Novosadskim đacima prvacima i ove godine besplatni udžbenici, škole tražile ukupno 12 izdavača

Grad Novi Sad krenuo je u nabavku udžbenika za đake prvake u osnovnim školama za novu školsku godinu, a kojima će oni biti podeljeni besplatno.
Novosadskim đacima prvacima i ove godine besplatni udžbenici, škole tražile ukupno 12 izdavača
Foto: 021.rs
Nabavka je deo projekta Grada i odnosi se na đake koji pravo na besplatne udžbenike nisu ostvarili kod Ministarstva prosvete. 
 
Spisak potrebnih udžbenika sastavile su osnovne škole i prosledile ga Gradskoj upravi za obrazovanje, a koja će sprovesti pregovarački postupak sa traženim izdavačima. 
 
Na spisku se nalazi 12 izdavača, koji će zadovoljiti potrebe svih 35 škola. 
 
"Zajedničkim sprovođenjem javne nabavke besplatnih udžbenika za učenike 1. razreda na teritoriji Grada Novog Sada od strane više naručilaca, cena udžbenika po vrsti izdavača će biti ista za sve škole što je veoma bitno obzirom da se budžetska sredstva izdvajaju za kupovinu besplatnih udžbenika. Osim toga, svaka od 35 osnovnih škola bi trebalo da sprovodi pojedinačno nabavku od različitih izdavača, obzirom da je prisutnost izdavača heterogena i kada su pojedinačne škole u pitanju, što bi znatno uvećalo troškove i vreme sprovođenja svih postupaka javnih nabavki", navodi se u obrazloženju Uprave za ovakav postupak.
 
Na spisku štampanih udžbenika za prvi razred nalazi se 77 naslova od 12 izdavača. Ti izdavači su: Eduka, Klett, Novi Logos, Data Status, Freska, Akronolo, P. D. Gerundijum, Bigz, Zavod za udžbenike, Kreativni centar, Vulkan i The English Book.
 
Za razliku od Grada, Ministarstvo prosvete besplatne udžbenike dodeljuje za učenike iz socijalno ugroženih porodica - primaoci socijalne pomoći, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji prate individualne obrazovne planove, ali i za đake koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja. Prijava za taj program bila je u februaru.
 
Grad Novi Sad od 2019. godine kupuje knjige đacima prvacima.
  • JA

    21.07.2021 08:42
    BESPLATNO?
    Besplatno obrazovanje u Srbiji..hmm, jedno dete krece u drugi razred knjige cca 8.000 rsd, drugo dete krece u sesti razred knjige cca 16.000 rsd.

    Sta bi bilo da osnovno obrazovanje nije besplatno?
  • pape

    21.07.2021 07:45
    Alek Kavčić
    Fondacija Alek Kavčić! Od sledeće godine moje dete će koristiti bespaltne udžbenike. Kartelu više ni dinara ne dajem! Do pobede, jer profesor/nastavnik je udžbenik!
  • Bg

    20.07.2021 22:24
    Besplatni udzbenici
    U Bg i za drugi razred besplatni udzbenici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.