FOTO: Stanari urušene zgrade u Dositejevoj tri godine bez rešenja, žele sporazum sa Gradom

Stanari Dositejeve 11, kojima su 2018. urušeni domovi u jeku izgradnje na susednoj parceli, još uvek su na sudu - spore se sa investitorom, ali terete i odgovorne u Gradu i Pokrajini.
FOTO: Stanari urušene zgrade u Dositejevoj tri godine bez rešenja, žele sporazum sa Gradom
Foto: 021.rs
Situacija koja je sredinom jula zadesila stanare Vidovdanske ulice u Beogradu, kojima se urušila zgrade u toku gradnje na susednoj parceli, aktuelizovala je pitanje Dositejeve. 
 
Za razliku od situacije u Beogradu, investitor u Novom Sadu, firma Astra plan, nije imala građevinsku dozvolu u trenutku urušavanja dela objekta u kojoj je bilo 12 porodica. Zakonski zastupnik porodica smatra da je situacija u Dositejevoj mnogo gora nego u Beogradu upravo zbog te činjenice, dok zastupnik investitora tvrdi da građevinsku dozvolu u tom trenutku nije ni morao da poseduje.
 
Stanari Dositejeve sada se pitaju: zašto Grad Beograd stanarima na Vračaru gradi novu zgradu, a Grad Novi Sad isto to ne čini za njih?
 
Stanari spremni da idu u Strazbur
 
U toku su postupci pred Osnovnim, Višim i Upravnim sudom u Novom Sadu. Građani traže nadoknadu materijalne i nematerijalne štete pred Višim sudom, a pred Osnovnim sudom je u toku postupak protiv izvođača radova i investitora za krivično delo protiv opšte sigurnosti. 
 
U tom postupku, tužilaštvo je podnelo optužni predlog još 26. decembra 2018. godine, ali nijedno ročište još uvek nije održano jer se okrivljeni ne pojavljuju u sudu.
 
"U navedenom krivičnom postupku je bilo zakazano više glavnih pretresa, a koji pretresi nisu održani iz razloga što nisu bili ispunjeni procesni uslovni za održavanje istih. Navedeni pretresi nisu održani zbog toga što je problem bio neredovno dolaženje okrivljenih, a da bi glavni pretres mogao biti održan potrebno je da pristupe svi okrivljeni, a što u konkretnom slučaju nije bilo ispunjeno. Naredni glavni pretres je zakazan za 17. septembar 2021. godine u 9:00 časova", poručuju za 021.rs u Osnovnom sudu u Novom Sadu.
 
Odvija se i postupak pred Upravnim sudom i to protiv nadležnih koji su omogućili investitoru da gradi. Kako je 021.rs već pisao, "Astra plan" je na kraju ishodovao građevinsku dozvolu od Gradske uprave za urbanizam za parcelu u Dositejevoj 9 i to 14. avgusta 2019. godine, dozvolu je potvrdio Pokrajinski sekretarijat za građevinarstvo, a prijava radova je potvrđena u julu prošle godine.
 
"Pred Upravnim sudom pokrenut je upravni spor po tužbi tužilaca iz Dositejeve 11 u Novom Sadu protiv rešenja Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj. Navedeni predmet je u radu i biće rešen u razumnom roku, budući da su sudije dužne da rešavaju predmete po redosledu prijema tužbe u sud, u skladu sa Programom rešavanja starih predmeta i sa posebnim prioritetom u rešavanju predmeta koji se po zakonu i Sudskom poslovniku smatraju hitnim", navode za 021.rs u Upravnom sudu.
 
Stanari Dositejeve ogorčeni su iz nekoliko razloga. Kako za 021.rs kaže njihova zakonska zastupnica, advokatica Tanja Arsić, investitor je dobijanjem građevinske dozvole uspeo da legalizuje nelegalne radove, a sada nalazi načine da se ne pojavi pred sudom. Na drugoj strani je Grad Novi Sad, koji još uvek na svakih šest meseci isplaćuje stanarima po 110.000 dinara za pokrivanje troškova zakupa drugih domova, ali trajno rešenje za njih ne nalazi.
 
"Tužilaštvo je moglo da napravi još jači slučaj protiv investitora, da su nastavili da kopaju malo dublje. Zidao je bez građevinske dozvole, optužni akt je podignut i protiv izvođača radova i protiv investitora, a istina je da 'Astra plan' nije ništa prihvatljivo ponudio stanarima nakon što je gradio na divlje. Nije ponudio da plaća zakupnine stanarima, stalno je pominjao mogućnost renoviranja samo jednog dela zgrade - leve strane, a ostalo ko šiša. Kako da imate poverenja u nekoga ko vam je srušio kuću? Postoje i odluke Evropskog suda za ljudska prava po pitanju legalizovanja divlje gradnje i zato smo spremni da idemo do Strazbura", navodi Arsić za naš portal.
 
 
Kako kaže, stanarima je potrebna pravna sigurnost i zato se neće oslanjati na investitora, već na Grad. 
 
"Ovim ljudima je bilo dosta neizvesnosti i nesigurnosti. Treba im sporazum kakav je Grad Beograd napravio sa svojim stanarima i da on stoji iza toga. Novčana pomoć od 110.000 dinara kasni i svaki put, na svakih šest meseci, stanari moraju da pribavljaju nove papire i pravdaju svoju situaciju. S kim će Grad da radi i gradi nakon što uđe u sporazum koji priželjkujemo stanare posebno ni ne interesuje - bitno im je da imaju krov nad glavom, a Grad može da angažuje izvođače po svojim uslovima i završi taj posao. U tom smislu bi nam Grad bio najbolji partner", pojašnjava zastupnica stanara Dositejeve 11 Tanja Arsić.
 
Investitor: Tada nam nije bila potrebna građevinska dozvola
 
Zakonski zastupnik firme "Astra plan" advokat Strahinja Sekulić, smatra da Grad ne bi trebalo da nadoknađuje štetu koju nije prouzrokovao, ali ni da odgovornost investitora nije još uvek dokazana na sudu. Kako kaže, "Astra plan" je pre tri godine stanarima na sastanku ponudio rešenje mimo sudnice, a to je izgradnja novog objekta sa leve strane, koja je bila urušena.
 
"Na levoj strani je objekat čiji se bočni zid urušio, na desnoj su određeni objekti koji su nelegalni i nisu oštećeni ni na koji način. Bio je predlog da se popravi oštećeno i i to ne bi moglo drugačije nego da se objekat s leve strane poruši i u njegovom gabaritu napravi novi, s tim što bi on bio kvalitativno drugačiji jer bi bio izgrađen od čvrstih materijala i imao bi temelje. Objekat koji je urušen nije imao temelje i bio je izgrađen od nepečene cigle. To nije bio kraj ponuda - investitor je nudio da ljude obeštete za stvari koje su im propale. Stanari su ponude odbili pod izgovorom da nemaju poverenja u investitora i da traže sredstvo obezbeđenja. Investitor nije ni tražio poverenje jer je predložio stanarima da sami pronađu izvođače radova, a da će on snositi troškove", kaže Sekulić.
 
Budući da su stanari tražili od investitora da obezbedi bankarsku garanciju, a on to nije mogao, Sekulić kaže da je "Astra plan" ponudio opciju hipoteka na stanovima koje gradi, u vrednosti radova na parceli stanara. Kad bi se izgradnja levog bloka završila, kaže on, stanari bi investitoru vratili stanove, ali taj predlog nije prošao.
 
Na pitanje 021.rs zbog čega se investitor ne pojavljuje na ročištima u sudu, advokat Sekulić kaže da je bilo više (opravdanih) scenarija.
 
"Jeste bilo odlaganja tokom perioda korone jer su ljudi bili bolesni od kovida i nisu mogli da pristupe na svaki pretres, nije se dešavalo da niko od optuženih ne dođe, već da neko ne dođe i za sve postoji lekarsko opravdanje. Nije se radilo o zlonamernoj zloupotrebi procesnih ovlašćenja već smo imali takav period. Ni sama dinamika suđenja nije česta. Desilo se i da je jedan od okrivljenih bio na službenom putu u Švedskoj", navodi on.
 
 
Na pitanje 021.rs o neposedovanju građevinske dozvole na startu celog posla, zakonski zastupnik investitora smatra da je reč o zameni teza. Kako kaže, investitor je tada bio u pripremnim radovima za koje nije bila potrebna građevinska dozvola u datom trenutku, te da bi do urušavanja došlo bez obzira na tu okolnost. 
 
"Taj zid je bio od nepečene cigle, spojen s nekadašnjim starim zidom na parceli investitora. Kad je investitor srušio taj stari zid, zid stanara Dositejeve 11 bio je izložen sunčevoj svetlosti i toploti dva meseca, te je izgubio vlažnost i moguće da su urušio usled tog sušenja. To su neke mogućnosti tog događaja", navodi Selaković, dodajući da bi "Astra plan" i ranije dobio građevinsku dozvolu za nastavak radova da nije bilo pritiska na sud i resornu gradsku upravu.
 
"Ista dokumentacija za dozvolu podneta je tada i sada", kaže on.
 
U Gradskoj kući nisu odgovorili na pitanja 021.rs o saradnji koju stanari Dositejeve 11 žele. Nejasno je i šta se dogodilo sa navodnim investitorom koji bi bio spreman da otkupi parcelu i urušeni objekat, a kog je u junu 2019. godine pominjao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, budući da se taj investitor više nikada nije pominjao.
  • Vanjka

    30.07.2021 07:44
    'Ajmo ovako...
    Ovi koji tako puni prava drugima sto citaju i komentarisu, savetuju da treba da se pokrenu i da su ovce kojima treba otvarati oci - izvolite, budite prvi medju nama jednakima - mars napred do Miletica! Pa kad tamo ZAISTA pokazete da ste za neke promene, javno, pred svima, onda tako pasivno agresivno izvolite drugima (nama) davati savete... I nazivati nas ovcama! E sad, da li cete poneti neki transparent ("dole Vlada") ili se samozapaliti... vas izbor!
  • Z13

    29.07.2021 19:41
    Nacija u nokdaunu
    Ovi što pozivaju narod da izađe na ulice treba da shvate da je narod upao u letargiju i nema ni snage ni volje da demonstrira. To je, na žalost, tužna istina.
  • V

    29.07.2021 16:58
    V
    Tako nam i treba,kada smo kao drustvo,nacija postali najvece dno dna! Dok narod ne ustane nema vajde od nicega! Uzasno dase ovakve stvari rade u 21 veku! Ali opet krivim prvo sebe pa sve gradjane stosmo dozvolili ovakav kriminal........

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti