Akademik Vojislav Marić preminuo u 91. godini u Novom Sadu

Redovni član Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke Srpske akademije nauka i umetnosti, prof. dr Vojislav Marić, preminuo je u 91. godini u Novom Sadu, saopšteno je danas iz SANU.
Marić je ostavio značajan trag u oblasti matematičke analize, a mnogo je doprineo i razvitku nastave i naučnog rada iz oblasti matematike na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.
 
Diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1952. godine, a doktorirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1957.
 
Za redovnog profesora na Fakultetu tehničkih nauka izabran je 1971. godine, a svojim idejama i zalaganjem snažno je doprineo razvoju te visokoškolske ustanove - od skromnog Mašinskog fakulteta do najvećeg i jednog od najznačajnijih fakulteta u Srbiji.
 
Za dopisnog člana Vojvođanske akademije nauka (VANU) izabran je 1987. godine, za dopisnog člana SANU 1991, a za redovnog člana SANU 2000. godine.
 
Bio je član Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu i Akademije nelinearnih nauka iz Moskve.
 
Nosilac je Oktobarske nagrade Novog Sada (1971), Nagrade oslobođenja Vojvodine (1989), Povelje sa plaketom i Nagrade (plakete) za životno delo Udruženja univerzitetskih profesora i naučnika Srbije (2002). 
  • AK

    03.08.2021 17:02
    Neka mu je večna slava!
  • Boba NS

    03.08.2021 11:22
    Profesor Maric
    Dragi profesor, kulturan, strpljiv, uvek vremena za studente
    Saucesce porodici
  • Fruškogorac

    02.08.2021 16:20
    Pomenimo ga i mi planinari. I u tome je uživao. Divan čovek!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.