Izgradnja hotela u Sremskim Karlovcima: Investitoru se povlađuje, građanima se oduzima

Da bi se sagradila infrastruktura za hotel u Sremskim Karlovcima nekim stanovnicima ovog mesta biće oduzeto zemljište putem eksproprijacije.
Sve primedbe koje su imali građani čije zemljište se nalazi na trasi puta ili nekog drugog dela koji treba da bude prenamenjen u javnu površinu su odbijene.
 
Nasuprot tome, kada je investitor uložio primedbu što jedan deo zemljišta planiran za hotel treba da postane javna površina, njemu je Komisija za planove odmah izašla u susret.
 
Prave se planovi sa tuđim privatnim zemljištem
 
U toku javnog uvida stiglo je pet primedbi i sugestija. 
 
Vlasnici jedne parcele smatraju da su oštećeni jer je njihovo zemljište bilo u građevinskom području, a ovim planom predviđa se za javnu namenu.
 
"To znači da nam je onemogućeno da na parceli koja je u našoj privatnoj svojini gradimo. Zbog toga tražimo od Opštine ili da nas obešteti po tržišnoj vrednosti kvadrata za građevinsko zemljište ili da našu parcelu vrate u zemljište u građevinskom području", navodi se u ovoj primedbi.
 
Komisija je primedbu odbila i navela da će površina biti predmet eksproprijacije i to kao površina javne namene.
 
Jedna građanka navodi da je parcela za koju je opština već podnela zahtev za preparcelizaciju u vlasništvu njene porodice više od sto godina.
 
"Nije je Austrougarska, Kraljevina Jugoslavija, Socijalistička Jugoslavija oduzela, a danas u cvetu demokratije i zagarantovane privatne imovine, prave se planovi sa tuđim vlasništvom, a da vlasnik nije ni upoznat sa tim, ni upitan za mišljenje", istakla je ova Karlovčanka.
 
Kako je navela, najinteresantnije je to da se plan radi da se omogući izgradnja privatnog turističkog kompleksa.
 
"Planira se uzimanje privatne imovine za drugog privatnog vlasnika", istakla je.
 
Komisija je ocenila da ova primedba nije osnovana i navela da će deo njene parcele biti predmet eksproprijacije.
 
Karlovčanin Novica Miljković, čije zemljište zahvata predviđeno proširenje postojećeg puta od ulice Karlovačkih đaka ka lokaciji budućeg hotela, zatražio je da se put pomeri na drugi deo na kom nije izgrađen objekat i čak predložio da ustupi deo svoje druge parcele za izgradnju, ali je Komisija i to odbila.
 
"Ne znaju da mi objasne zašto ne prihvataju to logično rešenje", kaže Miljković za 021.rs i pojašnjava da je parcela koju je on predložio bolja od one koju opština planira jer ne postoji toliki nagib koji bi otežavao put vozilima kada su loši vremenski uslovi. 
 
Kako kaže, njemu lično, taj deo koji Opština planira da uzme ništa ne znači.
 
"Samo ne mogu da gledam te nelogičnosti koje se dešavaju. Kasnije posledice trpe oni koji nisu krivi za to", ističe Miljković.
 
Nasuprot tome, kad je investitor "Szeremsegi Ingatlanfejleszto LTD" uložio primedbu jer je predviđeno da koridor za pešački saobraćaj prelazi preko njihovih parcela naišao je na više razumevanja. Predstavnici kompanije su zahtevali da se koridor potpuno ukine na ovom delu, kako bi postojala mogućnost spajanja parcela. Opština je investitoru izašla u susret i ukinula javnu površinu preko hotelskih parcela
 
Portalu 021.rs javio se i meštanin Karlovaca koji nije podneo primedbu jer, kako tvrdi, nije znao ni da postoji javni uvid ni da se održava sednica Komisije za planove. Kako je naveo, već nekoliko meseci traju pritisci na njega i njegove komšije od strane investitora i predstavnika opštine da prodaju zemljište.
 
"Najmanje deset puta su nas zvali telefonom, dolazili su kod nas nenajavljeno i pokušali da nas ubede da prodamo. Kad mi nismo hteli po njihovoj ceni, nego smo rekli našu, oni su promenili regulacioni plan", naveo je ovaj Karlovčanin u dopisu 021.rs.
 
Prvobitno je kroz njegovu parcelu trebalo da prođe put, a sada je u pitanju kružni tok, koji zauzima mnogo više mesta.
 
Promene planova i ubrzane procedure u korist investitora
 
Kako se navodi u obrazloženju Izmena i dopuna plana, osnovni cilj njegove izrade je stvaranje okvira za proširenje postojećih turističkih sadržaja i smeštajnih kapaciteta. Kako bi se stvari ubrzale, Opština je odustala i od studije o proceni uticaja na životnu sredinu. 
 
Opština je plan izradila od svojih sredstava, a od njegovog sprovođenja očekuju priliv novca iz poreza, boravišnih taksi i slično. 
 
Inače, u prethodno važećem planu detaljne regulacije lokacije Čerat takođe je bio planiran turističko-ugostiteljski objekat, ali maksimalnog kapaciteta do 50 postelja, odnosno trebalo je da spada u kategoriju malih hotela, kako objekat ne bi "grubo narušio odnose u okruženju na blagim obroncima obodnog područja Karlovaca". Hotel koji se sada planira, trebalo bi da ima 90 soba i sadržaje na površini od oko 9.000 kvadrata. 
 
Opština ove godine planira da izdvoji više od četiri miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju infrastrukturnog uređenja pristupne saobraćajnice za hotel. 
 
Početak izgradnje je prvobitno najavljen za jun ove godine, a završetak za 2023. godinu. Međutim, uprkos trudu Opštine da sve ubrza, građevinske mašine još uvek nisu prišle Čeratu.
 
Opština je najpre promenila Plan generalne regulacije u februaru i izostavila rani javni uvid i studiju procene uticaja na životnu sredinu, kako bi se što pre pristupilo gradnji. Ove izmene nisu bile dovoljne kako bi se obezbedila odgovarajuća infrastruktura za hotel, pa je nova planska dokumentacija izrađena nekoliko meseci kasnije.
 
A nisu se svi odmah ni složili da ovakav projekat definitivno neće uticati na životnu sredinu. Odeljenje za komunalno-stambene poslove, inspekcijske poslove i zaštitu životne sredine izjasnilo se da je potrebno da se uradi procena uticaja na životnu sredinu. Tek "nakon konsultacije sa članovima Komisije za planove i obrađivačima plana donet je zaključak da nije potrebno raditi Stratešku procenu uticaja predmetnog plana na životnu sredinu".
 
Kako se navodi u Odluci o budžetu Sremskih Karlovaca, ova investicija bi trebalo da bude vredna oko 18 miliona evra, a Opština je na sebe preuzela obavezu izgradnje komunalne i saobraćajne infrastrukture.
  • Sreten

    25.07.2021 07:33
    @Pera
    Nije tebi lako sa samim sobom. Znaš li ti ko je na vlasti ili si prespavao zadnjih 10 godina. Pročitaj nešto osim (dez)informera
  • Mislilac

    24.07.2021 21:19
    Mišljenje
    Kako nije jasno: Para vrti gde burgija neće!!!
  • Pera

    23.07.2021 19:50
    Djilas reko"Galen's"a Marinika neko Orbanov

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti