Potpisan ugovor: Više od 4.000 novosadskih prvaka dobija besplatne udžbenike

Predstavnici 12 izdavačkih kuća i 35 novosadskih osnovnih škola potpisali su Ugovor o nabavci besplatnih udžbenika za učenike prvih razreda osnovnih škola.
Potpisan ugovor: Više od 4.000 novosadskih prvaka dobija besplatne udžbenike
Foto: 021.rs
Za nabavku ovih udžbenika Grad Novi Sad je, posredstvom Uprave za obrazovanje, obezbedio 27.160.000 dinara.
 
Članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić istakla je da su ove godine obezbeđeni besplatni udžbenici za više od 4.000 đaka prvaka.
 
"Ove godine u škole sa teritorije Novog Sada upisano je 4.039 prvaka. Njihovi roditelji neće morati da izdvajaju sredstva za kupovinu udžbenika. Grad Novi Sad brine o porodicama sa decom i ova mera je samo jedan od načina na koji im pomažemo", izjavila je Vučinić.
 
Nabavka je deo projekta Grada i odnosi se na đake koji pravo na besplatne udžbenike nisu ostvarili kod Ministarstva prosvete. 
 
Na spisku štampanih udžbenika za prvi razred nalazi se 77 naslova od 12 izdavača. Ti izdavači su: Eduka, Klett, Novi Logos, Data Status, Freska, Akronolo, P. D. Gerundijum, Bigz, Zavod za udžbenike, Kreativni centar, Vulkan i The English Book.
 
Za razliku od Grada, Ministarstvo prosvete besplatne udžbenike dodeljuje za učenike iz socijalno ugroženih porodica - primaoci socijalne pomoći, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji prate individualne obrazovne planove, ali i za đake koji su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja. Prijava za taj program bila je u februaru.
 
Grad Novi Sad od 2019. godine kupuje knjige đacima prvacima.
  • @Joe

    17.08.2021 13:45
    Kavcic pa Kavcic... Sve sto morate da platite makar i jedan dinar, nije vise besplatno. To je samo jeftinija varijanta, sa sumnjivom politickom pozadinom.
    I uz to nije dobio odobrenje za sve knjige.
    Drzava treba da iznadje nacin da obezbedi besplatne knjige za svu decu. I ne samo knjige, vec i uzinu.
  • Joe

    17.08.2021 12:22
    Корупција
    Дају 27 милиона динара за нешто то су могли добити потпуно бесплатно од фондације Алека Кавчића.

    https://fondacijaalekkavcic.org/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti