FOTO: "Sigurica" odmor - Rafting Tarom pruža sjajnu avanturu i pauzu od svakodnevice

Postoje razne merne jedinice u vezi sa odmorom. One pre nego što on počne startuju pitanjem - koliko još (dana, kilometara)?
To koliko još kilometara je, na primer, jasna naznaka toga da ste krenuli ka vašem cilju, onom trenutku godine kada se vreme planira između dva obroka, a ne poslovnih obaveza. Za nas Novosađane, odgovor na to pitanje, kada se tek krene na put, može da bude - 339 kilometara.
 
Google će vam izračunati da je to u proseku, ako idete automobilom, šest sati i 14 minuta. I kako se smanjuju kilometri tako ste bliži odmoru, a mesto je već poznato - Rafting Centar Drina-Tara.
 
U kovid neizvesnosti za organizovanje bilo kakvog odmora, nekoliko dana provesti uz planinsku reku, dobru hranu, avanturu i laganu muziku, jedna je od najboljih opcija i sigurnih karata na koje možete da igrate.
 
  
 
Odaberete putanju koja vam odgovara, a najčešće se koristi ona preko Loznice i Malog Zvornika, pa onda prođete Vlasenicu, Sokolac, Goražde, Foču i eto vas. Kako je to umeo da kaže Mirko Alvirović, na 339. kilometru od Novog Sada, otkriće vam se Rafting Centar Drina-Tara.
 
I tu počinje odmor kakav sami odaberete - ako želite aktivni odmor, na pravom ste mestu, ako želite da se u potpunosti prepustite hedonizmu i dokonosti, izvolite - tu su ležaljke, tu je reka i odlična hrana. Adrenalinski rafting Tarom svakako ne bi trebalo da zaobiđete.
 
 
Iako postoji više rafting kampova uz reku Taru, Rafting Centar Drina-Tara bi trebalo da bude vaš izbor, jer je ovaj kompleks najrazvijeniji, sa više od 120 bungalova, od kojih je 70 luksuzno, a tu su i prijatno osoblje i odlični skiperi koji se svakodnevno od maja do polovine oktobra spuštaju niz ukrotivu Taru. Uostalom, ekipa iz Rafting Centra Drina-Tara nedavno je kreirala virtuelnu turu kroz svoj kamp, pa pre nego što ih posetite možete da se prošetate i onlajn na OVOM LINKU.
 
No, valja krenuti redom. U suštini, ako poranite iz Novog Sada ka Foči, u Rafting Centru Drina Tara će biti oko 13 časova, možda malo kasnije ukoliko volite duže pauze kada krenete na put. Sve je to u redu, jer vas po dolasku u kamp čeka ručak koji će vas praktično odmoriti od puta. A šta da bude na meniju nego odlična jagnjetina, tu je i čorba, domaći hleb, sarma, meso sa roštilja. Drugim rečima - svega, mnogo i ukusno. I još dobijete urmašice. Može li bolje?
 
  
 
Posle toga možete pravac u ležaljku, iz koje lepo gledate na reku ili možete da obiđete okolinu i otkrijete šta još nudi priroda. I onda, kao što rekosmo na početku, merite vreme između dva obroka. Iz nekog razloga, kada ste na ovakvim mestima šanse da niste gladni su minimalne, jednostavno oči su vam gladne kada se nutritivno bogatstvo servira pred vas. Za večeru, naravno, bude mesa sa roštilja, ali u Rafting Centru Drina-Tara posluže vas i potočnom pastrmkom i lipljanom, koji se love u Drini, Tari, Ćehotini, Bistrici, Sutjesci...
 
Posle večere ide slobodno vreme, može se provesti na razne načine, ali većina posetilaca odluči da ostane uz muziku i odlično se zabavi pred sutrašnji spust niz reku ili pak sumira utiske sa spusta tog dana. 
 
  
 
Za spust postoji nekoliko termina i sami možete da birate kada želite da idete. 
 
Najbolje je dozvoliti doručku da se malo slegne. A doručak je, naravno, domaćinski i bogat. Od pita, preko šunki, jaja, kobasica, domaćeg sira i kajmaka, do uštipaka i jaja. Verovatno sve to zamišljate pred vama dok čitate ovo i to je potpuno razumljivo. 
 
Kada dobijete svu potrebnu opremu i uputstva sa kojim vozačem putujete do početne tačke raftinga, u kombiju ne možete a da se ne zapite šta je sve čovek u stanju da savlada, koje visine, puteve, strmine, gde može da se nastani i da omogući drugima uživanje u prirodi. To bi mogla da bude suština ove avanture, priroda je ukroćena, ali nije zarobljena, ljudi su tu da uživaju u njenim lepotama vodeći računa da se ta lepota sačuva i za one koji dolaze kasnije.
 
 
Nakon što dobijete detaljna uputstva skipera kako da se ponašate u čamcu, kreće avantura zbog koje ste došli - rafting Tara avantura! A to je, jednostavno, uživanje uz nalete adrenalina. Na mestima na kojima je reka mirna uživate u prirodi. Čim vas zapljusne prvi slap shvatite da je avantura vredna putovanja, pogotovo ako dolazite iz Vojvodine u kojoj je Dunav velik i lenj. 
 
Taru je teško odrediti i zbog toga je zanimljiva, zbog toga vam daje vreme potrebno da odmorite oči od svakodnevnice i da vam pogled puca daleko. Uz odmor, pruža vam i zabavu, uzdizanja i poniranja, zalazak u hladnu vodu tokom kojeg svi u čamcu kolektivno uzvikujete.
 
Da postoji neka zastava Tare bila bi plavo-zelena-plava. Plava reka, zelena šuma i plavo nebo. Nakon što prođete kroz nekoliko nemirnih bukova sledi kratka pauza u kojoj posetite i prelepi vodopad pod kojim, naravno, možete da se slikate za Fejsbuk, Instagram ili šta već koristite. 
 
 
Skiper će vam reći da "aajmooo lagaaanoooo" kada dođete do mesta na kojem se Piva uliva u Taru i tu ćete videti jasnu granicu dve reke i divićete se logici prirode.
 
Spust niz reku je svakako vrhunac odmora u Rafting Centru Drina-Tara, ali postoje i druge avanture koje možete da iskusite. Na primer, Rafting Centar Drina-Tara nudi i hiking, 4x4 Jeep Safari, Kanjoning, vožnju kvadovima... Uz to, u blizini centra nalazi se i Tjentište, sa čuvenim memorijalnim kompleksom "Dolina heroja" i prašumom Perućicom. 
 
  
 
Iako ste odsečeni od svakodnevice, Rafting Centar Drina-Tara vam pruža sav potreban komfor, od sopstvenih toaleta do besplatnog interneta za sve goste. Naravno, to su neke stvari na koje se ukaže i koje će vam prijati, jer su tu.
 
Međutim, kada posle dva-tri ili više dana provedenih u centru budete prepričavali prijateljima kako je bilo, nećete sigurno reći: "E, bilo je sjajno, imao sam internet sve vreme". Svima to znači, ali će vam verovatno mnogo jači utisak ostaviti momenat kad se probudite i izađete iz toplog bungalova a oko sebe vidite planine ili ih ne vidite jer se magla digla i malo je svežije. I u tom momentu priroda radi za vas, "povrati vas u život" pogotovo ako ste prethodno veče popili koju više. 
 
  
 
Tako da ako niste odlučili gde ćete i šta ćete za odmor koji je pred vama, granica sa Bosnom i Hercegovinom je širom otvorena, a Tara teče ka vama. No, ipak, vaše je da prođete tih 339 kilometara. Ništa strašno, jer posle, recimo, tri dana boravka u Rafting Centru Drina-Tara vi ste - kako se to ono kaže - resetovani. 
 
Eto, toliko je potrebno, 339 kilometara ili šest sati i 14 minuta, da imate fantastičan odmor, da na neko vreme sa grudi skinete pritisak života u gradu pod kojim i asfalt puca. I onda je lakše.
 
Do nekog novog spusta i novih bukova Tare čije vode donose osveženje u živote.
 
Svoju avanturu na Tari možete da zakažete pozivom na broj 064 420 19 56, pisanjem na mejl office@raftingtara.com ili pak kontaktiranjem na neki od profila Rafting Centra Drina-Tara na Fejsbuku i Instagramu.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti