Virus Zapadnog Nila detektovan kod komaraca u Novom Sadu i Beočinu

Od 55 uzoraka komaraca sakupljenih u drugoj polovini avgusta u Novom Sadu i četiri vojvođanske opštine, prisustvo virusa Zapadnog Nila detektovano je u dva uzorka, navode iz JKP "Ciklonizacija".
Virus Zapadnog Nila detektovan kod komaraca u Novom Sadu i Beočinu
Foto: Pixabay
Kako kažu, reč je o komarcima uzorkovanim u Adamovićevom naselju u Novom Sadu i selu Čerević u opštini Beočin.
 
Oni dodaju i da se prisutvo ovog virusa u populaciji komaraca prati kontinuirano od početka sezone, a ovo su prvi ovogodišnji uzorci koji su pokazali prisustvo virusa Zapadnog Nila. 
 
Ovakvi rezultati su, kažu u Ciklonizaciji, očekivani jer se virus u populaciji komaraca pojavljuje upravo krajem sezone, odnosno krajem jula i u avgustu, u zavisnosti od hidrometeoroloških uslova.
 
"U saradnji sa novosadskom gradskom upravom i opštinskim upravama u Vojvodini 'Ciklonizacija' u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, tokom cele sezone prati prisustvo ovog virusa kod komaraca. Tokom iste testirano je više stotina uzoraka iz svih delova Novog Sada, prigradskih naselja i sela, te su ovo prvi zaraženi komarci ove godine. Za analizu je zadužena laboratorija Naučnog instituta za veterinarstvo iz Novog Sada, a prisustvo virusa utvrđuje se PCR metodom", kaže menadžer za odnose sa javnošću JKP "Ciklonizacija" Dario Aćimović.
 
Prema njegovim rečima, 'Ciklonizacija' je izvela tretman protiv komaraca u Čereviću, neposredno nakon uzimanja uzorka, dok će tretman u Adamovićevom naselju biti izveden već večeras.
 
Zbog dosta neobičnih hidrometeoroloških uslova koji su pratili ovogodišnju sezonu borbe protiv komaraca, virus se pojavio u populaciji komaraca nešto kasnije nego što je to uobičajeno, krajem jula i početkom avgusta.
 
Virus već godinama prisutan, moramo biti svesni da neće nestati
 
Kako potvrđuje Aćimović, sam virus je prisutan već godinama na našem području, a građani moraju biti svesni da on neće nestati.
 
"Zvanično je detektovan 2012. godine, a već 2013. godine Srbija je imla najveću epidemiju na teritoriji Evrope. Rezervoar ovog virusa su ptice, a prisutnost virusa Zapadnog Nila u komarcima očekuje se u drugoj polovini jula i tokom avgusta. Prenošenje virusa sa komaraca na ljude obično se dešava pred kraj sezone, u avgustu i septembru, jer je to vreme kada komarci menjaju domaćine i krvni obrok uzimaju i sa ptica i sa ljudi. Prenošenje virusa zavisi i od temperature", poručuje portparol Ciklonizacije. 
 
Izrazito visoke temperature pogoduju bržem razvoju virusa. U komarcu koji se hranio na zaraženoj ptici on se brže razvija, odnosno pre dostiže virulentnost i osigurava prenošenje na čoveka na kojem se komarac potom hrani. 
 
U zaštiti zdravlja građana ključno je tokom cele sezone držati brojnost komaraca pod kontrolom i na vreme prekinuti ovaj lanac prenošenja. Važno je da se sistematski radi i na suzbijanju komaraca, te i da se ne dospusti da komarci opstanu toliko dugo da uzmu krvni obrok sa ptice, polože jaja, a onda ponovo uzmu krvni obrok sa čoveka i tako prenesu virus, objašnjava Aćimović.
 
Inače, za slučajeve groznice Zapadnog Nila registrovane u Srbiji krivac je komarac kome je naše podneblje uobičajeno stanište. Reč je o urbanim, ili kako ih često zovemo kućnim komarcima, a čija su staništa kanali, bare, manje vodene površine, dvorišta i vlažni podrumi.
 
Tretmane protiv kućnih komaraca, u okviru ovogodišnje akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, "Ciklonizacija" izvodi još od aprila. Tokom ovih meseci izvedeno je desetine serija larvicidnih tretmana na kanalima, barama i svim stajaćim vodenim površinama, kažu iz ovog preduzeća. 
 
Građani mogu da spreče razmnožavanje komaraca u svojim dvorištima
 
Kako kažu iz preduzeća, građani sami mogu da spreče razmnožavanje ove vrste komarca.
 
Potrebno je da jedanput nedeljno potpuno isprazne kofe u kojima čuvaju vodu, uklone stare gume, konzerve, tegle i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi komaraca.
 
Takođe, potrebno je da stave mreže na ventilacione otvore i poboljšaju zaptivanje šahtova septičkih jama i kišnjičara.
 
"Preporuke je i da se kanali čiste od korova i otpadaka kako bi bili protočni, a voda u njima čista, kao i da se jedanput godišnje proveri da li su vertikale i drugi delovi oluka zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom. Iz jedne čaše ili konzerve sa vodom ili saksije koja tokom sezone stoji u dvorištu može da se izleže čak 300 komaraca za samo sedam dana", objašnjava Aćimović.
 
Kako kaže, neizvodljivo je da ekipe "Ciklonizacije" uđu u svako dvorište i proveravaju da li ima ovih mikroizvorišta. Zato očekuju od građana da budu odgovorni i da ne gaje komarce u svojim dvorištima.
 
"Posebno što će ti komarci praviti problem u navedenom dvorištu i nekoliko okolnih, jer je reč o komarcima koji ne odlaze daleko od mesta gde su se izlegli", zaključuje Aćimović.
  • Lacika

    27.08.2021 01:08
    Zanimljiva geografija
    Al' kod onih komaraca prekoputa iz Futoga nije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti