Počinje drugi upisni rok na novosadske fakultete, FTN i dalje najpopularniji među brucošima

Drugi upisni rok na fakultetima Univerziteta u Novom Sadu počinje u prvoj nedelji septembra, a nakon prvog kruga upisa slobodnih mesta ima na svim fakultetima.
Počinje drugi upisni rok na novosadske fakultete, FTN i dalje najpopularniji među brucošima
Foto: 021.rs
Budućim brucošima je dostupno 2.570 mesta, od čega 933 za upis na teret budžeta i 1.637 za samofinansirajuće studente. Prijemni ispiti su na većini fakulteta planirani za prvu nedelju septembra, a detaljnije informacije se nalaze na sajtu Univerziteta u Novom Sadu.
 
Što se tiče prvog upisnog roka, na Univerzitetu u Novom Sadu upisano je ukupno 6.715 brucoša, na 4.579 budžetskih i 2.136 samofinansirajućih mesta. 
 
Kako u Rektoratu kažu za 021.rs, u prvom upisnom krugu je bilo studijskih programa za koje je konkurisalo i nekoliko puta više studenata od predviđenog broja.
 
"Broj prijava na programu osnovnih akademskih studija softversko inženjerstvo i informacione tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka bio je više nego petostruko veći u odnosu na broj slobodnih mesta, dok je po četiri kandidata na jedno mesto konkurisalo na programima kao što su psihologija na Filozofskom fakultetu, dentalna medicina na Medicinskom fakultetu i primenjene umetnosti i dizajn na Akademiji umetnosti", objašnjavaju u Rektoratu.
 
  
 
S obzirom na to da postoji veoma mali broj mesta za upis na studije glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti, kao specifičan slučaj izdvaja se i više 150 prijavljenih na samo 10 slobodnih mesta, što znači da je čak 15 kandidata konkurisalo je za jedno slobodno mesto za upis na studije glume.
 
Veliko interesovanje je vladalo i za programe kao što su veterinarska medicina na Poljoprivrednom fakultetu, engleski jezik i književnost, kao i komunikologija i odnosi s javnošću na Filozofskom fakultetu, zatim integrisane studije medicine i osnovne akademske studije medicinske rehabilitacije na Medicinskom fakultetu, arhitektura, grafičko inženjerstvo i dizajn, kao i animacija u inženjerstvu na Fakultetu tehničkih nauka, biohemija na Prirodno-matematičkom fakultetu i muzička produkcija na Akademiji umetnosti, gde su po dva kandidata konkurisala na jedno slobodno mesto. 
  • Voja

    30.08.2021 10:51
    Ponor
    FTN je zaista jedan od najkvalitetnijih fakulteta u državi, a i ima popularnost u skladu sa vremenom.Problem je što niko ne vidi problem propadanja drugih fakulteta, pogotovo društvenih nauka.
  • Vasa

    27.08.2021 12:30
    FTN
    FTN je popularan i medju politicarima i partijskim funkcionerima, Bajatovic uskoro doktorira... a ne zna ni gde je ulaz na FTN, zavrsio ga u roku...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti