Zelenilo: I pored zalivanja neka stabla su se osušila, biće uklonjena i posađene mlade sadnice

Gradsko zelenilo je saopštilo da je utvrđeno da ima stabala u gradu koja su se i pored redovnog održavanja, prihrane i zalivanja nažalost osušila.
U narednim nedeljama ova stabla koja ugrožavaju bezbednost građana i imovine biće uklonjena, a na jesen će na tim mestima biti posađene mlade sadnice, kažu u Zelenilu.
 
Navode da se radi o stablima na više lokacija u gradu, kao što su Bulevar Mihajla Pupina, Bulevar cara Lazara, Kisačka, park kod Železničke stanice, Molinarijev park, park Bistrica i još nekoliko mesta.
 
"U gradskim uslovima biljke potpuno drugačije rastu i razvijaju se u odnosu na rast i razvoj u prirodnim staništima, koja su bogata čistijom vodom, vazduhom i zemljištem, pa samim tim dolazi do smanjene otpornosti biljke na urbane uslove što vremenom dovodi do propadanja i sušenja", objašnjavaju u Zelenilu. 
 
Ističu da značajan faktor jesu i klimatske promene kao i variranje pojedinih parametara u sredini u kojoj stabla rastu, a u nekim slučajevima je fiziološka zrelost razlog sušenja biljaka.
 
Iz tog preduzeća dodaju da stručne službe Zelenila prate stanje biljaka u gradu, kako bi pripremili zelene površine za jesenje radove kada vegetacija ulazi u period mirovanja.
  • g pen

    16.08.2021 13:00
    Hidra, da li ti je jasno zasto su stari sadili topole na nasipima? Zbog korena koje je sluzi kao armatura. Nasip u Temisvaru sav u zelenilu, park. A za to vreme u Srbiji...
  • Kraljica

    15.08.2021 13:17
    Hm, pare, pare
    Kakvo vredjanje inteligencije naroda, sramota!
  • Bios

    15.08.2021 13:10
    Pitanjce?
    Pošto sam sigurna da se ovaj portal i komentari redovno prate od gradskih vlasti iskoristiću priliku da priupitam šta je se desilo sa "brdašcem" zemlje uz biciklističku stazu, koje je prošle godine napravljeno na Bulevaru, kod Futoške pijace? Zasađen je poneki žbunić, koji ne raste, zemlja se raznosi po stazi, kiša je spira na biciklističku stazu i sve skupa deluje zapušteno i neuredno. Zašto se bar nije trava posejala? Vezala bih tlo korenom i sprečila spiranje zemlje, bilo bi lepše, zelenije i urednije a ne košta punoo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti