Tužilaštvo istražuje incident sa zamenicom tužioca na protestu "Pravda za Ninu" u Petrovaradinu

Više javno tužilaštvo pokrenulo je postupak o incidentu koji se dogodio na protestu "Pravda za Ninu", kada je veći broj građana opkolio zamenicu tužioca Svetlanu Benišek Suvajdžić.
Tužilaštvo istražuje incident sa zamenicom tužioca na protestu "Pravda za Ninu" u Petrovaradinu
Foto: 021.rs
Prilikom protesta u petak, 30. jula, u večernjim satima, tokom blokade puta u Preradovićevoj ulici, građani su okružili automobil za čijim je volanom bila zamenica osnovnog javnog tužioca Svetlana Benišek Suvajdžić. U jednom momentu Benišek Suvajdžić je startovala motor i krenula unazad, odgurnuvši nekoliko osoba, što je izazvalo reakciju koju je udruženje tužilaca nazvalo linčom zamenice tužioca. Pojedini građani pokušali su i da spreče Benišek Suvajdžić da dođe do policijske patrole koja se nalazila u blizini i koja nije reagovala, pritom je vređajući.
 
U VJT za 021.rs navode da su povodom događaja koji se dogodio u Petrovaradinu formirali predmet i da se trenutno vodi predistražni postupak. 
 
"U Višem javnom tužilaštvu se trenutno vodi predistražni postupak, te će se u istom predmetu nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica, doneti odgovarajuća javnotužilačka odluka", navodi se u dopisu povodom ovog slučaja koji je za 021.rs poslala Zamenica Ksenija Bašić. 
 
Građani su protestovali jer tužilaštvo gotovo dva meseca nakon nesreće u kojoj je nastradala dvadesetjednogodišnja Nina Rađenović, nije saslušalo osumnjičenog mladića i zato što su ga pustili da se brani sa slobode. 
 
Bes građana koji osećaju nepravdu zbog gubitka mladog života i nečinjenja nadležnih institucija na svojoj koži osetila je zamenica tužioca, koja je bila primorana da zaštitu potraži među pripadnicima MUP-a.
 
Zbog dešavanja te večeri reagovala je i Hitna pomoć, koja je prevezla jednu od okupljenih koja se požalila na povredu. Posle nekog vremena došlo je više pripadnika MUP-a, kao i predstavnici Višeg tužilaštva. 
 
Osnovno javno tužilaštvo reagovalo je zbog ovog incidenta navodeći da je Svetlana Benišek Suvajdžić napadnuta samo zato što je nosilac javnotužilačke funkcije, dodajući da ona nije postupala u konkretnom predmetu. To, smatraju u OJT, predstavlja svojevrstan pritisak na rad javnog tužilaštva i po svom intenzitetu prevazilazi svaku meru javne kritike rada javnog tužilaštva, kao samostalnog i nezavisnog državnog organa. 
 
Poručujući da se ovakvim situacijama ugrožava bezbednost zaposlenih u pravosuđu, a time i vladavinu prava, u Osnovnom javnom tužilaštvu su apelovali na "sve državne organe da, u okviru svojih nadležnosti, preduzmu sve raspoložive mere u cilju sprečavanja bilo kakve vrste napada i pritisaka na nosioce javnotužilačke funkcije, a radi njihove bezbednosti, koja predstavlja osnovni preduslov za samostalnost i nezavisnost u radu".
 
U međuvremenu, porodica nastradale devojke imala je sastanak sa predstavnicima VJT i OJT, nakon čega je saslušan dvadesetjednogodišnji P. R. i posle čega je tužilaštvo zatražilo pritvor za njega. 
 
Porodica je pozvala sve ljude da pomognu u pronalaženju svedoka nesreće, mladića sa bradicom u dvadesetim godinama i u narandžastom duksu, koji je vozio iz pravca Sremskih Karlovaca. Ukoliko znate o kome je reč, možete da se javite na mejl: pravdazaninu@gmail.com.
 
Petrovaradinci ne odustaju od protesta i zahtevanja pravde u ovom slučaju, te će ponovo protestovati u petak, 6. avgusta, u Preradovićevoj ulici, sa početkom u 20 sati.
  • Zemlja zove Mars

    06.08.2021 13:57
    @Rock bob
    Laz je da je bio linc, nemojte pricati ovde. Jel vi radite yu tuzilastvu? Ako radite, povucite rec, mogu ladno da vas tuze. Naravno, nece vas niko nizasta osuditi dok se ne napravi red u paravosudju, a doci ce i taj dan. Linc je kad rulja nekog obesi o drvo recimo, zna se sta je linc. Ne vidim ni da je napadnuta fizicki. Ali je zato ona udarila protestante pesake, to je krivicno delo. Stvar je u tome da jeste neko uperio prstom, ali je taj provalio da ona sedi u autu i prati sta se desava, mozda je spijunirala za nekog, mozda je nekom telefonirala, uglavnom nije 'napadnuta' pre nego sto je usla u auto iz kuce. Koliko vidim vec je bila sedela u autu, pitanje je zasto toliko dugo. Protestanti su emotivno uzbudjeni onda tako i reagovali, neka se zapita dama i tuzilastvo zasto je tako. I niko nije lincovan, niti direktno napadnut fizicki. Kad je udarila pesake popila je vredjanja, sto je logicno.
  • Rock bob

    06.08.2021 10:27
    @. @Nsadjanin
    Kao protest, protest je bio OK. Dok se nije pretvorio u linc rulje.
    Ako ste gledali snimak ili bili tamo, videli bi ste da su "protestanti" blokirali raskrsnicu. Tuziteljka jeste isparkiravala auto, ali NE u raskrsnici, niti je bilo koga ugrozavala. Kao sto se videlo na snimku, RULjA je potrcala ka njoj sa raskrsnice ka parkingu sa ciljem da je napadne, na necije povike "Eno je!" Sjajna prilika da se rulja iskoristi za licno razracunavanje.
    Dalje, onemogucavanje slobodnog kretanja BILO KOM gradjaninu ove drzave je krsenje Ustava.
    Trece, tuziteljka nema veze sa slucajem protesta. Kome je ona smetala da iskoristi rulju da je napadne? Ko je nahuskao gomilu budala na linc?
    Ako smo ista naucili, to je da nista nije slucajno...
  • Rock bob

    06.08.2021 10:20
    @Zemlja zove Mars
    A kako nazvati fizicko nasrtanje na bespomocnu zenu koja je izasla iz svog doma od strane njih preko 20, koji su joj pretili na svakojake nacine, vredjajuci je i ponizavajuci ni krivu ni duznu, samo zato sto je neka budala uperila prst u nju? Kako nazvati fizicke pokusaje da je izvuku iz vozila koje su joj fizicki blokirali drugi onemogucavajuci joj da spasi zivot? Kako nazvati pokusaje da se rulja od njih preko 20 fizicki razracuna sa nenaoruzanom zenom dok se branila najmirnije sto moze od fizickih nasrtaja od rulje?
    Da, to je linc.
    Veliki problem protestanata je sto su sami sve snimili i da je pravde, svi bi zaglavili zatvor. Jer, sutra ce ti isti uperiti prst u mene, vas, nekoga drugog zeljni krvi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti