Preminula Jasmina Nešković, dugogodišnja dirigentkinja hora Jovine gimnazije

Jasmina Nešković, dugogodišnji muzički pedagog i dirigent Hora Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj", preminula je danas u 67. godini, posle duže bolesti.
Jasmina Nešković je rođena 1955. godine u Sremskoj Mitrovici, gde je završila osnovnu i nižu muzičku školu. Srednju muzičku školu "Isidor Bajić" je upisala 1971. godine, a potom i Akademiju umetnosti u Novom Sadu na kojoj je diplomirala. Master horskog dirigovanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu odbranila je 2010. godine.
 
Od 1979. godine radila je na pedagoškoj akademiji "Dušan Vukasović Diogen" u Sremskoj Mitrovici, da bi 1983. počela da radi u Gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" u Novom Sadu.
 
Nakon dugogodišnje pauze, oživela je mešoviti hor u Gimnaziji 1983. godine. 
 
Tokom 30 godina vođenja hora Gimnazije, učestvovala je na svim domaćim horskim festivalima, a od 2001. godine hor izlazi i na međunarodnu scenu, na takmičenja u Budimpešti, Riva del Gardi, Vernigerodeu, Bremenu, Prevezi, Moskvi, Lincu, Gracu i mnogim drugim evropskim gradovima.
 
Pokretač je Republičkog takmičenja horova gimnazija, srednjih muzičkih škola, srednjih stručnih škola i omladinskih horova Srbije koje se već 18 godina održava u Jovinoj gimnaziji.
 
Osim gimnazijskog hora, vodila je i Hor SZPD "Neven", Gimnazijsko pevačko društvo "1838" i u dva navrata Mešoviti hor AKUD "Sonja Marinković" u kom je i okončala karijeru dirigenta. Sa svakim od ovih horova ostvarila je zapažene uspehe na međunarodnim takmičenjima u Riminiju, Bad Išlu, Balčiku, Splitu i drugim gradovima.
 
Dobitnica je Zlatne značke za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos za širenje muzičke kulture u Srbiji (1992), Povelje dr Đorđe Natošević (2001) i Medalje kraljevske porodice Romanovih za pedagoško majstorstvo i istaknuto vođstvo hora (2007).
  • Marina

    06.09.2021 21:19
    Draga profesorice, nikad Vas neću zaboraviti, počivajte u miru!o
  • Horista

    01.09.2021 19:09
    Da nje nije bilo
    ne bih gimnaziju pregurala, psihički. U hor sam upala ne znajući šta sve to sa sobom donosi, i izašla sam kao toliko bolja osoba. Jasmina nas je volela i to pokazivala na svoj specifičan način. Bila je uzor i duboko voljen profesor, iako joj to nije bio cilj. Samo je "furala" svoj fazon. Retko zanimljiva, britka, duhovita i majčinski oštra i dobronamerna. Oluja od žene. Neka joj je pokoj duši. Hvala, profesorice, na svemu.
  • Otac "Zmajića"

    01.09.2021 06:34
    Velika vam hvala Jasmina!
    Moje dete Jovinu upisalo samo zbog hora. Zahvaljujući profesorski Jasmini i dalje peva iako je davno završilo fakultet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.