Kaćani se žale na smrad, inspekcija prijavila tužilaštvu ciglanu

Žitelje Kaća već neko vreme muče neprijatni mirisi koji se šire sa prostora nekadašnje ciglane "Obnova". Inspekcija je reagovala, ali građani kažu da problemi još uvek traju.
Kaćani se žale na smrad, inspekcija prijavila tužilaštvu ciglanu
Foto: 021.rs
Iako se prostor nekadašnje ciglane "Obnova" nalazi na samom obodu naselja, neprijatni mirisi su prisutni u okolnim ulicama, kaže jedna od žiteljki Kaća.
 
"Nekad smrdi na paljenje guma, nekad na šurenje svinja. Nije moguće otvoriti prozore, raširiti veš... Moji prijatelji i komšije koji žive bliže ciglani kažu da je strašno i da nije moguće provetriti prostorije", navodi ona za 021.rs.
 
Problemi žitelja Kaća sa neprijatnim mirisima traju već nekoliko meseci. Kako navode stanovnici ovog prigradskog naselja, prilikom izbora za savet mesne zajednice obećano im je regulisanje ovog problema, ali se to nije dogodilo. Kaćanka dodaje da se neprijatni mirisi, u poslednje vreme, ređe šire kroz naselje.
 
"Sada se to radi ređe, ali se miris oseti sa vremena na vreme. Nije se zaustavilo", kaže žiteljka Kaća.
 
Inspekcija za zaštitu životne sredine je izašla na teren i protiv vlasnika parcele, preduzeća "Goga group", pokrenut je postupak. 
 
"Inicirani prijavom građana vršena je kontrola pomenutog objekta i rešenjem je naloženo da se otklone nedostaci. Kako privredni subjekat nije postupio po rešenju, inspektor je 23. juna doneo rešenje o zabrani upotrebe postrojenja za pečenje cigle", navode za 021.rs iz Kabineta gradonačelnika.
 
U odgovoru iz Kabineta gradonačelnika se navodi i da je početkom avgusta inspektor podneo prijavu za učinjen privredni prestup kod Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu.
 
U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu je za 021.rs potvrđeno da je protiv firme "Goga group", sa sedištem u Kaću, podneta prijava zbog kršenja Zakona o zaštiti vazduha. Kako se navodi, prijava se odnosi na kršenje članova zakona koji se tiču monitoringa emisija nedozvoljenih supstanci. Predmet je, kažu u tužilaštvu, u radu.
 
Nasuprot tome, Božo Srdić iz firme "Goga group" za 021.rs kaže da se u ciglani koristi samo ugalj i da se tehnika proizvodnje nije menjala, za šta već postoji elaborat, i da su sigurni u to da svojom proizvodnjom ne zagađuju vazduh u Kaću.
 
"Ciglana je ove godine počela ponovo da radi. Mi u proizvodnji koristimo samo ugalj, koji je jedina sirovina za pečenje cigle. Merenja nisu vršena, ali je dimnjak ciglane visoko, na 50 metara. Ako se dokaže da mi zagađujemo vazduh, mi ćemo snositi troškove", kaže Srdić.
 
Srdić zaključuje da je na ovom prostoru ranije postojala i deponija, koju su oni u međuvremenu sanirali.
  • Arkan Srbin

    26.07.2022 22:30
    Evo opet krenulo pre par nedelja. Ima da odlepimo da se skupimo svi u selu i odemo i srušimo tu ciglanu, ciglu-po-ciglu.
  • Li-man

    19.08.2021 19:21
    ...
    Pale neke crkotine...
  • Nadja

    19.08.2021 19:06
    Fotokataliticki preciscivac
    Dok cekamo da nam pomognu i rese trajno problem sami se moramo snaci...meni je od velike pomoci fotokataliticki preciscivac vazduha ,bar u svom domu disem cist,svez i ispravan vazduh...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti