Stokić: U Kliničkom centru Vojvodine više članova iste porodice i trudnice

Na lečenju od kovida u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života.
Stokić: U Kliničkom centru Vojvodine više članova iste porodice i trudnice
Foto: 021.rs
Oni koji su u jedinicama intezivne nege su isključivo nevakcinisani, rekla je za RTS direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić.  
 
Tokom poslednjih nedelja i dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog kovida je povećan, a veći je i broj onih koji su hospitalizovani, rekla je Stokić.
 
"U KCV trenutno su na lečenju 86 kovid pacijenta, a 13 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, što nas je nateralo da obezbedimo dodatne kapacitete, i sada imamo tri jedinice intezivne nege i tri poluiintenzivne", navela je direktorka te ustanove.
 
Trenutno je među hospitalizovanima najviše pacijenata koji se nalaze u dobi između četvrte i šeste decenije života, ali ima i slučajeva da je više članova iste porodice na bolničkom lečenju.
 
"Na lečenju je jedna pacijentkinja koja je bila intubirana, a sada se leči bez respiratora dok je istovremeno i njen muž na poluintezivnoj nezi. Imamo i dve trudnice na lečenju. Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Ni jedan pacijent koji je na intezivnoj nezi nije vakcinisan", istakla je Stokić.
 
Direktorka KCV-a je ponovila da je vakcinacija jedina mera prevencije širenja bolesti.
 
"Moramo shvatiti da je vakcinacija jedina mera sprečavanja obolevanja i širenja kovid19 i to je jedina mera koja može da prekine epidemiju", kaže doktorka.
 
Upozorava da je među obolelima sve više mladih i sa težom kliničkom slikom. 
 
"Preminuo nam je mladić u ranim tridesetim godinama koji nije imao druge komorbiditete i nije bio vakcinisan", rekla je doktorka Stokić.
 
Uskoro će biti otvorena i kovid bolnica na Mišeluku koja će imati 616 postelja, 212 u intezivnoj nezi i 404 postelje za poluintezivnu terapiju. Bolnica će biti opremljena savremnom dijagnostičkom opremom, imaće porođajnu salu, angio salu, radiološko odeljenje i apoteku sa svim potrebnim lekovima.
 
"Najiskusniji lekari, anesteziolozi iz KCV-a predvodiće rad u ovoj bolnici, a pridružiće im se i novozaposleni lekari i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje", rekla je Stokić.
 
Inače, kako je 021 skoro pisao, kovid bolnici na Mišeluku, osim manjka medicinskog osoblja, nedostajaće i tehničko osoblje.
 
Naime, na 1.143 radna mesta medicinara izabrano je tek njih 216.
 
Nešto bolji slučaj je u nemedicinskom delu, gde je na 142 upražnjenja mesta u administraciji i tehničkim poslovima primljeno 100 osoba. 
  • Moma

    31.08.2021 03:13
    Samo vakcina
    Tom mladiću danas je sahrana.Na žalost jedini u porodici nije bio vakcinisani.Ostali su sa blažim simptomima.Nije se na vreme javio na pregled i momak je za dva dana na intenzivnoj preminuo.Tuga velika.Ljudi jedan je život,vakcinišute se pobogu.
  • Voja

    30.08.2021 09:42
    Mišeluk
    Ostaje samo da se pacijenti prepuste milosti nemedicinskog osoblja, pošto njih ima koliko god treba na raspolaganju.
  • @smrad i kal

    29.08.2021 21:23
    Dzabe pises to ljudima koji u 2021. godini veruju da ce ih neko cipovati i kontrolisati putem 5G mreza, da je Zemlja ravna ploca, u kemtrejlse itd. A i to je glavno Vucicevo glasacko telo, zato se i ne uvodi kao i u ostatku Evrope i civilizovanog sveta da moras imati potvrdu o vakcinaciji ako hoces uci u market, autobus, muzej, kafic, na neki dogadjaj itd. Da slucajno ne ostane bez dobrog dela glasaca ako se te mere uvedu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.