NEXE: Ciglana u Karlovcima ne zagađuje, radimo na poboljšanju energetske efikasnosti

Kompanija NEXE koja je vlasnik ciglane u Sremskim Karlovcima oglasila se povodom peticije koju je Udruženje Karlovački vinogradi pokrenulo, a koje se odnosi na korišćenje prljavih energenata.
Kako su naveli u saopštenju, sve kompanije poslovnog sistema NEXE, već dugi niz godina rade na modenrizaciji i unapređenju energetske efikasnosti, sa fokusom na zaštitu životne sredine. 
 
"Ista politika poslovanja primenjuje se i u Poletu a.d. koji zapošljava 364 radnika, od kojih u proizvodnji cigle u Sremskim Karlovcima radi 113. Fabrika cigle Stražilovo u Sremskim Karlovcima, s tradicijom dugom ceo vek, predvodnik je ciglarske industrije u Srbiji kao prva fabrika s ugrađenim filterom. Svi izveštaji iz 2020. godine pokazuju da vrednosti ne prelaze granične vrednosti emisije koje su definisane Uredbom o graničnim vrednostima emisije štetnih materija u vazduh iz stacionarnih izvora", navodi se u saopštenju kompanije.
 
Oni iznose podatak da postoji trend smanjenja potrošnje primarne energije za 14,5 odsto u odnosu na 2019. godinu, te da je prosečno smanjenje u proteklih pet godina gotovo 2,5 odsto godišnje.
 
"Svesni smo naše obaveze kontinuiranog unapređenja procesa u cilju povećanja stepena zaštite životne sredine, potrošnje energije i poboljšanja energetske efikasnosti, a na čemu i mi, kao i sve članice poslovnog sistema NEXE, regionalnog proizvođača građevinskog materijala, već dugo radimo. Prioritet nam je poboljšanje procesa primenom novih tehnoloških rešenja kojima se uticaj na životnu sredinu minimalizuje", ističu u kompaniji. 
 
Navode da su od 2003. godine do danas u ciglanu u Sremskim Karlovcima uložili više od 16 miliona evra, ali i da izrađuju novi rudarski projekat koji će "biti usklađen sa prostornim planom" i u skladu sa rešenjima Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine iz 2004. i njegovim izmenama iz 2011. godine
 
"Rudarskim projektom biće definisani svi zahtevi vezani uz eksploataciju sirovine i razrađeni smerovi, kako za rekultivaciju prostora na kojima je eksploatacija izvršena, tako i svih procesa s ciljem dodatnog unapređenja zaštite životne sredine u svim aspektima", izjavila je Majda Petković, direktor kompanije Polet a.d. Novi Bečej koja je deo NEXE grupe.
 
Kako je 021.rs već pisao, građani Karlovaca su se više puta žalili na zagađenje za koje procenjuju da potiče od ciglane, a nedavno su pokrenuli i peticiju kojom zahtevaju prestanak korišćenja prljavih energenata i očuvanje prirode Karlovačkih vinograda. 
  • Makarije

    21.07.2021 18:21
    Verujem stručnim ljudima iz SO
    Nema potrebe za ovakvim komentarima. Opstina trenutno nema ekološkog a ni komunalnog inspektora i prirodno je da se ponekad dešavaju akcidenti. Treba verovati da će to uspeti da reše do kraja godine ili najkasnije sledeće. Pustite stručnjake da rade i dajte im šansu.
  • 6 KOLENO

    21.07.2021 09:34
    VINOGRADI ILI RUPA
    Proširenje kopa ciglane je pušanje pakla u rajsku dolinu, nesmemo im dozvoliti da u rajskoj dolini naprave rupu pakla. Strana kompanija želi profit za što kraće vreme što više. Zagađuju vazduh zemlju i ništavaju pozemne vode, SAMO RAD PROFITA.
  • Mislilc

    21.07.2021 00:14
    Mišljenje
    Interesuje me da li minuse na negativna mišljenja u vezi ciglane (nas koji svakodnevno živimo u blizini ciglane) "udaraju" zaposleni iz ciglane ili opštine???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti