SSP: Svakim požarom na deponiji u Novom Sadu narušeni životi i zdravlje građana

Gradski odbor Stranke slobode i pravde saopštio je da se banalizuje požar na gradskoj deponiji, koji je izbio u ponedeljak popodne, te da bi građani trebalo da dobiju informacije o opasnim materijama.
SSP: Svakim požarom na deponiji u Novom Sadu narušeni životi i zdravlje građana
Foto: 021.rs
Požar na gradskoj deponiji izbio je u ponedeljak, posle 16 časova. Stavljen je pod kontrolu reakcijom velikog broja vatrogasaca, radnika komunalnih službi kojima su se pridružili i radnici privatnih preduzeća. U utorak je direktor Gradske čistoće Vladimir Zelenović rekao da je požar ugašen, te da ne isključuje ljudski faktor kao uzrok ovog incidenta.
 
U Gradskom odboru Stranke slobode i pravde poručuju da o količinama dioksina i furana, najopasnijim kancerogenim materijama koje se oslobađaju prilikom sagorevanja, "može samo da se nagađa, jer se javnost o tome ne obaveštava".
 
"Jedan od mogućih razloga izbijanja požara jeste loše upravljanje deponijom. Otpad nije dovoljno sabijan mehanizacijom i pokrivan zemljom, zbog čega može doći do prodora kiseonika koji omogućava truljenje organske materije u otpadu. Tokom truljenja nastaju dve stvari: toplota i barski gas (metan). Oni zajedno čine ubistvenu kombinaciju jer sama toplota može dovesti do zapaljenja ostalih gorivih materija u otpadu a, ukoliko se metan ne odvodi cevima iz otpada, u ekstremnim slučajevima mogu izazvati i eksploziju", poručuju u SSP.
 
Kako navode, žele da upozore nadležne da, zbog mogućnosti eksplozije, požar na deponiji mora da se pravilno gasi i ne smeju da se dovode ljudski životi u opasnost. Ukazuju i na to da se u drugim zemljama reciklaža otpada smatra bitnom ekonomsko-ekološkom stavkom, dok se "ekonomski tigar" "truje isparenjima sa deponija".
 
"Takođe, važno je naglasiti da se ova deponija nalazi na samo šest kilometara od centra grada i da su svakim požarom koji se dogodi na ovoj deponiji narušeni životi i zdravlje građana. Hoće li nas gradonačelnik Miloš Vučević, po uzoru na svog beogradskog kolegu, savetovati da zatvorimo prozore, ako nam baš toliko smetaju toksični gasovi koji se oslobađaju iz paljevine? Takođe pitamo: zašto gradske vlasti ne mere i ne izveštavaju javnost o koncentraciji kancerogenih materija - dioksina i furana? Zašto se izuzetno opasan požar po zdravlje Novosađana banalizuje do mere 'malo dima i vatre nije ništa strašno'?", pitaju u Stranki slobode i pravde.
  • piskaralo

    12.08.2021 10:40
    otrujte naciju
    "U Gradskom odboru Stranke slobode i pravde poručuju da o količinama dioksina i furana, najopasnijim kancerogenim materijama koje se oslobađaju prilikom sagorevanja, "može samo da se nagađa, jer se javnost o tome ne obaveštava"."
    Ovo je zabrinjavajuće! Znači neće da mere. Deco bežite odavde!
  • Ja

    11.08.2021 15:57
    ?????
    Biće divota kad naprave najveći akva park i onda se zapali deponija!!!
  • Gajgerov krojač

    11.08.2021 13:26
    S... vam se u ton-film
    Švedska napravila privrednu granu od reciklaže svog đubreta. Počeli da ga uvoze, a nama, bogatašima, smrdi kanta, pa ne možemo da odvajamo otpad. I treba da iscrkamo svi kad smo glupi i zatucani, a uobrazili da smo nebeski narod.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti