Ligaši usamljeni: Novi Sad će sarađivati sa Istočnim Sarajevom, kritike opozicije na račun LSV

Predlog odborničke grupe "Vojvođanski front - Liga socijaldemokrata Vojvodine" da se povuče inicijativa o saradnji sa Istočnim Sarajevom odbijen je na današnjoj sednici gradske skupštine.
Ligaši usamljeni: Novi Sad će sarađivati sa Istočnim Sarajevom, kritike opozicije na račun LSV
Foto: 021.rs
Odbornici Lige su predložili da se umesto toga uspostavi saradnja sa Gradom Sarajevom. 
 
Maja Sedlarević, zamenica predsednika odborničke grupe, poručila je da je motivacija za ovakav potez doprinos pomirenju i boljim odnosima u regionu.
 
"Svesni toga da je nesporno u ovom momentu saradnju sa Gradom Istočnim Sarajevom jednostavnije ostvariti, ali i toga da je svrha ovakvih sporazuma bolјa komunikacija, razumevanje i građenje što bolјih odnosa između dva grada, ali i u celom regionu, smatramo da bi saradnja sa Gradom Sarajevom na duže staze imala daleko veći domet, jer bi, sigurni smo, doprinela pomirenju i izgradnji bolјih odnosa u regionu", navela je Sedlarević.
 
Kako je dodala, Novi Sad ima i gradi status otvorenog, multietničkom, multikonfesionalnog i multikulturalnog grada, a saradnja sa Sarajevom bi samo doprinela takvom imidžu.
 
Vladajuća većina je takav predlog odbila, a usledile su i brojne reakcije na stav ove odborničke grupe.
 
  
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da razume da stranke imaju različite poglede.
 
"Tu postoji formalno-pravni aspekt, da zanemarimo politički aspekt, da li je nama prirodnije da idemo ka gradovima i opštinama iz Republike Srpske - Grad Sarajevo nije organizovan na nivou jedinice lokalne samouprave kako vidite u Srbiji. Oni nemaju skupštinu Grada Sarajeva, imaju opštine i biraju iz redova opština gardonačelnika. Formalno, nama bi Grad Sarajevo bio nešto između kantona i grada i možda je prirodnije da sarađuje s našim okrugom ili pokrajinom", objasnio je Vučević.
 
Dodao je da nema problem da Novi Sad sarađuje i sa gradovima iz federacije.
 
"Ja poštujem svačiji stav i možda je poštenije da Liga kaže šta ima o tome nego da bude nešto uvređena ili ljuta. Mi ćemo podržati stav kao odbornička grupa da Novi Sad ide u prijateljstvo sa Istočnim Sarajevom. Ništa spektakularno ne vidim u tome, to je akt prijateljstva", zaključio je Vučević. 
 
I odbornici Srpske radikalne stranke odlučili su da podrže povezivanje sa Istočnim Sarajevom i ocenili da saradnja Srbije i Republike Srpske spada u normalne i logične stvari. 
 
"Mi ćemo podržati svaku inicijativu ovakvog tipa i saradnju Republike Srpske sa svojom matičnom državom. Smatramo da to treba sve partije da urade i licemerno je da se s nekim sedi u vlasti a da se ovakve primedbe daju i stavlja van snage nešto što je prirodno i ima sled događaja u istorijskim, nacionalnim i svim drugim kontekstima", istakla je odbornica poslaničke grupe SRS Snežana Mušicki
 
Da je Liga usamljena u svom predlogu poručio je i predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije Bojan Radojević i prokomentarisao odnose u koaliciji Srpske napredne stranke i LSV-a.
 
"Izgovor im je da doprinosi funkcionisanju grada, a to nije istina. Ima i drugi motiv i razlog što su u koaliciji, a jedni drugima stalno nešto dobacuju. Danas je to pitanje Istočnog Sarajeva, ali im ne smeta da budu u isto vreme u javnim preduzećima i funkcionišu u lokalnoj vlasti", rekao je Radojević. 
 
  
 
Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije povodom ovog predloga LSV-a ocenio je da ta politička partija "ne prihvata ništa što ima za cilj povezivanje srpskog naroda i srpskih prostora" i zaključila da će glasati za povezivanje sa Istočnim Sarajevom.
 
Predlog za povezivanje Novog Sada i Istočnog Sarajeva bio je jedna od tačaka dnevnog reda na današnjoj sednici i to na inicijativu gradonačelnika Miloša Vučevića
 
U preambuli sporazuma navodi se da se saradnja uspostavlja s obzirom na "tradicionalno i iskreno prijateljstvo i uzajamno poverenje svih naroda koji žive u ta dva grada, prožeto istorijskim, kulturnim i ekonomskim vezama, a u krajnjem cilju uspostavljanja direktnih partnerskih odnosa".
 
Sporazum ima devet tačaka, a gradovi planiraju da uspostave partnerske odnose i institucionalnu saradnju u oblastima privrede, poljoprivrede, kulture i umetnosti, obrazovanja, sporta, turizma, zaštite životne sredine...
 
Osim saradnje sa Istočnim Sarajevom, odbornici su danas izglasali i saradnju sa Aleksandrijom u Egiptu. 
  • 49

    22.07.2021 20:33
    Novi Sad=Nova Banja Luka
    Mislim da novom Sadu ne nedostaju Srbi iz Bosne. Naprotiv.
  • kukulele

    22.07.2021 19:57
    qq
    Ljigasi sa 100 glasova na izborima se piitaju nesto...
  • +384

    22.07.2021 19:55
    Nista se ovde nije naucilo iz istorije. Nacionalizam vas je doveo tu gde ste. Prosto je, kad budete jednog dana sabrali 2 i 2 mozda vam i krene...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.