FOTO: Akcija spasavanja ribe i riblje mlađi u Koviljsko-petrovaradinskom ritu

Zaposleni u "Vojvodinašumama" u četvrtak su organizovali akciju spasavanje ribe i riblje mlađi na području Koviljsko-petrovaradinskog rita, prebacivanjem u glavno korito Dunava.
Koviljsko-petrovaradinski rit predstavlja najveći očuvani ritski kompleks koji se celom površinom nalazi u plavnom području Dunava. 
 
Petrovaradinski rit čini manju celinu rezervata i nalazi se uz desnu obalu Dunava, dok znatno veći deo rezervata, koji je smešten uz levu obalu Dunava, čini Koviljski rit. Rit je izuzetno prirodno plodište riba, kao i stanište riba tog dela toka Dunava u svim fazama njihovog razvoja. 
 
U ovoj akciji realizovano je spasavanja dela zaostale riblje mlađi i ostalih jedinki autohtonih vrsta riba iz odsečenih bara Kenderat, Dugaja i Aleksina bara sa Koviljskog dela rita u glavno korito Dunava, kod Beščanskog mosta.
 
Cela akcija spasavanja ribe i riblje mlađi i njeno prebacivanje u glavne tokove Dunava i Save nazvana je "Milion jedinki riblje mlađi u 2021. godini vratimo Dunavu i Savi", a prva je bila polovinom jula na području Obedske bare.  
 
Naredna će biti u Apatinskom ritu, zatim na području Monoštorskog rita i verovatno, ukoliko vodostaji budu optimalni, završetak ovogodišnje akcije biće u razlivu Dunava na području Deliblatske peščare, navode u ovom preduzeću.
 
 
"Ovo što radimo ovih dana jeste da mlađ i sitne jedinke autohtonih vrsta ribe spasavamo od gotovo sigurnog uginuća i prebacujemo ih u glavni tok reke. Nekom ovo na prvi pogled možda izgleda kao mešanje u prirodne procese, ali čovek se davno umešao u prirodne procese. Na žalost to mešanje je uglavnom ostavljalo negativne posledice na prirodu. Isušivanje zemljišta za potrebe poljoprivrede, potrebe infrastrukture, urbanizacija priobalja, eksploatacija materijala iz korita reka i slične aktivnosti su dovele prirodu u situaciju da joj je potrebna pomoć. Baš to mi ovde, ovom akcijom i radimo – pokušavamo da pomognemo prirodi", kaže direktor JP "Vojvodinašume" Roland Kokai.
  • Lovac

    22.08.2021 09:51
    Svaka čast, napokon prava i preko potrebna akcija.Poribljavanja koja se rade sa ribnjačkim šaranom su se pokazala kao neefikasna.Ovo je model kako da unapredimo riblji fond.Mogli bi iz voda vojvodine da se ugledaju na vojvodina sume.Ukljucite i nas sportske ribolovce hocemo da pomognemo.
  • Mile

    22.08.2021 07:24
    Bravo
    Super... Tako treba. Ps. Samo nemojte mlađ puštati u Dunav pored Čelareva... Tu su šanse da preživi minimalne. Tu je Dunav prilično NAELEKTRISAN ..zadnjih 25 godina. Svi to znaju... Imena itd... I nikom ništa. Džaba.
  • Milan Todorov

    21.08.2021 21:39
    Fantastičan poduhvat
    Izvanredno. Najavite da se uključimo volonterski!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.