U Novom Sadu dnevno i do 120 pregleda u kovid ambulanti

U protekla 24 časa u kovid ambulanti na Novom naselju pregledano je 120 građana koji su sumnjali da su oboleli od kovida19, a nakon testiranja njih 25 je bilo pozitivno.
U Novom Sadu dnevno i do 120 pregleda u kovid ambulanti
Foto: 021.rs
Kako za 021.rs navode u Domu zdravlja "Novi Sad", ovo je nešto veći broj pacijenta nego proteklih dana, ali je i dalje daleko manje nego tokom prethodnih talasa epidemije za vreme zime i prošle godine.
 
U ovoj zdravstvenoj ustanovi navode da još nema potrebe da se produžava rad ambulante, čije je radno vreme sada od 7 do 20 časova, jer svi budu pregledani na vreme.
 
Podsećaju da poslednji podaci govore da se među zaraženima koji se javljaju preovlađuju oni koji su letovali u Crnoj Gori i oni koji su poslednjih nedelja prisustvovali proslavama i skupovima sa većim brojem ljudi. Takođe, skoro svi koji se javljaju su nevakcinisani, tek nekoliko vakcinih osoba se javilo i to sa jako blagom slikom.
 
U Domu zdravlja ponavljaju apel građanima koji se još nisu vakcinisali da to učine.
 
U Novom Sadu građanima su trenutno na raspolaganju Fajzerova i Sinofarmova vakcina, a vakcinacija se radi u Domu zdravlja na Novom naselju, u Tržnom centru Promenada, kao i u specijalnom autobusom koji ovih dana mahom dežura na Trgu slobode ili kod Tržnog centra BIG. Mogu da se vakcinišu svi koji imaju 16 i više godina, dok deca od 12 do 15 godina mogu da prime samo Fajzerovu vakcinu i to uz prethodan pregled izabranog pedijatra.
 
U Novom Sadu se vakcinacija usporila u psolednja dva meseca, tako da je do sada obe doze primilo nešto više od 160.000 građana.
 
Podsetimo da prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u pokrajni ima oko 1.000 pozitivnih na kovid19, od kojih je oko 350 u Novom Sadu i da najveći broj novozaraženih čini radno sposobno stanovništvo od 30 d 50 godina starosti. Podaci Instituta takođe pokazuju da se prethodnih dana u Novom Sadu dnevno beleži oko 40 novih slučajeva
 
U Kliničkom centru Vojvodine danas se nalazi 28 kovid pacijenata, od kojih je troje na respiratorima, što je nepromenjen broj u odnosu na nedelju. 
  • Pero

    09.08.2021 12:40
    @Ljilja sto se tice brojki treba samo uzeti u obzir da ima i ljudi koji su prelezali Kovid a primili su nakanadno vakcinu.

    Bas kod mene u firmi, covek koje je prelezao Kovid i bio nadomak bolnice kaze da je primio vakcinu cim je mogao samo da ne prolazi vise nikad kroz sta je prosao te dve nedelje. Imao je i par puta gripu u zivotu i kad se zarazio mislio je da ce proci kao malo jaci grip ali ovo ga je slomilo te dve nedelje.
  • Ljilja.

    09.08.2021 10:58
    53%.
    160.000 je 53% potpuno vakcinisanog stanovništva Novog Sada+koji su preležali kovid na nogama Novi Sad neće imati nagli rast broja pozitivnih ni prijem pacijenata u covid bolnicama.

    Koliko se sećam epidemiolog Vladimir Petrović je rekao da je 170.000 dovoljno da Novi Sad ima kolektivni imunitet to je 56,5% potpuno vakcinisanih Novosađana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti