Odžić: Ne postoji srpska Vojvodina

Gradonačelnik Miloš Vučević nedavno je najavio da će SNS inicirati da Novi Sad dobije spomenik nastajanju Vojvodine, što Vojvođanska partija ocenjuje kao nametanje karaktera "srpske Vojvodine".
Odžić: Ne postoji srpska Vojvodina
Foto: 021.rs
Kako je naveo predsednik Vojvođanske partije, Aleksandar Odžić, aktuelni režim najavom postavljanja spomenika "nastajanja Vojvodine" nastavlja sa selektivnim tumačenjem istorije Vojvodine i postavljanjem u prvi plan jednonacionalnog identiteta.
 
"To ne samo da ne odgovara istini, već i  nasilnički nameće jednu istoriju, kulturu i tradiciju, a sve u cilju zatiranja istinskih vrednosti na kojima Vojvodina počiva i kroz vekove opstaje", ističe Odžić uz konstataciju da je Vojvodina višenacionalna zajednica ravnopravnih građanki i građana, sa duboko utemeljenim antifašističkim, građanskim i evropskim vrednostima, zasnovanim na tradiciji tolerancije, međusobnog uvažavanja i zajedništva po čemu je jedinstven primer kao Autonomna Pokrajina u okviru Republike Srbije. 
 
"Perfidnom manipulacijom, silom vlasti aktuelnog režima i sve češćim pominjanjem u javnosti, nameće joj se karakter 'srpske Vojvodine' i pored toga što ona to nikada nije bila, pa ni danas kada je i ovim aktuelnim, oktroisanim Ustavom republike Srbije definisana kao Autonomna Pokrajina ravnopravnih građana bez obzira na nacionalnu, versku ili bilo koju drugu različitost", kaže Odžić.
 
U tom smislu Vojvođanska partija se oštro protivi nastavku razbijanja iskonskog vojvođanskog bića kroz selektivno tumačenje istorije i promovisanje Vojvodine kao nacionalne zajednice jednog kolektiviteta 
 
"Pozivamo nacionaliste da prekinu sa svojatanjem Vojvodine, te da je ne uvlače u taj njihov izmišljeni 'srpski svet'. Pozivamo aktuelni režim da građankama i građanima Vojvodine vrate sva osvojena i stečena prava kroz zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, koja im je nasilno oduzeta tzv. Jogurt revolucijom i Ustavima iz 1990. i 2006. godine, pa tek onda da postavljamo spomenike i otvaramo muzeje koji su stvarno obeležili istoriju, kulturu i tradiciju života ljudi na ovim prostorima", zaključuje se u saopštenju Vojvođanske partije, koje potpisuje Odžić.
  • !

    20.07.2022 14:35
    mr,no
    Za razliku od komsija iz Hrvatske kod kojih je bas tako kao sto pokusavate da ucitavate Srbiji (pogresno), gde se nazivi drzavnih preduzeca, agencija, pisu sa odrednicom (prisvojnim pridevom) koja se odnosi na nacionalni/narodni, npr. HRT (Hrvatska radio televizija), HP (Hrvatska posta), HT (Hrvatski telekom), Hrvatska elektroprivreda ili Hrvatska ludtija, u Srbiji nazivi istovetnih ustanova odnose se na sve gradjane Srbije, odnosno drzavu Srbiju, pa tako npr. RTS (radio televizija SRBIJE), JP Poste SRBIJE, MTS (Mobilna telefonija SEBIJE), JP EPS (Elektroprivreda SRBIJE), Drzavna lutrija SRBIJE, pa cak je i NBS (Narodna banka SRBIJE)..
    Tako da, koliko god smo kao narod ogrezli u nacionalizam i ostale gluposti, jos uvek nismo sovinisti u toj meri.
    Mislim da ima previse stvari koje treba i mogu se kritikovati ovde, pa i taj nacionalizam ali ovo sto pisete jednostavno nije tacno!
  • @separatista

    02.08.2021 11:56
    Današnja Vojvodina kada je nastala kao pojam jeste bila srpska. Pre toga tzv. Vojvodstvo Srpsko od kojeg vodi svoj naziv je takođe bila srpska iako nije bila u današnjim okvirima dte se na taj način ni ne može porediti što vi veoma perfidno radite. Vama naravno istorija počinje od onog trenutka koji vama odgovara, tek nakon doseljavanja Germana i Ugara u ovo područje što potom pokušavate upotrebiti kao argument i podmetnuti falsifikat kako "Vojvodina nikada nije bila srpska", pre tog trenutka ničega u današnjoj oblasti Vojvodine nije bilo? Vodeći se vašim kriterijumom onda je Vojvodina danas itekako srpska i takva je poslednjih nešto više od 100 godina te je bezočna laž da "nikada nije bila srpska", "nikada" znači da nijednog trenutka u istoriji nešto nije bilo zadovoljeno, ili to važi samo kriterijum kakav vama lično odgovara a to je da današnju oblast Vojvodine projektujemo isključivo na period kada Srbi nisu bili većina iako tada nikakva Vojvodina nije ni postojala, a ignorisaćemo strukturu naroda u istoj oblasti kako pre tako i nakon tog perioda?
    Jasno je da vama ne trebaju "lekcije", vi čvrsto stojite iza vaše falsifikovane istorije dok se ironično borite protiv istog, a iako vam verujem da računate na neobrazovanje većeg dela građana Vojvodine kojima znanje istorije ne seže dalje od 10 godina a kamoli vekovima unazad, nismo ipak svi toliko glupi, neobrazovani i neupućeni u celokupnu istoriju ovog područja da bi svaki neobrazovani šovinista to mogao tako lako poremetiti.
  • separatista

    02.08.2021 10:31
    PurgerNS
    Čuj, striček, ja samo spominjem fakte! A to je, da Vojvodina NIKADA nije bila srpska! Ja o tome pričam. Ovde je pokušaj falsifikovanja istorije. Ostalo sam iznosio činjenice, koje, u tom smislu, nemaju veze sa tim ko je bio pobednik, a ko gubitnik. Da, gubitnici u ratu se posle rata ništa ne pitaju. Ne trebaju meni lekcije po tom pitanju. Ti očigledno nisi shvatio, jer nisi želeo ili nisi razumeo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti