Vidi, gari, ne može: "Novi Sad na vodi" biće paklena kombinacija urbicida i ekocida

Inicijativa "Vidi, gari, ne može!" ocenjuje da je sada potpuno izvesno da gradska vlast nije odustala od projekta "Novi Sad na vodi" nego želi da ga realizuje u najekstremnijem obliku.
Vidi, gari, ne može: "Novi Sad na vodi" biće paklena kombinacija urbicida i ekocida
Foto: 021.rs
Povodom jučerašnje prezentacije Studije hidrološkog uređenja priobalja Dunava, u zoni Kameničke ade i Ribarskog ostrva, inicijativa "upozorava da je ovim potezom otvorena Pandorina kutija urbanističkog i ekološkog zla".
 
Navode da je na prezentaciji nedvosmisleno predočeno da će se graditi novi nasip (vodoutvrda), pomeranjem postojećeg nasipa u korito reke u proseku oko 500 metara, a novi nasip, u dužini od 4,5 km, biće sagrađen obodom Kameničke ade i završiti opasavanjem Brodogradilišta. 
 
"Prostor između starog i novog nasipa, koji je do ovog trenutka bio korito reke, postaje najvrednije građevinsko zemljište u državi. Od momenta izgradnje novog nasipa stvara se mogućnost gradnje trajnih objekata na oko 165 hektara novog građevinskog zemljišta. Ne postoji više zakonska prepreka da se u sadašnjem koritu reke, a na budućem građevinskom zemljištu ne realizuje ideja stanogradnje na obali Dunava. Biće to paklena kombinacija urbicida i ekocida", ocenjuje inicijativa.
 
Takođe, kako kažu, juče nije prećutana ni činjenica, da će se na prostoru Brodogradilišta, koji je privatizovala kompanija Galens, graditi "stambeno-poslovni kompleks". 
 
"Ovoj kompaniji se neprestano pogoduje. Brojni urbanistički planovi su menjani da bi lokacije koje su u vlasništvu ove kompanije dobile veću spratnost i nivo izgrađenosti, ali ovako bezobzirno i sramotno nameštanje u korist ove kompanije, a na štetu javnog interesa, do sada je nezabeleženo. Iz Plana generalne regulacije se vidi da je na prostoru Brodogradilišta dozvoljen blok zgrada od 20 spratova. Tako 'Novi Sad na vodi', postaje 'Galens na vodi'", stoji u saopštenju.
 
Dodaje se da je na jučerašnjoj prezentaciji studije predočeno da "prirodnog dotoka vode iz Dunava, prema potezu Šodroš-Dunavac, neće biti".
 
"Prirodni dotok se prekida, a voda će prema Šodrošu i Dunavcu biti upumpavana iz pravca Kameničke ade, a prelivnim sistemom odvođena u pravcu Brodogradilišta i Mornarice. Početnik u domenu ekologije zna da će ovo bitno narušiti biološku raznolikost i ravnotežu biljnog i životinjskog sveta. To je praktično uvod u ekološku katastrofu. Doda li se tome ideja da se na toj lokaciji gradi 'nova plaža u dužini od 1.400 metara sa pratećim ugostiteljskim objektima', cela stvar dobija tragikomične dimenzije", navodi inicijativa "Vidi, gari, ne može!". 
 
Ocenjuje se da je ovo "nečuvena komercijalizacija jedne od poslednjih dunavskih oaza mira, tišine i zelenila i da se pluća Novog Sada i jedan od najvećih pošumljenih kompleksa uz obalu Dunava nepovratno razaraju".
 
Inicijativa poziva građane, organizacije i udruženja da se "napravi što širi front borbe protiv ove skandalozne i pogubne ideje".
  • Vlada

    30.07.2021 00:10
    "Vidi gari" što ne objavis koliko si potpisa skupio protiv "NS na vodi* kada ste organizovali peticiju. Pa da li ste uopste vredni medijske pažnje, odnosno koliko ljudi vi zastupati!
  • Vlada

    26.07.2021 10:49
    @Stojan Lazarević
    Znači od svoje 61 godine barem 40 i kusur nisi izašao iz kuće...
  • Miloš

    25.07.2021 22:44
    ANTIBOT
    Interesantno kako su botove uposlili da lupaju dislajkove na svakoga ko ima negativno mišljenje o ovom projektu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti