Brojači i totemi za bicikliste u Novom Sadu: Gde se nalaze i čemu služe?

Novi Sad ima šest novih brojača biciklista: na Bulevaru Jaše Tomića, u Hadži Ruvimovoj, kod Mosta slobode, na uglu Bulevara oslobođenja i Novosadskog sajma i dva na Bulevaru patrijarha Pavla.
Brojači i totemi za bicikliste u Novom Sadu: Gde se nalaze i čemu služe?
Foto: 021.rs
Sa ovih šest brojača i totema, Novi Sad sada ukupno ima 24 brojača za bicikliste i 12 totema, piše Novosadska biciklistička inicijativa.
 
Čemu služe brojači? Koja je razlika između brojača i totema?
 
Razlika između brojača i totema je pre svega vizuelna. Brojač ne vidimo jer se on nalazi ispod asfalta i sastoji se od niza kablova i senzora koji evidentira svaki prelazak bicikla i broje bicikliste. 
 
Totem je displej (ekran na konstrukciji) pored staze i brojača, koji je povezan sa brojačem i prikazuje stanje koje brojač registruje. Totem pokazuje broj biciklista po danu, u toku godine, i neke opšte informacije, kao što su vreme, temperatura i datum. Ne nalazi se pored svakog brojača i totem, ali brojač se lako prepoznaje.
 
Iako neki brojači pored sebe nemaju totem, to ne znači da oni ne rade.
 
Brojači, bili sa totemom ili bez, svakodnevno broje prelazak biciklista i ti podaci se registruju i sakupljaju u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije. 
 
Očitano stanje biciklista, koje registruje brojač, pomaže nadležnim službama da vide koliko na određenom potezu u gradu ima biciklista i koliko se koja deonica koristi. Na taj način je lakše razmatrati potrebe biciklista za novim stazama, parkinzima ili u kojoj meri neki faktori utiču na bicikliste (npr. temperatura). 
 
Totemi (displeji) sa druge strane, imaju za cilj promociju bicikliranja i unapređenje biciklističke infrastrukture. Brojače biciklista na biciklističkim stazama često prate i brojači motornih vozila na kolovozu. Na ovaj način se upoređuje broj putovanja biciklom i motornim vozilom na jednoj deonici u gradu. 
 
Prvi brojač u Novom Sadu postavljen je 2012. godine, na Bulevaru oslobođenja, u raskrsnici sa Vojvođanskom ulicom i ovaj brojač najduže prati porast broja biciklista u gradu. Nedugo zatim postavljeni su i ostali brojači, dok je prvi totem postavljen 2018. godine, kod brojača na tri lokacije: na Bulevaru Evrope, Beogradskom keju i kod Štranda.
 
Najviše brojača ima na Bulevaru oslobođenja - čak šest (kod zgrade Srbijagasa, kod raskrsnice sa Vojvođanskom i Dimitrija Tucovića (2), kod mosta, na uglu sa Novosadskog sajma i na uglu sa Augusta Cesarca), od čega tri brojača prate totemi. 
 
Detaljnije o brojačima i totemima na ulicama Novog Sada čitajte na sajtu NSBI.
  • Gogo

    26.08.2021 21:46
    Totemski brojaci su pored najlonske mekike nesto najbolje sto Novi Sad ima!
  • pitanje i odgovor

    26.08.2021 09:36
    Pitanje- cemu sluze? Odgovor - Za plačku para iz budžeta.
    Zar neko veruje da ti besmisleni brojači stvarno nečemu drugom služe?
    Eno daju predizborne subvencije za bicikle, a staza ili nema ili se raspadaju.
  • Vlada

    25.08.2021 19:35
    @Dragan

    Meni treba i klima i bicikl, ali nisam glup pa razumem da jedno od ta dva troši struju i zagađuje, a drugo je dobro za sredinu i smanjuje saobraćajne gužve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti