Kakvim su se poklonima "kitili" političari iz Novog Sada: Svilen konac srbijanski kroj

Deo aktivnosti svakog političara je i primanje poklona.
Kakvim su se poklonima "kitili" političari iz Novog Sada: Svilen konac srbijanski kroj
Foto: 021.rs
Istorija je pokazala da se neki od tih poklona prijave, dok se o nekima otkrije nešto kasnije. 
 
Funkcioneri u Srbiji imaju obavezu da prijave Agenciji za sprečavanje korupcije poklone koje su dobijali tokom jedne godine. To su učinili i funkcioneri iz Novog Sada.
 
Globalna pandemija korona virusa uticala je i na to da funkcioneri imaju manje sastanaka "oči u oči" sa predstavnicima drugih država ili ustanova u Srbiji, pa je u 2020. godini bilo i manje poklona u odnosu na 2019. 
 
Poklone u najvećoj vrednosti dobio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ali je većinu uručenih predmeta dobio dok je bio ministar odbrane. Vrednost poklona koji su javna svojina je 141.880 dinara
 
Najvredniji poklon uručen Vulinu su pet srebrnjaka "Srpske vojvode", čija je vrednost procenjena na 26.000 dinara. Na istom sastanku, 15. januara prošle godine, uručeno je i još pet medaljona vrednosti 6.000 dinara.
 
Pokazalo se da je januar dobar period za dobijanje poklona, jer je u tom mesecu, iz raznih razloga, Vulinu uručena i ikona "Majka božija" u drvetu vrednosti 12.000 dinara, te makete tenka T-84 i aviona MIG-29, ukupne vrednosti 20.000 dinara.
 
Vulin je dobio na poklon i košulju vezenu sa nacionalnim motivima, set šest kristalnih čaša za vino, ukrasni tanjir, dve knjige "Tito u Kruševcu" tokom kurtoazne posete u junu. Tu je i mesingani tanjir u drvenoj kutiji, kao i bista vojvode Mišića koja je poklon načelnika Policijske uprave u Valjevu Vlade Jerinića, što je jedan od prvih poklona koje je ovaj Novosađanin dobio kao ministar unutrašnjih poslova.
 
Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević takođe je dobijao poklone tokom godine korona virusa. I dok je 2019. vrednost poklona bila viša od 155.000 dinara, prošle godine je bila 116.235. Većinu poklona Vučević je primio 1. februara za Dan grada. 
 
Tim povodom je dobio uglavnom slike - ulje na platnu na kojoj su prikazani priobalni pejzaž, crkva na jezeru, gradska ulica, ali tu su i narodni vez, ulje na drvetu... Najvredniji poklon, prema proceni, jeste slika crkve na jezeru, čija je vrednost 35.400 dinara. Svi ovi pokloni su zabeleženi kao javna svojina.
 
Kod Maje Gojković i poklona postoji svojevrsna tradicija da se ne ističe vrednost dobijenih poklona, pa su oni neprocenjivi. Njoj je od 2014. godine uručeno više od 200 poklona, ali samo za dva postoji procenjena vrednost. Tokom prošle godine uručeno joj je sedam poklona koji se vode kao javna svojina i za koje nije procenjena vrednost. 
 
Sve poklone u prošloj godini prva gradonačelnica u istoriji Novog Sada dobila je kao predsednica Skupštine Srbije, te će se verovatno u izveštajima za 2021. naći pokloni koje je primila kao ministarka kulture i informisanja. 
 
Gojković je dobila statuu sa postoljem u bronzi, čajnik sa šest časica sa pozlatom, servis za čaj od porcelana, uramljeniku sliku Natalije Plamenac, tri metalne gravure sa motivima ćilimova, knjigu "Ruma u Sremu kićenom" u "tvrdom luksuznom povezu od crvene kože - u drvenoj kutiji sa kožom", kao i umetničku sliku "Zatvoreno kupatilo". 
 
Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović prijavio je da je u prošloj godini dobio samo dva poklona koji su javna svojina. Jedan je knjiga antikvitet "Taccuino di Disegni di Giovannino de Grassi" vrednosti 12.000 dinara, a drugi je ukrasni ibrik procenjen na 8.000.
 
Zdravko Jelušić više nije predsednik Skupštine Novog Sada, ali je tu funkciju obavljao veći deo protekle godine, pa je i tom periodu i primio nekoliko poklona, koji su zavedeni kao javna svojina, a čija je procenjena vrednost 81.820. Kao i u slučaju gradonačelnika Vučevića, gotovo sve poklone dobio je povodom obeležavanja Dana grada. 
 
Najvredniji poklon je nepoznata umetnička slika vrednosti 20.000 dinara. Jelušić je dobijao i knjige, monografije, vezove u ramu, slike, keramičke makete manastira Gračanica i Herceg Novog, ukrasni keramički tanjir.
 
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor dobio je samo jedan poklon tokom prošle godine. U pitanju je knjiga "Život bez predaha" Agostina Neta, koja je procenjena na 3.540 dinara.
 
Jelena Marinković Radomirović kao nova predsednica Skupštine Novog Sada nije imala nijedan prijavljen poklon za nekoliko meseci prošle godine, a isti je slučaj i sa ministarkom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordanom Čomić
  • miki

    18.08.2021 13:51
    bagra
    Kitiće vas narod kitama vrlo uskoro, bagro!
  • vladaNS

    18.08.2021 13:47
    ?
    Neka i može i sirće da se pije, samo da je dzabe. Paraziti i neradnici bez obraza ne biraju. Pozdrav iz Vojvodine
  • Zovem se Stevo

    18.08.2021 13:00
    Inače
    Bistriji ili tuplji čovek biva kad ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.