Jaz između plata u Novom Sadu i ostatku Vojvodine sve veći

Grad Novi Sad održava visok nivo prosečne zarade, što znači da je jaz između vojvođanske prestonice i svih drugih mesta u Vojvodini sad već neverovatno velik.
Jaz između plata u Novom Sadu i ostatku Vojvodine sve veći
Foto: 021.rs
Prosečna plata u Vojvodini u maju bila je 61.542 dinara neto, a mahom je "diže" prosek iz Novog Sada. 
 
Prijavljeni u Novom Sadu imaju prosečnu neto platu 73.516, što je značajno više od prosečne zarade u Srbiji, kao i na nivou Vojvodine, ali i dalje daleko od Beograda i njegovih 80.157 dinara neto.
 
Kad je reč o Vojvodini, jedini grad koji je blizu prosečnoj plati Novosađana je Vršac, koji stoji na 70.559 dinara bez poreza i doprinosa. Na trećem mestu i sa čak 7.000 dinara manjom prosečnom zaradom je Pančevo (63.685).
 
Da je razlika ogromna posebno se vidi na primeru najslabije vojvođanske opštine. To je Bač, u kom je prosečna mesečna plata u maju bila 48.287 dinara neto, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
 
Novosadske zarade na nivou su najviših primanja koje imaju zaposleni u Srbiji - naravno, u javnom sektoru. Prosečna zarada na nivou javnog sektora, a koju podižu oni s najvišim zaradama, je 73.277, a još koju stotinu više zarađuju zaposleni u javnim preduzećima. 
 
Plate su solidne i u zdravstvu, oblasti u kojoj je prosek trenutno 75.897 dinara neto. Ta suma, ipak, nije odraz dobrog stanja u zdravstvu.
 
Prosečna zarada u Srbiji nije statistički podatak kojem se može verovati, budući da je reč o čistom proseku koji ne uzima u obzir broje odlučujuće faktore. Većini građana prosečna plata nije iznos koji imaju u novčanicima, već je stanje mnogo bliže drugom statističkom podatku koji obračunava RZS.
 
Reč je o medijalnoj zaradi, iznosu do kog zarađuje polovina zaposlenih u Srbiji i koji je u maju bio 49.869 dinara neto. To je iznos tek nešto viši od najniže plate u Vojvodini.
 
Razlika između prosečne plate u Novom Sadu i realne plate u ovom gradu je, stoga, oko 24.000 dinara.
 
Svim ovim statističkim pregledima obuhvaćeni su poslodavci koji su Poreskoj upravi dostavili elektronski popunjen obrazac sa obračunatim zaradama. Obuhvaćene su zarade kako zaposlenih u radnom odnosu, tako i mimo radnog odnosa (ugovori o privremeno-povremenim poslovima). Statistika ne obuhvata naknade po osnovu ugovora o delu i sve naknade za koje se ne plaćaju porezi i doprinosi.
 
Poreska uprava ne raspolaže informacijom o tome da li je svaka zarada za koju je podneta poreska prijava o obračunatim porezima i doprinosima zaista i isplaćena, pa se novi podaci o prosečnim zaradama odnose na obračunate, a ne na isplaćene zarade.
  • Marko

    28.07.2021 21:30
    bačka
    ne znam odakle im tolike pare, mi u provincijama uglavnom radimo za minimalac ili do 40000 dinara, razlika je velika, sve se trpa u velike gradove a mi mali pa i sa platama.
  • Boske

    28.07.2021 19:28
    Nije fosna ali...
    Meni super. Došo moj zemo iz krajine posto direktor preko kuma, zaposlio mene i moje, plata 140 000 din a ne radim ništa samo kada treba glasam za koga treba i idem besplatno na stranačka okupljanja. Dok moj susjed stari vojvodjanin radi u tržnici za 35 000. Hvala novi Sade. Bolji nijesi mogo bit
  • Mile

    28.07.2021 11:43
    Di su naši novci!?
    Istina,Novi Sad je bio moćan,dok nije postao Beogradski špajiz! Čanak je u pravu kad pita: Disu naši novci!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.