na neki način, trpe i klijenti, uveren je Karać. 
 
"Oni ni ne znaju šta se radi u njihovo ime. Oni tog advokata nikada nisu videli. Njima je došao predstavnik agencije koja ima sedište u Kovinu, a koji ima terenskog radnika u Novom Sadu, dao im je ugovor da potpišu i oni nikad advokata nisu videli niti znaju kakvu je tužbu podneo, ni da li je podneo jednu, dve ili tri tužbe. Oni sa advokatom nemaju nikakav kontakt", ističe naš sagovornik.
 
Advokati iz Kruševca protiv kojih je podneta prijava u 2020. godini imali su pred novosadskim sudom skoro 6.500 predmeta, dok prosečan parničar godišnje vodi oko 30 slučajeva
  • MonteDushano

    16.07.2021 09:50
    Kruševljani, šta imate kod nas u Vođi? Okanite nam se. Niste naši.
  • Borba na tržištu

    16.07.2021 07:06
    .. što se bunite? Nego, .. kad će te da uvedete fiskalne kase?
  • Magistar prava

    16.07.2021 06:44
    Jos jedan protest molicu :-)
    I obavezno da kaze sta ima Zora
    I obavezno da se izjasni Dobrosavljev
    I obavezno da se ubedi narado da je strajk zbog naroda a ne zbog advokatskih tarifa :-))))

    Ccc sto rece profesor Upravnog prava onomad : “najgori studenti prava postaju advokati”

    Istinu zborio si Dragane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti