Novosađani od danas mogu po treću dozu vakcine, sve više dece se vakciniše

Dom zdravlja "Novi Sad" spreman je da od utorka, 17. avgusta, počne sa davanjem treće doze vakcine protiv korona virusa građanima koji su drugu dozu primili pre šest meseci.
Novosađani od danas mogu po treću dozu vakcine, sve više dece se vakciniše
Foto: 021.rs
Prema rečima direktora Doma zdravlja Veselina Bojata, prioritet imaju građani sa hroničnim bolestima, odnosno srčani i plućni bolesnici, onkološki pacijenti i drugi. On je naveo da svako ko želi može da se javi na neki od vakcinalnih punktova i da je uglavnom preporuka da treća doza bude Fajzerova vakcina, kao i Moderna koje još nema u Srbiji, ali će u dogledno vreme i ona biti u ponudi.
 
Bojat kaže da je trenutno u Novom Sadu sa dve doze vakcinisano više od 50 odsto građana, odnosno više od 200.000 osoba. Kada je reč o osoblju Doma zdravlja, vakcinisano je 63 odsto zaposlenih. 
 
Kako navodi, ovih letnjih meseci dnevno se da oko 200 doza, a u ponudi su Fajzer, Sinofarm i Astrazeneka vakcina, dok Sputnjika ima uglavnom samo za druge doze. Među ovih 200 ljudi koji se dnevno vakciniše, nalazi se često i do 50 stranaca, odnosno državljana okolnih zemalja koji imaju pravo da se vakcinišu. 
 
Direktor Doma zdravlja objašnjava da su imali više mladih koji su se vakcinisali, ali da u toj najmlađoj grupi i dalje ima najviše osoba koje nisu primili ni jednu dozu. Kako je ispričao, poslednjih dana imaju sve više slučajeva da se javljaju roditelji dece uzrasta od 12 do 15 godina koji dolaze da se vakcinišu u našoj zemlji.
 
Dnevno se vakciniše nekoliko desetina dece. Nakon pregleda kod izabranog pedijatra deca sa roditeljima mogu da dođu na bilo koji vakcinalni punkt i dobijaju vakcinu Fajzer, koja jedina ima dozvolu za ovaj uzrast. 
 
Vakcine se dobijaju u ambulanti na Novom naselju, TC "Promenada", vakcinalnom busu koji svaki dan menja lokaciju, a razgovara se i o tome da dobiju jedan stalni lokal u centru, kao i da se otvore punktovi u još nekim ambulantama. Bojat dodaje da nije u planu da se ponovo aktivira Novosadski sajam. 
 
Govoreći o epidemiološkoj situaciji u Novom Sadu, Bojat navodi da se ona pogoršala u poslednje dve nedelje i da ima znatno više pozitivnih nego u junu. U poslednja 24 sata registrovano je 39 novoobolelih, a pregledana su 102 pacijenta. 
 
Među građanima koji se javljaju na pregled preovlađuju oni koji su bili na godišnjim odmorima u Grčkoj, Turskoj, Crnoj Gori ili na nekim masovnim skupovima. Bojat navodi da među novozaraženima ima i vakcinisanih i nevakcinisanih, ali da oni sa vakcinom imaju lakšu kliničku sliku i često nemaju simptome, nego se otkrije da su pozitivni jer su bili u kontaktu sa nekim ko je zaražen. 
  • Didi

    19.08.2021 19:59
    Sputnik V
    Zašto nema ruske vakcine? Čekam da de pojavi od kraja maja. Država ovu vakcinu poklanja stranim zemljama a za svoje državljane nema!?
  • 021

    17.08.2021 10:45
    Ajde roditelji sada dete za ruku i na vakcinaciju. Nema vise izgovora. Od septembra ce moci sva deca od 6 meseci starosti pa na gore. Lepo su pisali o tome pre koju nedelju. Sada se vrse brzi testovi, jer je tehnologija uznapredovala. Pa posle mesec dana vec moze da se primenjuje na deci. Zivela nauka.
  • Nana

    17.08.2021 10:04
    Da se ne baci,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti