Tužioci o incidentu na protestu u Petrovaradinu: Koleginica bila linčovana, bez zaštite policije

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije osudilo je napad na Svetlanu Benišek Suvajdžić, zamenicu javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.
Tužioci o incidentu na protestu u Petrovaradinu: Koleginica bila linčovana, bez zaštite policije
Foto: 021.rs
Udruženje reaguje zbog incidenta na protestu u Petrovaradinu, povodom stradanja Nine Rađenović. Dvadesetjednogodišnju Novosađanku je udario automobil, a vozač je pušten da se brani sa slobode. U Udruženju javnih tužilaca navode da je ovo jedan u nizu napada na članove javnotužilačke organizacije. 
 
"Naša koleginica je doživela linč, pretrpela strašne uvrede i pokušaje dela prisutnih da je izvuku iz automobila i fizički se obračunaju sa njom samo zato što je tužilac. Posebno zabrinjava što se sve dogodilo u prisustvu policije koja nije reagovala da zaštiti napadnutu ženu", navodi se u saopštenju Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.
 
Dodaju da je bezbednost javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kao i sudija i advokata, koji štite poštovanje prava građana u sudskim i svim ostalim postupcima preduslov za bezbednost društva u celini i vladavinu prava.
 
"Napadi na ljude koji se suprotstavljaju kriminalu u državi nosi sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku za sve njene građane. Podsećamo da su napadi na nosioce javnotužilačke funkcije učestali i izražavamo bojazan da su ovi napadi rezultat neprimerenog javnog diskursa o ulozi javnog tužilaštva u demokratskom društvu. Stoga pozivamo sve državne organe da preduzmu sve mere u cilju bezbednosti javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, kao i drugih pripadnika pravosudnih profesija, a medije i javne ličnosti da u svojim saopštenjima i izjavama poštuju pravosudne profesije", zaključuju u udruženju.
 
Podsetimo, incident se dogodio u petak oko 22 sata o čemu je 021.rs izveštavao. Građani, okupljeni na protestu "Pravda za Ninu" su primetili automobil koji je stajao nekoliko desetina metara dalje i u kojem je bila zamenica javnog tužioca. Oni su priišli automobilu, a žena je tada upalila kola i odgurnula nekoliko građana koji su bili iza automobila, u nameri da je spreče da ode sa lica mesta.
 
Nakon toga su okupljeni nasilno otvorili vrata njenog automobila, potom joj ne dozvoljavajući da ih zatvori. Tom prilikom su joj izrečene brojne uvrede. 
  • Justicija

    05.08.2021 08:53
    Da je tuzilastvo nezavisno, da svoj posao radi strucno, savesno i nepristasno imali bi picerenje gradjana. Tuzilastvo radi za tajkune, politicare i kriminalce. O tome je puno pisano i govoreno. Prema tome, gospodo tuzioci vi ste sramota za sviju profesiju.
  • Saša

    04.08.2021 21:55
    I dragi tužioci državni
    Je l vam nešto govori reakcija na vaše prisustvo, je l se upitati ste ko ste i čiji ste?!?!?!
  • Aljek

    04.08.2021 15:27
    I treba
    I treba, zaboravili su javni službenici kome treba da služe, strah će to ispraviti. Za ubistva ih puštate da se brane sa slobode, a za uvrede, polivanje vodom, gađanje plakata jajima... ih zatvarate u pritvor/zatvor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti