Kako do kuće na selu u okolini Novog Sada: Prijave za pomoć države u toku, ovo su uputstva

Novosađani koji žele da konkurišu za bespovratna sredstva za kupovinu seoske kuće s okućnicom u okolini grada moraju da ispune određene uslove. Konkurs je otvoren do 1. novembra.
Kako do kuće na selu u okolini Novog Sada: Prijave za pomoć države u toku, ovo su uputstva
Foto: 021.rs
Bolje je da požurite ukoliko ste zainteresovani za ovaj vid državne pomoći u rešenju stambenog pitanja - novac će se dodeljivati po redosledu prijava, dok se ne podeli planirana suma od ukupno 500 miliona dinara.
 
Pojedinačan iznos koji građanin može da dobije je najviše 1,2 miliona dinara, što znači da bi sredstva trebalo da dobije 416 uspešno prijavljenih.
 
Program Ministarstva za brigu o selu podrazumeva pomoć u kupovini seoske kuće s okućnicom na teritoriji seoskih naselja - kojih u Novom Sadu ima 12. To su: Veternik, Kisač, Bukovac, Kać, Kovilj, Ledinci, Stari Ledinci, Budisava, Begeč, Rumenka, Stepanovićevo i Čenej.
 
Na konkurs mogu da se prijave supružnici, vanbračni partneri, samohrani roditelji ili mladi poljoprivrednici koji ispunjavaju uslove, a konkurišu zajedno i uz pomoć Grada Novog Sada.
 
Mladi poljoprivrednik je, prema uslovima konkursa, osoba do 45 godina koja nije u braku, živi na selu i bavi se poljoprivredom.
 
Bitno je da seoska kuća koju planirate da kupite bude isključivo na teritoriji navedenih 12 naselja - ne računa se Novi Sad ili prigradska naselja (Petrovaradin, Futog i Sremska Kamenica). Takođe, novac možete da iskoristite samo za kupovinu kuće - ne i za njeno opremanje, porez na prenos apsolutnih prava prilikom kupoprodaje, porez na imovinu, troškove prikupljanja dokumentacije za konkurs, ali ni za građevinske radove na adaptaciji kuće.
 
Procenu vrednosti seoske kuće s okućnicom određuje Gradska uprava za privredu, a ta vrednost se navodi u obrascu prijave. Prodavac kuće mora da se usaglasi sa tim iznosom.
 
Ukoliko dobijete sredstva po konkursu, Ministarstvo će novac prebaciti Gradu, a Grad na vaše namenske podračune.
 
Obavezni uslovi:
 
Seoska kuća sa okućnicom je kuća s ekonomskim dvorištem na istoj katastarskoj parceli kao i seoska kuća ili na susednim parcelama u odnosu na seosku kuću. 
 
Podnosilac prijave mora da konkuriše zajedno s Gradom na elektronskom obrascu koji je uredno popunjen, a obrazac prijave je OVDE
 
Pravo ostvaruju samo državljani Srbije s prebivalištem u Srbiji, koji imaju manje od 45 godina života, u bračnoj ili trajnijoj vanbračnoj zajednici, samohrani roditelji ili mladi poljoprivrednici koji nisu vlasnici ili suvlasnici nepokretnosti na teritoriji Srbije (osim poljoprivrednog zemljišta).
 
Podnosioci nisu smeli da otuđe ili poklone nepokretnost u poslednjih pet godina. Sa prodavcem seoske kuće ne smeju da budu u krvom srodstvu u pravoj liniji do bilo kog stepena, niti u tazbinskom ili adoptivnom sredstvu. Ne smeju da budu u postupku odobrenja kredita ili neke druge subvencije za kupovinu nepokretnosti, a ne smeju ni da duguju porez. Oba partnera moraju da ispune ove kriterijume. 
 
Alternativni uslovi:
 
Osim obaveznih, učesnici moraju da ispunjavaju jedan od ova četiri alternativna uslova:
 
1. Žive na selu samostalno kao podstanari ili u porodičnoj zajednici s ostalim članovima šire porodice;
 
2. Poseduju formalno obrazovanje iz oblasti medicine, farmacije, poljoprivrede, veterine ili su prosvetni radnici i zanatlije;
 
3. Žive u gradskim sredinama samostalno kao podstanari ili u porodičnoj zajednici s širom porodicom i nameravaju da žive na selu;
 
4. Bave se poslom koji mogu da rade od kuće na selu. 
 
Seoska kuća za koju konkurišu treba da ispunjava sledeće uslove:
 
Kuća mora da bude uslovna za život, a mora se nalaziti u seoskom naselju koje ima bar jedan objekat javne službe ili usluge, ambulantu doma zdravlja, poštu, školu, autobusku stanicu ili da u susednom selu postoje ti objekti; da je u katastru upisana na ime prodavca, bez tereta; da je izgrađena legalno; da je vrednost seoske kuće s okućnicom, odnosno kupoprodajna cena, u granicama njene vrednosti na tržištu nekretnina; da kuća nije predmet sudskog spora i ne nema nerešene imovinsko-pravne odnose.
 
Podnosioci prijave mogu da konkurišu samo jednom. Osim procene, ispunjenost svih uslova radi Gradska uprava za privredu.
 
Šta kuća mora da ima?
 
Osim uslovnosti za život, kuća mora da ima kanalizaciju ili septičku jamu, vodu, struju i pristup preko tvrdog puta.
 
Oni koji dobiju novac ne mogu da otuđe kuću u narednih 10 godina. Kuća mora da bude osigurana u periodu od 10 godina. Ne može da bude predmet hipoteke ili zaloga barem pet godina od potpisivanja ugovora. 
 
Šta od papira treba da pripremite:
 
Većina dokumentacije nabavlja se po službenoj dužnosti.
 
Pre svega, tu je popunjeni obrazac za prijavu na konkurs, dokaz o državljanstvu ne stariji od šest meseci, izvod iz matične knjige rođenih ne stariji od mesec dana, fotokopija lične karte ili očitana lična karta, izjava o bavljenju poljoprivredom (samo za mlade poljoprivrednike), dokaz o bračnoj ili vanbračnoj zajednici (izvod iz matične knjige venčanih ne stariji od mesec dana, overena izjava o vanbračnoj zajednici uz potpis dva svedoka sačinjena nakon raspisivanja konkursa), izvod iz matične knjige umrlih za preminulog roditelja ili pravosnažna odluka o lišenju roditeljskog prava, odnosno poslovne sposobnosti drugog roditelja (samo za samohrane roditelje), potvrda iz katastra o neposedovanju nepokretnosti, izvod iz lista nepokretnosti za kuću koju pretendujete da kupite, potvrda poreske uprave da se ne duguje porez, kao i da nije bilo prenosa vlasništva ili suvlasništva na ime podnosioca prijave u prethodnih pet godina, izjava da podnosioci ne poseduju nepokretnost na teritoriji Srbije i da nisu otuđili nekretninu u poslednjih pet godina, izjava prodavca da je prihvatio uslove konkursa i procenu vrednosti, izjava da podnosioci prijave nisu u srodstvu, kao ni da nisu u procesu uzimanja kredita, uverenje o slobodnom bračnom stanju (samo za mladog poljoprivrednika).
 
Sve tražene izjave moraju da se overe kod notara.
 
Gde se prvo javljam?
 
Glavna adresa je OVDE. Nakon što pravilno popunite obrasce, prijavu podnosite u Gradskoj upravi za privredu u Rumenačkoj 110a. Za dodatne informacije i objašnjenja možete da pozovete upravu na 021/6624-282.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

 • Milorsd

  05.08.2021 21:10
  Labud
  Pa antic goran se bavi poljoprivredom u veterniku. Posejo lesnike
 • Zika

  31.07.2021 21:24
  U "selu" Veternik je zabranjeno drzanje domacih zivotinja, dok u prigradskom naselju Futogu to nije. Inace su oba naselja u trecoj zoni zajedno sa Juznim telepom, Adicama, Klisom. Prazan plac "u njivi" je oko 30 hiljada evra, dok su kuce od 100k pa na dalje.
 • Arena

  22.07.2021 19:34
  Taksa
  U skraćenoj verziji,kandidati koji konkurišu da pripreme novac.Notara treba platiti,to ste ispustili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti